Akbaşlı, Cihan muhabirine yaptığı açıklamada Kasım, Aralık ve Ocak aylarının fındık ürününde doğum ve gelişim evreleri olduğunu hatırlattı. Bu aylarda ürünün, gerekli yıllık soğuklama ihtiyaçlarını karşılaşmak zorunda olduğunu ifade eden Akbaşlı, aksi taktirde ürünün strese girereceğini belirtti.

Akbaşlı, "Eğer fındık, soğuklama ihtiyacını karşılayamazsa ürün strese girer. Bitkinin yaşayacağı bu stres, bitki ile meyve arasında uyuşmazlığa neden olmaktadır. Tıpkı 2011 ürününde olduğu gibi. Geçen yıl, aynı izah ettiğimiz olay yaşanmıştı. Ürün, hava sıcaklığına bağlı olarak strese girdi, erken büyüme göstermesi üzerine rüzgar ve diğer şartlarla dökülerek döllenmeler yaşanmıştı." dedi.

Geçen Aralık ayında sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle 2012 ürününün de strese girebileceğini, bunun sonucunda fındığın zarar görme ihtimali bulunduğunu savunan Akbaşlı, "Aralık ayı, mevsim normallerinin üzerinde sıcak geçti. Halen yaşadığımız Ocak ayında da bazı günler mevsim normallerinin üzerinde geçti. Zamanında kar yağışları olmadı. Adeta yalancı bahar yaşandı. Bu nedenle ürün gerekli soğuklama ihtiyacını göremedi. Bitki yine geçen sene olduğu gibi strese girebilir. Şubat ayı sonlarında fındıkta erken uyanma, doğum yaşanma ihtimali var. Bu da 'tehlike' demektir. Stres nedeniyle yine dökülmeler ya da erken doğum sonucu Mart ya da Nisan aylarında yağacak kar, üründe ciddi zararlara neden olacaktır. Geçmiş yıllarda olduğu gibi maalesef bu yıl da ürünün zarar görme ihtimali belirdi." diye konuştu.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, fındık üreticilerini stresli ve endişeli bir kış döneminin beklediğine işaret ederek, şöyle konuştu: "Son yıllarda fındık üreticileri maalesef son derece stresli kış dönemleri yaşıyor. Bu kış da bizi zor ve stresli bir dönem bekliyor. Üretici, yine ürünün zarar görmesiyle karşı karşıya. Fındıkçı yine korku içerisinde, ürününün zarar görmemesi için Allah'a dua edecek."