Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası'ndan arıcılık faaliyetleri ile ilgili açıklama geldi.

Oda adına açıklama yapan Cemil Pehlevan, "Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan ve tüm Dünyayı etkisi altına allan korona virüs (Covid-19) ülkemiz ve ilimiz arıcılığına olması muhtemel etkilerini en aza indirilmesi çok büyük önem arz etmektedir" dedi.

Pehlevan, arıcılık faaliyetleri kapsamında aileden bir kişiye gerekli çalışmaların yapılması için izin verilmesi gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kara günleri mümkün olan en az hasarla atlatmanın yolu planlı ve bütüncül hareket etmekten geçer. Bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanlığının öncülüğünde Bölge illerinde ki tarım sektörünün bütün paydaşlarının bulunduğu “Arı Tarım Komisyonu" kurulmalıdır. Bu komisyon eşgüdüm halinde, stratejik sektör olan arı yetiştiriciliği için üreticiden tüketiciye kadar sektörün bütün paydaşlarıyla planlanmalıdır. Bölgedeki kamu kurum ve kuruluşları, Üniversiteler, Araştırma kuruluşları, ilgili Özel Sektör ve özellikle sahada tarımsal faaliyetin içinde bulunan İlgili STK'ların katılımı sağlanmalıdır.
Ülkemiz ve Dünya ciddi bir imtihandan geçmektedir. Tüm dünyayı etkisi altına alan Korona virüs ile mücadele kapsamında Devletimizin her organı maksimum düzeyde mücadele etmektedir. Arıcılık sektörü, Devletimizin almış olduğu tüm tedbirlere hassasiyetle uymuştur, uymaya da devam edecektir. 
Dünya bal üretiminde 500 bin ton kapasitesi ile zirvede bulunan Çin’de yaşanan salgın nedeniyle üretimde aksamalar yaşanmaktadır. Bal üretiminde Çin'in ardından 114 bin ton üretimle ikinci sıradayız. Floranın zenginliğinden dolayı Dünyanın en kaliteli balları ülkemizde üretilmektedir. Ülke olarak iyi bir planlama ile bal üretiminde dünyanın bir numarası olabiliriz. Önemli olan bu kriz dönemde bunu nasıl artırabiliriz konusuna kafa yormamız gerekir. Biz bu dönemi daha iyi değerlendirerek, üretimimizi ve üretim alanlarımızı artırmalıyız. Salgın nedeniyle sorunlarımıza üretim odaklı çözümler aramalıyız. 
Türkiye’de 72 bin 702 arıcının 10 bin 702'sinin 65 yaş üstündedir. Ülkemizin %70 -75’i gezginci arıcıdır. İlimizde ise arıcılık faaliyeti yapan 2.170 işletme, 236.928 kovan ile 2.600 ton bal üretimi yapılmaktadır. Trabzon Türkiye’nin en çok bal üreten iller arasındadır.
Arıcılık 9-10 ay bilfiil uğraşılması gereken bir üretim faaliyetidir. İçinde olduğumuz aylar, mevsim itibariyle arı bakımının yapıldığı ve ürün hasat etme öncesinde güçlü popülasyon oluşturma açısından son derece önemli dönemdir. 
Bu mevsimde bakımı ve yeterli beslenemeyen arı kovanlarının sönmeleri kaçınılmazdır. Zaten son yıllarda arıcıların sebebi bilinmeyen arı ölümleri zor günler geçirmektedir. Birde şu an içinde bulunduğumuz durumdan dolayı kışı da zor şartlarda atlatmış olan arıların bu aylarda iyi bakım ve besleme yapılmaması halinde Türki’ye arı popülasyonunun aşırı zarar göreceği kaçınılmaz bir gerçektir.
Tarımsal iş gücünün ve üretimin durmaması yönünde arıcılarımızın mobilizasyonu konusunda meskûn mahal dışına dağlık ve ovalık arazilerde arıcılık yapılmaktadır. Halka açık olmayan alanlarda üretim yaparak ülke ekonomisine katma değer sağlayan ve doğal sağlık kaynağı olan ürünler üretmektedir. Ülke olarak bu zorlu süreç içerisinde üretime daha çok sarılmaları hususunda gerekli desteklerin sağlanması arıcılığın geleceğini şekillendirecektir.
Arıcılarımızın da büyük çoğunluğunun 55 yaş üzeri üreticilerden oluşmaktadır. Diğer İllerin arıcılarına sağlanan fırsatlar ilimiz arıcılarına da sağlanmalıdır. “İçişleri Bakanlığı’mızın 20 yaş altındaki çalışanların çalıştıklarını belgelemeleri halinde işlerine gitmelerine izin verilmektedir”. Yetkililerin arıcılar için de iller arasındaki konaklama seyahatleri ve gerekse kırsal alandaki mevcut arıların bakımları için aileden bir kişi ile birlikte müsaade edilmesi önem arz etmektedir.  Arıcının gerekli şartları sağlamak kaydı ile verilecek izinler ilimiz arıcılığının geleceğine yön verecektir."