Toplantıda TOBB Sigorta Sektörü İcra Komitesine hizmetlerinden ötürü TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren’e plaket takdim edildi.
 
Açılış konuşmalarını TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Hüseyin Kasap ve Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç’in yaptığı toplantıya; 81 İlden 313 sigorta acenteleri il delegesi, mesleğe ilişkin sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcileri ile sigortacılık işlemleri konusunda TOBB tarafından yetkilendirilen 115 oda temsilcisi ve kamu görevlisi katıldı.
 
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Şadan Eren ve Meclis Üyesi İbrahim Sertel de katıldı. Başkan M. Şadan Eren’e, TOBB Yönetim Kurulu Üyeliği döneminde ilk kez oluşturulan sigorta sektörü İcra Komitesi ilk başkanı olmasından ötürü plaket takdim edildi. Eren’e plaketini TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç ve Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Hüseyin Kasap birlikte verdi.  Başkan Eren, Türkiye’de sigorta sektörünün TOBB ile büyük bir gelişme kaydettiğini vurguladı.
 
-Nereden nereye gelindi?
 
TOBB Başkan yardımcısı Ender Yorgancılar, sektöre ilişkin geçen süreci hatırlattı. Yorgancılar şunları söyledi: “Nereden nereye geldiğimizin muhasebesini yapmak gerekir. Bakınız, 8 yıl önce ülkemizde kaç sigorta acentesi olduğunu dahi bilmiyorduk. İsteyen herkes, kimseye sormadan, hiçbir merciden izin almadan işyerini açıp sigorta acenteliği yapmaya başlıyordu. Hiçbir mesleki kural, disiplin mekanizması yoktu. Ancak, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ile sizler çok büyük bir işi, önemli bir ilki başardınız.
 
Diğer sektörlere rol model olan bir yapıyı kurup; bir mesleğin nasıl kayıt altına alınacağını, mesleki disiplinin ve mesleki eğitimin nasıl en iyi şekilde sağlanacağını tüm sektörlere gösterdiniz. Ecdadımızın Müsteşarlığımız ve Acenteler olarak Birliğimiz çatısı altında bu yapıyı kurduk.” dedi kurduğu çok önemli bir mekanizmayı yeniden canlandırdınız. İşte bundan tam 8 yıl önce TOBB, Hazine
 
- Hazine Müsteşar Yardımcısı Genç
 
Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, toplantının açılışında, sigortacılık sektörüne ilişkin bilgi verdi. Kasko ve trafik sigortalarında yapılan değişiklikleri anlatan Genç, Türkiye'de kasko sigortalarında son yıllarda kar edilmeye başladığını ifade etti. Genç, trafik sigortasında ise zararın söz konusu olduğunu bildirdi.
 
- "BES'te 5,4 milyon katılımcıya ulaşıldı"
 
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hakkında da bilgi veren Genç, BES'te 5,4 milyon katılımcıya ulaşıldığını ve bunun çok iyi bir rakam olduğunu söyledi. Bu sayının her geçen gün arttığını belirten Genç, fonda biriken miktarın 41 milyar liraya ulaştığını bildirdi.
 
Genç, 6 milyondan fazla meskenin zorunlu deprem sigortası yaptırdığını, tarım sigortasında da her yıl reel büyüme yaşandığını söyledi.
 
Gelişmiş ülkelerde devletin acentelerle ilgili düzenlemelere çok fazla müdahil olmadığına dikkati çeken Genç, acentelerle ilgili kamu olarak yapılması gerekenlerin neredeyse yüzde 95'ini yaptıklarını kaydetti.
 
Eksperlerle ilgili kanunda da değişiklik yapıldığına değinen Genç, "Ekspertiz ile ilgili yönetmelik sil baştan yeniden yazılacak ve yeniden çıkarılacak. İlave olarak yardımcı hizmetlerle ilgili çalışmalar da devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.
 
-TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Hüseyin Kasap
 
TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Hüseyin Kasap ise zorunlu deprem sigortası tarifesinin yeniden düzenlendiğini anımsatarak, "Sizden istirhamımız minimum acente payını 15 lira yapmanız. Çünkü, düşük komisyon nedeniyle deprem sigortası poliçelerimizi takip edemiyoruz. Daha çok kazanırsak daha iyi takip ederiz" dedi. Kasap, sektördeki nitelikli eleman ihtiyacının giderilmesi için her ilde en az bir kurs açılmasını istedi.