Karadeniz Fındık ve Mamulleri Birliği’nden (KFMİB) alınan bilgiye göre, sezonun ilk ayı olan Eylül’de ülkemizden 15 bin 20 ton iç fındık ihraç edilerek karşılığında 140 milyon 298 bin dolar döviz girdisi elde edildi. İhraç edilen fındıkların 8 bin 769 tonluk bölümünü 2015, geri kalan 6 bin 250 tonunu ise 2016 ürünü fındıklar teşkil etti. Geçen sezonun aynı döneminde ise 31 bin 300 ton iç fındık ihraç edilerek karşılığında 322 milyon 860 bin dolar döviz sağlanmıştı.

Yüksek fındık fiyatı ihracata darbe vurdu

Fındıkta ihraç fiyatları hemen hemen aynı oldu. Geçtiğimiz sezonun Eylül ayında kentali (100 kg) ortalama olarak 969 dolardan işlem gören standart fındıklar, bu sezonun aynı döneminde 967 dolardan alıcı buldu. Yetkililer, ihracatta fiyatların aynı seviyede olmasına rağmen, fındığa olan dış talepte yüzde 50’ye yakın bir azalma yaşandığına dikkat çekerek, bunun baş nedeninin Türk fındığının fiyatının diğer üretici ülkelere göre daha yüksek olmasına bağlandı.

Fındık ihracatına Amerikan Bademi darbesi

İthalatçı ülkelerin, ihtiyaçları olan fındıkları öncelikle fiyatın daha düşük olduğu Gürcistan, Azerbaycan, İtalya ve Amerika’dan temin etme yoluna gitmelerinin Türk fındığına olan talebin azalmasında önemli bir etken oldu. Bu durumun söz konusu ülkelerde fındık dikim alanlarının daha da genişleyerek üretimlerinin artmasına ve Türk fındığı için ciddi bir tehdit oluşmasına sebep olabileceği bildirildi. Ayrıca fındığa alternatif olan Amerikan bademinin fiyatının, Türk fındığına nazaran yüzde 50 oranında daha düşük olmasının da sanayicileri bu ürüne yönelmesinin dış talepteki azalmaya etki ettiği de ifade ediliyor.