Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, 1 Eylül'de başlayan av sezonunun üzerinden 5 aydan fazla süre geçtiğini ancak balıkçının umduğunu bulamadığını söyledi. Türkiye'de yılda ortalama 300 bin ton civarında hamsi avlandığını belirten Mutlu, bu yıl hamsinin ilk günlerde iyi av vermesine rağmen av süresinin yarı yarıya kısalmasının balıkçıyı etkilediğini kaydetti.


Türkiye'de 300 civarında ruhsatlı tekne bulunduğuna değinen Mutlu, ülke için bu rakamın çok olmadığını ancak Ege ve Akdeniz'de yeterli avın olmamasının Karadeniz'e yığılmaya neden olduğunu ifade etti. Bunun da balık üzerinde bir baskıya yol açtığına işaret eden birlik başkanı, "Bu sezon avın ağırlıkla Karadeniz'de yapılması bölgedeki baskıyı fazlalaştırdı. Av üzerindeki baskı ve mevsimsel şartlar göçü hızlandırdı." dedi. Türkiye'deki avcılığın yüzde 70'ini hamsinin oluşturduğuna dikkat çeken Ahmet Mutlu, üç ay süren hamsi avının bu yıl bir aya düştüğünü vurguladı. Hamsinin göç yollarının değiştiğini dile getiren Mutlu, Türkiye ve Gürcistan üzerinden Abhazya taraflarına geçen hamsinin bu yıl Gürcistan'a uğramadan direkt Abhazya kıyılarına gittiğini söyledi.

"Hamsi avı daha geç başlamalı"


Türkiye'de hamsi avına 20-25 Ekim'de başlandığını hatırlatan Başkan Mutlu, bu tarihin en erken 1 Kasım'a çekilmesi gerektiğini savundu. Bu durumun hamsinin Türk sularında daha fazla kalmasını sağlayacağını dile getiren Mutlu, şöyle konuştu: "Biz şu anda 30-40 mil açıkta hamsiyi karşılıyoruz. Av üzerinde oluşan bu baskı da hamsinin daha açıktan gitmesine neden oluyor. Eğer hamsi avına 1 Kasım'da başlarsak balığın kıyıya daha fazla yaklaşacağı ve hamsinin bizim sularımızda daha uzun süreli kalacağını tahmin ediyorum."

Balıkçı Mustafa Çabuk, Karade-niz'den kaçan hamsinin geri gelmesinin çok zor olduğunu belirtti. Şu anda tezgâhlarda şoklu hamsinin satıldığının altını çizen Çabuk, "Ama ara ara denizden çıkan hamsi de oluyor, fakat onun da kilosu yaklaşık 7 ile 10 lira arasında değişiyor. Fakir fukara için hamsi bu saatten sonra lüks balık sınıfında." dedi. 'Hamsi kulağına kar suyu kaçınca yenir' sözünün eskide kaldığını aktaran Çabuk, "O dönemde hamsiyi alıp yiyenler şanslı. Kar yağsın da öyle alalım diyenler, şimdi çok pişman çünkü alacak hamsi bulamıyorlar. Yaklaşık 3-4 senedir bu azalma gözle görülür şekilde olmaya başladı, bu sebeple hamsiyi bulduğun zaman alıp yiyeceksin. Aksi takdirde kar yağdığı zaman hamsi kaçar gider bu bölgeden. Bu saatten sonra hamsinin boyuna, fiyatına bakmadan denizden çıktığı zaman yenmesi taraftarıyım." diye konuştu.

Balıkçının denizden umduğunu bulamaması perakende fiyatlarına da yansıdı. Bol avlandığı dönemlerde Karadeniz'de kilosu 1 liraya kadar düşen hamsinin fiyatı son günlerde 10 liraya kadar yükseldi. Balık piyasasındaki fiyatların belirlenmesinde etkili olan hamsinin fiyatının yükselmesi diğer balıkların da zamlanmasına neden oldu.