Akaryakıt, doğalgaz ve elektrikteki artıştan sonra ekmek ve ete zam geleceği haberleri medya spekülasyonu çıktı. Un fiyatlarındaki artışa rağmen fırıncılar ekmeğe zam yapılmayacağını açıkladı.

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle et fiyatlarında da artış beklenmiyor. Sektör temsilcileri "Medya zam istiyor ama doğalgaz, elektrik, akaryakıta gelen artışı karşılarız" diyor.

EKMEK FİYATI DEĞİŞMEZ

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, un fiyatlarındaki yüzde 15'lik artışın spekülatif olduğunu, ekmeğe zam yapmayacaklarını açıkladı. Vergi artışlarından sonra medyanın gündeme getirdiği zam haberlerine de tepki gösteren Balcı,"Bizim esnafımız doğalgaz ve elektriğe gelen zammı taşır. Medya ekmekte zam istiyor ama spekülasyonları doğru bulmuyoruz.

Bazen her ilde oda olarak belirlediğimiz bir fiyat oluyor. Ancak bazı fırıncılar rekabet açısından bu fiyatın altında ürün satıyor. Örneğin, 75 kuruş yerine 60 kuruş alıyor.

Sonra rekabet şartı ağırlaşınca fiyatı 75 kuruşa çıkarıyor. Medya bunu hemen 'gizli zam' diye yorumluyor" dedi. Un konusunda da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın çalışma yapacağını kaydeden Balcı, "Toprak Mahsülleri Ofisi buğday satacak, unda fiyat düşer" dedi.

KURBAN GELİYOR ARTMAZ

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ da Kurban Bayramı yaklaşırken et fiyatlarının artmasının söz konusu olmayacağını bildirdi. "Zamma zemin hazırlanmasın" diyen Yalçındağ, "Bu hassas günlerde zam haberlerinin yapılması doğru değil.

Hem zam yapılacak bile olsa bu enflasyona ne kadar etkisi olursa ancak o kadar olur. Kim neyi nasıl hesap ediyor bilmiyorum" dedi. Öte yandan kurbanlıkların fiyatı da geçen yıla göre yüzde 10 oranında azaldı.

BUĞDAY DA FAZLA VAR

2011'de Türkiye'de buğday üretimi 21.8 milyon, tüketim ise 18.5 milyon ton oldu. Bu yıl üretim 20 milyon ton tüketim ise 18.5 milyon ton olarak gerçekleşti. Yani buğdayda üretim fazlası var. TMO da piyasayı dengelemek için elinde 2.7 milyon tonu ekmeklik olmak üzere toplam 3.1 milyon tonluk buğday tutuyor.

Tarım Bakanlığı 1 milyon ton buğday ithalatı yetkisi aldı. AB'den alınması gereken 300 bin ton, limanlarda bekleyen 1 milyon ton, ihracattan kaynaklanan ve ülkemize gelmesi gereken 2 milyon ton buğday var. Bu nedenle un fiyatlarındaki artış spekülatif olarak yorumlanıyor.