Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso ve Parasal Politikalardan Sorumlu Komiser Olli Rehn tarafından açıklanan sonuçlar, pek çok AB ülkesinin ekonomik dengesizlik yaşadığını gösteriyor. Raporda Belçika, Bulgaristan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRK), Danimarka, Fransa, Finlandiya, İtalya, Macaristan, Slovenya, İspanya, İsveç ve İngiltere önemli uyarılar yapılan üyelerden.

Temel olarak iç ve dış borçların incelendiği raporda bahsi geçen ülkelerin hepsinde önemli bütçe açıkları ve ekonomik dengesizlikler olduğu ve vakit kaybedilmeden 'Makro-ekonomik Dengesizlik Prosedürü'nün hayata geçirilmesi gerektiği ifade ediliyor. Raporda en çok üyeler arasında İspanya ve GKRK'nin durumunun çok ciddi ve acil olduğunun altı çizildi. Bu iki ülke için 'çok ciddi ekonomik dengesizlik içerisinde' ifadesi kullanıldı. Bahsi geçen üyelerin tamamı için 'durum haddi aşar derecede ölçüsüz ve aşırıdeğilse de konu yine de acil müdahale gerektirmekte' denilirken; İspanya ve GKRY'nin ardından en kötü durumda olan iki ülke olarak Macaristan ve Slovenya gösterildi. Genel olarak ekonomik dengesizlik yaşadığı belirtilen ülkelere uyarılar şöyle:

"Belçika: Ekonomik dengesizlik - Dış rekabet zayıf ve yüksek kamu borcu bulunuyor.

Bulgaristan: Ekonomik dengesizlik - Dış borç seviyesi ve kurumsallaşmada yaşanan azalımla iş gücü piyasasındaki uyumsuzluk.

Danimarka: Ekonomik dengesizlik - Dış rekabette zayıf ve hane başına düşen borç miktarı yüksek.
İspanya: Çok ciddi ekonomik dengesizlik - Yüksek özel sektör borcu var ve gayrimenkul piyasasındaki gelişmeler finans sektörünü olumsuz etkiliyor.


Fransa: Ciddi ekonomik dengesizlik - İhracat performansında düşüklük ve dış rekabette zayıflık
İtalya: Ciddi ekonomik dengesizlik - Yüksek kamu borcu ile Euro'ya geçişinden bu yana ihracat ve dış rekabette düşüş


GKRK: Çok ciddi ekonomik dengesizlik - Kamu finansmanı ve finans sektörü yakından gözetim ve denetim gerektiriyor. Acilen ekonomi politikalarına ağırlık verilmeli.


Macaristan: Ciddi ekonomik dengesizlik - Yüksek oranda negatif gerçekleşen uluslararası yatırım dönüşümü ve yüksek kamu borcu.


Slovenya: Ciddi ekonomik dengesizlik - Bankacılık sektöründeki istikrarsızlık ve dış rekabetteki zayıflık nedeniyle Finlandiya - Ekonomik dengesizlik - Genel anlamda rekabet konusundaki zayıflık İsveç - Ekonomik dengesizlik - Yüksek özel sektör borcu ve gayrimenkul piyasasındaki gelişmeler nedeniyle İngiltere - Ekonomik dengesizlik - Haneye başına düşen yüksek borç miktarı ve gayrimenkul piyasasındaki gelişmeler ile dış rekabetteki zayıflama."


Bu üyeler için uygulanması düşünülen 'Makroekonomik Dengesizlik Prosedürü' esnasında herhangi bir cezai yaptırım öngörülmüyor. Ancak tedbir almayan veya uyarıları dikkate almayan üyeler için bu sefer 'Aşırı Dengesizlik Prosedürü' uygulamaya sokulacak. Bu devreye girdiğinde ise gayri safi milli hasılanın yüzde 0.1'ine denk gelen finansal yaptırımlar uygulanabilecek. Ne var ki bu yaptırımlar varolan dengesizlikler ortadan kalkmadığı için değil yapılan uyarılar ışığında gerekli tedbirler alınmadığı düşünülen koşullarda uygulanacak.