KOBİDER Genel Başkanı Nurettin Özgenç, 10 yıl öncesine kadar imf'ye olan 23.5 milyarlık borcun 1.7 milyar dolar seviyesine inmesinin fevkalade güzel bir gelişme olduğunu belirtti.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin, yarım asrı aşkın bir zamandan beri borçlu olduğu imf ile bir dönemi kapatıyor olmasını hükümetin başarısı olarak algıladıklarını belirtti. Türkiye'nin, imf ile 1961 yılında ilk gözden geçirme anlaşması imzalaması ile başlayan kredi ilişkisinin, Mayıs 2008'e kadar devam ettiğine değinen Özgenç, "Türkiye, 47 yıl boyunca imf ile 19 ayrı stand-by anlaşması imzaladı. Bu anlaşmalar sonucunda da imf'den 50 milyar dolarlık kredi kullandı. Türkiye'nin imf'ye olan kredi borcu 1.7 milyar dolara kadar gerilerken, Nisan 2013 tarihinde kalan borcun tamamen kapatılacak olması bir yerde bağımlılıktan kurtulma adına memnuniyet verici olacaktır diye umuyorum. 10 yıl öncesine kadar imf'ye olan 23.5 milyarlık borcun günümüzde 1.7 milyar dolar seviyesine inmesi fevkalade güzel bir gelişmedir. Bu durum ülke adına sevindiricidir." dedi.

Ekonomisinin imf'siz yoluna devam etmesi gerektiğine vurgu yapan KOBİDER Başkanı, imf'ye kalan borç taksitlerinin de ödenerek 2012 yılı itibariyle kapanacağını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan duymalarını KOBİ'ler olarak sevindirici bulduklarını ifade etti. 'Bir daha imf'nin adını bile duymak istemiyoruz' diyen Özgenç, "Türkiye imf ilişkilerinde roller değişti. Türkiye'nin imf'ye olan borcunun giderek azaldığını duymanın yanında borç aldığımız imf'ye bu kez borç verebilir hale gelmemiz bir yerde ekonominin gidişatının ne derece iyi olduğunu göstermektedir. Bu süreçte, Türkiye, tarihi bir karara imza atarak, imf'ye 5 milyar dolarlık kredi verilmesini öngördü. Eskiden kredi almak için imf kapısında bekleyen Türkiye, şimdi ise imf'ye 5 milyar dolarlık yardım yapacak bir konumda olması ülke ekonomisinin büyüdüğünü gösteriyor." ifadelerini kullandı.