Çavuşlu ekmeğinin ustaları ise çok eskiden Vakfıbekir’den Çavuşlu’ya gelen bir çırak sayesinde Vakfıkebir ekmeğinin ortaya çıktığını ileri sürerken, Vakfıkebirli ustalar da, Vakıkebir’den Çavuşlu’ya giden bir usta sayesinde Çavuşlu ekmeğinin ortaya çıktığını kaydetti.

BENZERLİK AYNI, ÖZELLİK FARKLI
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Görele Belediye Başkanı Tolga Erener, “Yaklaşık 2,5 yıldır yaptığımız girişimler sonucunda Çavuşlu ekmeğinin Coğrafi işaretini aldık. Bu konuyla ilgili olarak sınırdaşımız olan il bu ekmeğin kendilerine ait olduğunu iddia etmeleri gündeme gelmemesi gereken bir konudur. Çünkü Vakfıkebir ekmeği de bizim bir değerimiz. Çavuşlu ekmeğine gelince 300-400 yıllık bir geçmişe sahiptir. Bizim ekmeğimiz ekşi mayalı olarak yapılır, tadı ve saklanma süresinin uzunluğuyla Vakfıkebir ekmeğinden daha farklıdır. Bununla birlikte her iki ekmeğimizde baş tacımızdır. Bu iddiaları yersiz buluyorum. Bir süre önce de her iki il arasında kolbastı tartışması var. Ancak Bulancak hobteki farklıdır, Trabzon kolbastısı farklıdır. Bu farklılıkların hepsi bizim kültürel zenginliğimizdir” dedi.

"ÇAVUŞLU EKMEĞİ, VAKFIKEBİR EKMEĞİNİN TAKLİDİ"
Çavuşlu ekmeğinin ancak Vakfıkebir ekmeğinin taklidi olabileceğini ifade eden Vakfıkebir Fırıncılar Derneği Başkanı Davut Kutoğlu ise, “Vakfıkebir ekmeği 2 yıl önce coğrafi işaret tescilini almış bir markadır. Çavuşlu’da da bu tür ekmek yapılıyor ama tabiri yerindeyse taklit ediliyor. Bunu en iyi vatandaşlarımız değerlendirir.

Çavuşlu bu ekmek işinin sadece ticaretini iyi yapıyor, Vakfıkebir’de ise kalite yapılıyor. Vakfıkebir ekmeği 200 yıllık bir geçmişe sahip. Bildiğimiz kadarıyla 1930’lu yıllarda Vakfıkebir’den bir usta Çavuşlu’da esnaflık yaptı. Vakfıkebir’den birinin orada fırın açması Çavuşlu ekmeği olduğunu göstermez. Bizim ekmek ekşi maya ile yapılıyor ve uzun süre bayatlamıyor. Her yörenin kendine göre özellikleri vardır. Bu özelliklerine göre coğrafi işaret alabilir ancak Vakfıkebir ekmeğinin özellikleriyle, kriterleriyle coğrafi işaret alamaz alırsa bu ancak taklididir olur” dedi.

ÇAVUŞLU EKMEĞİ COĞRAFİ İŞARET ALMADI..
Görele Belediye Başkanı Tolga Erener'in coğrafi işaret şeklinde ki açıklamaları bulunması ise işi başka bir boyuta taşıyor.  Vakfıkebir Belediyesi geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Görele Belediye Başkanı Erener'in iddia ettiği gibi Çavuşlu'da yapılan ekmeğin coğrafi işaret almadığına dikkat çekti. Belediyeden yapılan açıklamada: 
“Vakfıkebir Ekmeğimiz, 30.11.2017 tarihinde korunmak üzere Belediyemizin başvurusu ile 03.08.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilerek Coğrafi İşaretini almıştır. Türk Patent ve Marka Kurumunun resmi internet sitesinden (https://www.turkpatent.gov.tr/TURKPATENT/ veya https://www.ci.gov.tr/) Rahatlıkla takip edebileceğiniz gibi 26 Kasım 2020 tarihi itibariyle Vakfıkebir Ekmeğinin taklidi olan başka hiç bir ekmeğin coğrafi işareti yoktur. Yapılan başvuru bulunmakla beraber onaylanması halinde yasal yollara başvurularak Vakfıkebir Ekmeğimizin taklitleri ile sonuna kadar mücadele edeceğimizin bilinmesini isteriz. Konu ile ilgili olarak önümüzdeki günlerde Vakfıkebir Belediye Başkanımız Muhammet Balta tarafından geniş bir bilgilendirme açıklaması yapılacaktır. Albert Einstein’ın söylediği gibi “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.” Unutmayın ki; kendisi olamayan başkasını taklit eder ve taklitler sadece aslını yaşatır" ifadelerine yer verildi. 

Kurumun resmi internet sitesine bugün dahi girildiğinde Çavuşlu'da yapılan bir ekmeğin coğrafi işaret aldığı yönünde bir bilgi bulunmuyor. Ancak Erener'in bu açıklamayı neden yaptığı ise merak konusu... 

TRABZON VAKFIKEBİR EKMEĞİ COĞRAFİ İŞARET ALDI
Resmi sitede ki haritada Trabzon'a gelindiğinde ise Trabzon'un Vakfıkebir Ekmeğinin coğrafi işaret aldığı görülüyor. Bu noktada Görele Belediye Başkanını ne yapmak istediği ise merak konusu oldu!