Trabzon İl Müdürü Kurt, cinsel istismar vakalarının en çok 6-10 yaş grubu kız çocuklarında görüldüğünü ve çoğunlukla ailenin tanıdığı kişi tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. 

Bu bağlamda özellikle 6-10 yaş grubu kız çocuklarımızın bazen güvenli zannettiğimiz yer ve kişilerin yanında bile risk altında olabileceğini, çocuğun cinsel ve diğer istismar türlerinden korunması için ailelere büyük görevler düştüğünü, bunun yanında toplumun her kesiminin duyarlı davranışlar sergilemesinin bu olumsuz durum ve görüntülerin önüne geçmesinde önemli tesir edeceğini açıklayarak şu ifadelere yer verdi;

“Çocuğun cinsel istismarı ile mücadelenin en iyi yolu çocuğa mahremiyet eğitimini tam ve zamanında vermektir. Mahremiyet eğitimi çocuğun kendisinin ve diğer insanların özelinin farkına varması ve saygı duyması, sosyal hayatın içinde kendi özel alanını koruması, kendisi ile çevresi arasına sağlıklı sınırlar koyması gibi bilgileri içerir. Bu eğitimin aile tarafından verilmesi esastır. Müdürlük olarak ailelere bu eğitimi verebilmeleri için Aile Eğitim Programı kapsamında eğitimler düzenliyoruz. 

Çocuğa vücudunun kişiye özel olan bölgelerini, bu bölgelerin gizlenmesi gerektiğinin iki yaşından itibaren anlatılabileceği,  bu özel alanın başkalarından gizlenmesi ve bu bölgeye kimsenin dokunmaması gerektiği çocuğa gerek sözel gerekse destekleyici tutum ve davranışlar ile öğretilmelidir.

Küçük çocukları severken haddi aşıp cinsel organlarına dokunarak, onları konu yaparak sevmek doğru değildir. Çünkü bu durum, onların özel alanlarının ihlalidir.  Çocuk bu şekilde hem mahremiyet ihlaline uğramış olur hem de başkalarının özel alanlarının kullanılarak onlara şaka yapılabileceği inancını taşır. Ayrıca çocukları cinsel organlarını konu ederek sevmek, onları kendilerini art niyetli kişilerden korumak konusunda etkisiz kılabilir.

Çocuğun özel alanlarına saygılı olalım; küçük yaştan itibaren çocukları başkalarının yanında giydirmeyelim, altlarını başkalarının yanında değiştirmeyelim. ”Küçük” diye düşünüp çocuğun kıyafetlerini başkalarının yanında çıkarıp giydirmek doğru değildir. 

Özel alan ihlallerine karşı tepkinizi belli edin. Çocukla birlikte iken aniden karşınıza mahremiyet ihlali içeren durumlar çıktığında mahremiyet ihlali yapan kişiye karşı tepkinizi belli edin.

Çocuğunuza karşı sergilediğiniz tutum ve davranışlar çocuğunuzun yanlış bir davranış ile karşılaştığında doğru tepki verip vermemesini belirler. Örneğin çocuk ev içinde bir fikir beyan ettiğinde “sen sus küçüksün anlamazsın!”  diyerek önü kesildiğinde ya da büyük kardeş tarafından haksızlığa maruz kalıp sinirlendiğinde çocuğun tepki koyması engellenirse yani çocuk evdeki haksızlığa ses çıkarmamayı öğrenirse dışarıda kendine yapılacak bir yanlışa da büyük ihtimalle ses çıkarmayacaktır. 

Çocuklarımızın masum duygu ve bedenlerini etkileyen her türlü etmenin gerek bireysel gerekse kurumsal olarak her zaman karşısında durduk ve durmaya da devam edeceğiz.  Bu vesile ile çocuklarımızı kötülükten korumak top yekûn bir çabayı gerektirir. Bu bağlamda her kesim üzerine düşen sorumluluğu eksiksiz bir şekilde yerine getirmelidir.”