Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin, ihracatının yüzde 75'ini yaptığı ülkelerdeki siyasi ve ekonomik krizlere rağmen geçen yıl ihracatta Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdığını belirterek, "Türkiye, istihdamda, borçlulukta ve büyümede Avrupa'daki birçok ülkeden çok daha iyi noktadadır. Bunlar, AB'de yaşanan 'dar boğaza' ve Ortadoğu'da yaşanan 'Arap Baharı' ile siyasi, ekonomik krizlere rağmen yapıldı" dedi.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, AK Parti'nin Balgat'taki eski binasına taşınan Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin (OAİB) yeni hizmet binasının açılışını gerçekleştirdi ve OAİB Başarılı İhracatçılar Ödül Töreni'ne katıldı. Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, ''2 yıl OAİB'yi oyalayıp taşınmalarına izin vermiş olduğum binamızın hayırlı olmasını diliyorum'' dedi.

Göreve geldiğinden bu yana Türkiye'nin ihracatını artırmak için ihracatçılarla tüm dünyayı karış karış dolaştıklarını anlatan Çağlayan, "Bu amaç doğrultusunda da bugüne kadar çok emek sarf ettik. 'Gidemediğin yer senin değildir' düsturuyla hareket ettik. İhracatın artırılmasına destek veren tüm kurum ve kuruluşların çabasının meyvelerini toplamaya başladı" ifadelerini kullandı.

2008-2009 yıllarında dünyanın çok büyük bir ekonomik kriz yaşadığını hatırlatan Bakan Çağlayan, o günlerde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve ekibinin, çeşitli senaryolara göre projeksiyonlar yaptıklarını anlattı. Bu projeksiyonlarda, Türkiye ihracatının hangi rakamlara kadar düşebileceğinin çıkarıldığını kaydeden Çağlayan, ''O günkü senaryoya göre, ihracatımız 90 milyar dolara düşüyordu ama şükürler olsun ki ihracatı hep birlikte 100'ler liginden aşağı düşürmedik'' dedi.

"AB'YE DERS VEREN ÜLKE OLDUK"

Çağlayan, 2011 yılında da dünyanın çok büyük sıkıntılar yaşadığı bir ortamda Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak, 135 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini ifade etti. Yarışın burada bitmediğini ve Türkiye'nin henüz yarışın ortasında olduğunu söyleyen Bakan Çağlayan, 1980 yılında, kendisinin üniversiteyi bitirerek sanayiciliğe başladığı yıllardaki Türkiye ile bugünkü Türkiye arasında da önemli farklar olduğunu ifade etti. Çağlayan, o tarihten bu yana Türkiye'nin ihracatının, ithalatının, turizm gelirinin, kişi başına düşen milli gelirin, Gayri Safi Milli Hasılası'nın ve doğrudan yabancı sermaye girişinin kat kat arttığını vurguladı. Çağlayan, konuşmasına şöyle devam etti:

"2011, önemli bir referans tarihi. Gelmiş olduğumuz nokta çok önemli. 2002 yılında sadece bir firma 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyordu. Bugün 11 firmamız 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor ve 55 bin ihracatçıya ulaştık. Türkiye, ihracatla büyümeyi, ihracatla gelişmeyi ve kalkınmayı kendisine düstur edindi. Yani Türkiye'yi büyüten, yatırımı geliştiren, istihdamı artıran sizlersiniz. Allah'a şükürler olsun her türlü ikiyüzlülüğüne, riyakarlığına rağmen, Türkiye'ye, Türk ihracatçısına her türlü engeli koyan AB'nin o çifte yüzlü standardına rağmen, bugün şükürler olsun AB'ye ders veren bir ülke olduk. Ülkemle gurur duyuyorum."

"YÜKSEK PLANLAMA KURULU KARARI ÜMİT EDİYORUM Kİ BİR KAÇ GÜN İÇİNDE ÇIKACAK"

Türkiye'nin istihdamda, borçlulukta ve büyümede Avrupa'daki birçok ülkeden çok daha iyi noktada olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Bunlar, AB'de yaşanan 'dar boğaza' ve Ortadoğu'da yaşanan 'Arap Baharı' ile siyasi, ekonomik krizlere rağmen yapıldı" dedi.

Çağlayan, Türkiye'nin, ihracatının yüzde 75'ini yaptığı ülkelerdeki siyasi ve ekonomik krizlere rağmen geçen yıl ihracatta Cumhuriyet tarihi rekorunu kırdığını belirterek, "Böyle bir ortamda bir sivil toplum kuruluşu, 'Ben ihracatımı 2023 yılında 500 milyar dolara çıkaracağım' dedi ve 60 ihracatçı birlik başkanı bir araya geldiniz, 2023 hedef ve stratejilerini ortaya koydunuz. Ortaya çıkan 500 milyar dolar ihracat hedefini Sayın Başbakanımız, ülkemizin milli hedefi olarak kabul etti. Şimdi bunu bir eylem programı haline getiriyoruz. Yüksek Planlama Kurulu kararı ümit ediyorum ki birkaç gün içinde çıkacak ve TİM genel kurulunu bu belgeyle birlikte yapacağız" ifadelerini kullandı.

"BEN VE TÜM PERSONELİM SİZİN HİZMETİNİZDEYİZ. HEP BİRLİKTE BU PASTAYI BÜYÜTECEĞİZ"

Cari açık konusunu Türkiye'nin gündeminde sorun olmaktan çıkarmaya başladıklarını belirten Çağlayan, "İthalat yapılan ürünler çok kısa sürede ihracat yapılır hale gelir. Altını çizerek söylüyorum. Size yağ çekmek gibi bir mecburiyetim yok. Sizin de yağa ihtiyacınız yok ama zaman zaman gaza ihtiyacınız var. O gazı da veriyoruz, ara gazı olmakla beraber. Ben ve tüm personelim sizin hizmetinizdeyiz. Hep birlikte bu pastayı büyüteceğiz. Eskiden OAİB'ye gittiğim ve ne oluyor? diye sorduğumda, hani oynamaya niyeti olmayan gelinler var ya, 'Yerimiz dar, oynayamıyoruz diyorlardı' İşte size saha, futbol sahası gibi maşallah. Öyle bir yere geldiniz ki bu bina, iktidar çıkarmış olan bir bina. Şimdi artık sizin OAİB'yi, ihracatçı birliklerinin iktidarı yapmanız lazım. Bu konuda OAİB'ye güveniyorum" diye konuştu.

"SEVSİN SENİ DİYECEKSİN BÖYLELERİNE"

Çağlayan, bundan 6 ay öncesine kadar Türkiye'de ihracatçının adeta pabucunun hırsızı olacağını, ihracat yapmanın neredeyse ayıp hale geleceğini hatırlatırken, "Anlayan anlamayan, muhalefet yapmak isteyen herkes beni ve ihracatçıları çok yaraladı. Bunlara cevaplar verildi. Onlara göre, Türkiye'de ihracat olmasa ithalat artmazdı. Sevsinler seni diyeceksin böylelerine. Çıktık cevaplarını verdik. Türkiye'de problem sanayinin yapısındadır. Türk sanayisi maalesef zamanında iyi yönetilemediği için yüzde 43 ithalata bağımlı hale gelmiştir'' ifadelerini kullandı.

120 FİRMA ÖDÜL ALDI

Konuşmaların ardından OAİB ''2011 Yılı Başarılı İhracatçılar'' Ödül Töreni'ne geçildi. Bakan Çağlayan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve OAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Kahraman ile birlikte 120 firmaya ödülünü kendisi verdi ve ödülünü alan firma temsilcileriyle fotoğraf çektirdi.