Eğitim-Bir-Sen Trabzon Şubesi Başkan Vekili Fatih Karabina eğitim-öğretim yılı dönem sonu nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Bakanlık uygulamalarının geniş bir şekilde ele alınarak eleştirildiği açıklamada şunlara değinildi:

2017-2018 eğitim-öğretim yılı birinci kanaat dönemi bugün sona erdi. TEOG’un kaldırılması, yükseköğrenime giriş sistemindeki değişikliğin gölgesi ve sarsıntısı altında günübirlik politikalar ve sürdürülebilir olmayan kararlar nedeniyle gerek eğitim-öğretim gerekse eğitim çalışanları olumsuz etkilenmiştir.

Alan değişikliği taleplerinin karşılanmaması, öğretmen performans değerlendirmesi pilot uygulamasının oluşturduğu tedirginlik, yer değişikliği sürecinde yaşanan sorunlar, öğretmene karşı giderek artan şiddet gibi olumsuzluklar ne yazık ki eğitim-öğretim yılının ilk dönemine damgasını vurmuştur.

Öğretmen açığı, erkek kamu görevlilerine dayatılan darbe ürünü kılık ve kıyafet yönetmeliği, ek ders esaslarındaki eşitsizlik, ders ücretlerindeki adaletsizlik, okulların bütçe sorunu, yabancı dil pilot uygulaması, rehberlik hizmetlerinin hizmetin özüne uygun kurgulanamaması, teftiş sistemindeki dönüşümün tamamlanamaması ve rehberlik ayağının ihmal edilmesi, ortaöğretime geçişte yeni sürecin soru işaretleri içermesi gibi birçok konuda beklentileri karşılayan adımlar hâlâ atılmış değildir. Özetle, bir an önce yapılması gereken çok iş, çözüme kavuşturulmayı bekleyen onlarca sorun bulunmaktadır.

BAKANLIK, EĞİTİMİN PAYDAŞLARINA KULAK VERMELİ, BİRLİKTE ÇALIŞMAYI ÖNCELEMELİDİR
Bakanlığın bütün birimlerinin, özellikle siyasi ve idari liderlerinin, sendikalar ve diğer sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere, eğitim alanındaki diğer paydaşlarla daha etkin bir iletişim ve iş birliği içerisinde olması yönünde irade kullanmaları uygun olacaktır.
Millî Eğitim Bakanlığı’nın yükseköğretim kurumlarıyla, akademik çevrelerle ve sendikalarla sık aralıklarla bir araya gelmesi, belirlenecek politikaların isabet oranının artmasını sağlayacak, kabul düzeyi yüksek kararların alınmasına yardımcı olacaktır. Özellikle, eğitim mevzuatını ve personeli ilgilendiren düzenleme ve uygulamalar, müfredat değişiklikleri gibi başat konularla ilgili çalışmaların ve alınacak kararların bu iş birliği ve paydaş sıfatı üzerinden birlikte gerçekleştirilmesi, sonuçların birlikte analizi ve sonuçlara dair eleştirilerin de birlikte üstlenilmesi gibi demokratik toplumlara özgü birlikteliği de beraberinde getirecektir.

Yerel düzeyde değerlendirildiğinde Trabzon’un sayısal başarı noktasında iyi bir yere geldiğini görmekten mutluluk duyduğumuzu belirtmeliyiz. Bu başarının sağlanmasında katkısı olan öğretmenden yöneticiye veliden öğrenciye herkesi tebrik etmek gerektiği inancındayız ve bütün paydaşları tebrik ediyoruz. Bununla birlikte başarının kalıcı hale getirilmesi için de çıtayı sürekli olarak yüksek tutmak gerektiği kaçınılmaz bir gerçektir. Sürdürülebilir başarı için çalışmaların ciddiyetle sürdürülmesi ve eğitim çalışanlarının taltif edilmesi her zaman gündemde kalan beklentimizdir. Yöneticilerimizden bu beklentiyi fark etmelerini ve son zamanlarda hak etmedikleri şiddet olaylarına maruz kalan eğitim çalışanlarının moralini yükseltmelerini bekliyoruz*