Ömer ALTUNTAŞ
Son aylarda bazı yiyecek ve içeceklerin “Temel Gıda Maddesi” sayılarak KDV’lerinin %1’e düşürülmesinin ardından, bunların arasında çayın bulunmamasına tepki gösterildi.
İşlem hacminin önemli bir kısmını çayın oluşturduğu Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB) Meclis Başkanvekili ve Çay Komisyonu Başkanı Kemal Kahraman, konu ile ilgili çalışmayı sektörle ilgili kuruluşlar olarak yapıp, çayda da KDV’nin %1’e düşürülmesi için başvuruyu hükümete gönderdiklerini belirterek,“Çay ekmek ve su gibi temel gıda maddelerinden biri haline gelmiştir. Öncelikle bu açıdan bakarak KDV indirilmelidir” dedi.
Çayda KDV’nin düşürülmesi ile, sektörde bir çok olumlu gelişme ve düzenlemenin dolaylı olarak kendiliğinden oluşacağına dikkat çeken Kemal Kahraman şunları söyledi:
“Kuru çay piyasasındaki kayıt dışılık ortadan kalkacaktır. %1 oranındaki KDV için hiçbir firma kayıtlarını gayri resmi olarak tutmaya teşebbüs dahi etmeyecektir.
Bu indirim özellikle de Türk çayının her aşamada en büyük düşmanı ve sorunu olan kaçak çay sorununu da çözecektir. Bilindiği gibi, adı kaçak olmasına rağmen, adeta yasal bir şekilde alınıp-satılan ve de içilen gayri resmi çayların miktarı ülkemizde 50 bin tonu aşmaktadır. KDV’nin %1’e düşürülmesi bizim çayımızın da fiyatını ucuzlatacağı için kaçak çayla mücadelesinde de yararlı olacaktır. Hatta, sektörü kaçak çay kullanmaya zorlayan ulusal marketler zincirleri de Türk çayını satabileceklerdir. Böylelikle çayımızda adeta kangren haline gelen bir yaranın temizlenmesi için ilk ve en büyük adım atılmış olunacaktır.”
Kaçak çayın aynı zamanda halk sağlığını da tehdit ettiğini tekrarlayan Kemal Kahraman, “Tüketici daha ucuza ve hiçbir katkı maddesi bulunmayan Türk çayını tercih edecektir. Döviz ve vergi kaybı önlenecek, kaçakçılık ortadan kalkacak, milli bir servet olan çayımız ve onu yetiştiren insanımız da korunmuş olunacaktır” dedi.