Hava kirliliği, korna sesleri ve sonunda Trabzon trafikle tanıştı. Şirketin balkonundan Değirmendere'yi seyrederken araçların arasında kalan Ambulans'ın feryadıyla şöyle bir aracın içine bakıp kendimi içindeki hasta yakının yerine koydum. Herhalde aşağı inip siren sesine rağmen kırmızı ışıkta geçmeyen ve yolun en sağ şeridine yani emniyet şeridine park etmiş araç şoförleriyle kavga ederdim.

Çok bilinçsiziz.

Güvenlik şeritlerimiz park alanı olmuş, özellikle Değirmendere'de. Yolu açamayan trafik ekipleri ise Zabıtanın ilgi alanına giren kaldırımlara karışır duruma gelmiş. Kaldırımdaki araç ile ne işin var. Öyle anons edip geçmeklede olmaz. Emniyet şeritleri park yeri değildir, hele araç sollama yeri hiç değildir.
Bakınız İstanbul ne yaptı, 4 günde 4 bin 700 araca güvenlik şeridinde seyir ettiği için bastı cezayı. Son İstanbul seyahatimde taksi şoförü bırakın güvenlik şeridini orta şeridi bile kullanmadı. Hep en sol şerit… En sol şerit… Acaba bizde kaç araca güvenlik şeridinden gittiği için ceza yazılmıştır. 1 yıl içinde 50'yi geçermi. 20'yide bulmaz belkide.
Trabzon'umuzun yeni Emniyet Müdürü Sayın Ertan Yavaş'a önerim trafik ekiplerine 4 gün güvenlik şeridi nöbeti yazması. Güvenlik şeritlerine tecavüzün böyle devam etmesi durumunda ileride acil durumlarda büyük zararlar görebilirz. Dileriz Sayın Yavaş Güvenlik şeritleri ile ilgili özellikle şehir içi geçişlerinde bu denetleme işini sıklaştırır. 

ALTUNTAŞ'IN İŞİ BU
Burada Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Turan Altuntaş'a da büyük görev düşüyor. Kendisi bir sürücü kursununda yönetici olarak eğitimlerde bu konulara eğilmeli. Özellikle dolmuş minibüs sürücülerine emniyet şeridinin ne amaçla kullanılacağını iyi anlatmalı. Trafik yoğunluğunu atlatabilmek için sağdan dalışlar yapan, ışıklarda 2 şeritli yolda, sağ şeritde beklerken gelip sağınıza park eden minibüslere çok rastlamışsınızdır. İşte burada iş Altuntaş ve yönetiminin. Altuntaş sözünü dinletir ve eminim kısa sürede bir minibüsü daha emniyet şeridinde görmeyiz.