TESOB Birlik Başkanlar Kurulu toplantısı Sürmene ilçesinde gerçekleşti. TESOB Başkanı Metin Kara’nın yanı sıra oda başkanları katıldığı toplantıda bir konuşma yapan Kara, “Son bir yılda yapılan güncelleme çalışması sonucunda 27 bin olan aktif üye sayımız 07.10.2013 tarihi itibari ile 23 bin civarına düştüğü tespit edilmiştir. Son 4 yılda üye 7 bin civarında yeni işe başlayan esnaf bulunmakla birlikte 6 bin civarında işini terk eden esnafın bulunduğu da bir başka gerçekliktir” dedi.

2013 yılı içerisinde bin 120 esnafa eğitim verdiklerini belirten Kara, “Gerek tescil vize, terkin, meslek değişikliği işlemlerinden yasal bedelin dışında hiçbir ücret alınmayarak yıllık 500 bin TL civarında paranın esnafın cebinde kalması sağlanmıştır. 2013 yılı içinde TESOB olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile birlikte esnaf ve sanatkarlarımızın hijyen eğitimini gerçekleştirdik. 2013 yılı içerisinde merkezde ve 9 ilçemizde toplamda 11 kurs düzenledik bu kurslarımızda bin 120 esnaf ve sanatkarımıza eğitim verdik. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca en az bir kişi çalıştıran iş yerlerinde risk analizi ve acil eylem planı ve iş sağlığı eğitimlerini almak ve çalışanına aldırmak zorunda olan üyelerimiz için Birlik olarak çalışmalar yapmaktayız” ifadelerini kullandı.

Trabzon’da gelen turist sayısında bir önceki yıla göre yüzde 40’lık bir artış yaşandığı vurgulayan Kara, “TOKİ vatandaşa kentsel dönüşüm amaçlı konut yaparken, bölgedeki esnaf unutulmuştur. İlimizde dönüşüm sebebiyle işyerleri yıkılacak esnaf, Kendilerine yol gösterilmemesinden ve zararın giderilmemesinden dolayı tepkilidir. Bu tepkinin dikkate alınmasını talep ediyoruz. Trabzon’da turizm potansiyeli bakımından önceki yıla oranla önemli bir artış yaşanmıştır. Gelen turist sayısında geçen yıla oranla bu yıl yüzde 40’lık bir artış yaşanmıştır. Her yıl artan turist sayısına paralel olarak Esnaf ve Sanatkarımızın da değişmesi ve gelişmesi gerekmektedir. Yönetmeliğin değişikliği sonucunda uygulanması zorunlu olan zaman faktörlü taksimetreli taksi tarifeleri uygulanmaya başlanmıştır. İlimiz ekonomisinin can damarı olan iki güzide üniversitemiz Trabzon’u bir öğrenci kenti haline getirmiştir. İlimizdeki öğrenci sayısı her geçen yıl artmakta ve üniversitelerimiz de bu değişime ayak uydurarak yeni bölümler açmaktadır. Trabzon’umuz her geçen yıl öğrencilere daha çok sahip çıkar duruma gelmiştir ve geçecektir. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak yeni kayıt döneminde (Eylül ayında) Karadeniz Teknik Üniversitemizde stant kurarak ailesinden ve evinden ilk kez ayrılarak ilimize gelen öğrencilerimize Trabzon esnafı olarak kendilerine yardımcı olmaya hazır olduğumuzu vurguladık” şeklinde konuştu.