Ankara'nın Çubuk ilçesinde demirci ustalığı yapan 2 kardeş, çıraklık dönemlerinden itibaren hayalini kurdukları fabrikayı açıp, tasarladıkları yerli traktör kepçelerini pazarlayarak hem hayallerini gerçekleştirmeyi hem de istihdam sağlayarak iş kapısı olmayı başardı.

Mehmet Şanal, ortaokul eğitimini tamamladıktan sonra ağabeyi ile demirci olan babasının yanında çırak olarak işe başladıklarını ve bir süre babasıyla pulluk, römork gibi zirai araçlar yaptıklarını anlattı.

İşi öğrendikten sonra büyük kepçelerden esinlenerek traktörlere kepçe yapmaya başladıklarını söyleyen Şanal, ürettikleri kepçenin rağbet görmeye başlaması üzerine tasarımları kendilerine ait olan kepçe modellerine patent alarak sadece kepçe ürettiklerini dile getirdi.

Mehmet Şanal, sanayideki küçük dükkanda siparişleri karşılayamamaları üzerine hayalini kurdukları fabrikayı açtıklarını anlatarak, "Tüm imkanlarımızı fabrika için seferber ettik. Yeter ki ilçemize, ülkemize girdi sağlayalım. Gençlerimize istihdam olanakları oluşturalım. Bizim tek isteğimiz bu." dedi.

Türkiye'nin tüm illerine ürün gönderiyorlar

Tükiye'nin bölgesinde lider olması için herkesin kendi işinde en iyisi olması için çok çalışması gerektiğini vurgulayan Şanal, şunları aktardı:

"120 metrekarelik dükkanda çalışırken, şimdi bin metrekarelik fabrikada çalışıyoruz. Sadece Ankara civarına hizmet verirken, şimdi Türkiye geneline hizmet veriyoruz. İlk etapta 2 kişi çalışırken, bugün 10 kişi çalıştırmaya başladık. Fabrikada çiftçilerimize yönelik çalışmalar yapıyoruz. Tam elektronik, otomatik, açılır kova, bir ton kaldırma kapasiteli kovalar yapıyoruz. Bu esnada kum, toprak, tomruk, balya gibi yükleme ataşmanları da yapıyoruz. Tüm ürünlerimizin tasarımı tamamen bize aittir. Şu an itibarıyla hayalimizi gerçekleştirerek Kırıkkale, Ardahan, Van ve Erzurum başta olmak üzere ülkemizin 81 şehrine ürünlerimizi gönderiyoruz."

Mehmet Şanal, hedeflerinin yurt dışına ihracat yapmak olduğuna işaret ederek, "Bundan sonraki hayalimiz yurt dışına açılmaktır. Irak'tan siparişler aldık, birkaç ürünün demosunu gönderdik. Beğenir ve isterlerse seri üretime geçmeyi planlıyoruz. Arkasından da Bosna Hersek, Kırgızistan, Rusya, Azerbaycan gibi ülkelere ürün göndermeyi planlıyoruz." ifadesini kullandı.

Ürettikleri traktör kepçelerinin kumanda kollu olduğunu, tomruk, balya, pancar, sap, saman, kum ve toprak yükleyiciler şeklinde üretildiğini anlatan Şanal, ürünlerinin rağbet görmesinin kendilerini memnun ettiğini de sözlerine ekledi.