SAMSUN (AA) - Alaçam, Bafra, 19 Mayıs ve Yakakent İlçeleri Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Toker, "Bölgede 30 bin tonluk lisanslı depomuz olmuş olsa çiftçimiz teslim ettiği ürününün ihtiyacı kadarını paraya çevirerek diğer kalan ürününü depoda bekletme imkanı bulur." dedi.

Toker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016 yılında Bafra'da yaklaşık 150 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldığını ortalama dönüme 800 kilo ürün alındığını, rekoltenin ise 80 ila 90 bin ton civarında olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

"Bu sene çeltik fiyatlarımız gerçekten çiftçi maliyetini karşılayamayacak durumda" diyen Toker, şöyle devam etti:

"Hava şartları yüzünden çeltik hasadı bu yıl gecikmeli yapıldı. Bu gecikme ise çeltik ürününde randımanın düşmesine neden oldu. Üreticimizin zarar etmemesi için ürününü önce kurutma ve selektörden geçirerek her türlü hizmetini yaptıktan sonra Toprak Mahsulleri Ofisine veya tüccara verebilirler. İmkanı olan çiftçilerimizin ise depolamaya gitmesi durumunda yani bekletmesi halinde şu andaki mevcut fiyatların tonu bin 200, bin 300 ila bin 500 lira üzerinde satabilmek imkanı doğacağını tahmin ediyoruz. Çünkü bölgemizde çeltik hasadı devam ettiği için alım yapan tüccarlarda belli bir yığılmalar oluyor."

TMO'nun açıkladığı çeltik alım fiyatlarının memleketin şartlarına göre çok tatmin edici olmadığını, buna göre de tüccarın fiyatlarını düşük tuttuğunu ifade eden Toker, lisanslı depoculuğun önemine işaret ederek, "Bölgemiz Alaçam, Bafra, 19 Mayıs ve Yakakent ilçeleri için 30 bin tonluk lisanslı depomuz olmuş olsa çiftçimiz teslim ettiği ürününün ihtiyacı kadarını paraya çevirerek diğer kalan ürününü depoda bekletme imkanı bulduğu için de tüccarlardaki yığılmaları önlerken, fiyat indirimlerine de takılmamış olur. Yani lisanslı depo sayesinde de arz talep dengesi kurulmuş olur." dedi.

Bafra Doğanca Mahallesi Muhtarı ve çeltik üreticisi Ömer Baykut, Bafra Ovası'nda 2016 çeltik ürününün yüzde 70'inin hasadının tamamlandığını, ancak fiyatların ise çok düşük olduğunu söyledi.

Baykut, "Çeltik alım fiyatları bin 400, bin 450 liradan başladı. Şu anda bin 200 liraya kadar düştü. Bu da çeltik üreticisini rahatsız ediyor. TMO çeltik alımları başladı. Tüccar da fiyatları biraz daha yükseltirse çok daha iyi olacağı kanısındayım." diye konuştu.

Bafra Ovası'nda, Türkiye genelindeki çeltik üretimin yaklaşık yüzde 39'unun gerçekleştirildiği belirtildi.