SİNOP (AA) - Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Sezgin, Karadeniz'de son günlerde bol miktarda palamut avlandığını belirterek, "Aşırı ve plansız avcılık, su ürünleri stoklarında ve yaşam alanlarında olumsuz sonuçlar meydana getirmektedir." uyarısında bulundu.

Sezgin, yaptığı yazılı açıklamada, denizlerdeki bereketli avcılığın devam edebilmesi için balıkçıların uymaları gereken konular bulunduğunu bildirdi.

Balıkçılığın doğru yönetiminin ancak doğru verilerin toplanmasıyla mümkün olduğuna dikkati çeken Sezgin, bunun balıkçılıkta verimi artıracağını ifade etti.

Denizlerdeki av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından balıkçıların, Karadeniz'de ava başladığını belirten Sezgin, şunları kaydetti:

"İlk hafta itibarıyla yaşanan palamut bereketi balıkçıların yüzünü güldürdü. Ama aşırı ve plansız avcılık, su ürünleri stoklarında ve yaşam alanlarında olumsuz sonuçlar meydana getirmektedir. Bu açıdan karaya çıkış noktalarının daha aktif işletilmesi, menşei belgesinin aynı anda merkezi sisteme av miktarı ve karaya çıkış yeri hakkında veri toplayan bir araç olarak kullanılması sağlanmalıdır. Böylece hangi türün nereden, ne zaman ve ne kadar avlandığına dair veriler daha doğru toplanacak ve daha doğru değerlendirilmesi mümkün olacaktır."

Balıkçıların su ürünleri düzenlemelerine uyması gerektiğini vurgulayan Sezgin, "Bu düzenlemeler, herkesten önce balıkçılar için önemlidir. Balıkçılarımızın bu düzenlemelere uygun avcılık faaliyetinde bulunmaları hem kendi menfaatleri hem de kaynakların sürdürülebilir işletimi bakımından önem taşımaktadır." ifadelerini kullandı.