İstanbul, İzmir ve Ankara dışında Samsun, Eskişehir, Bursa ve Konya gibi şehirler de hafif raylı sistemlerle çoktan buluştu.

Erzincan ve Erzurum'daki iki tramvay hattının inşası, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılacak. Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Erzincan Belediye Başkanlığına ait Üniversite-Dörtyol-Otogar-Havaalanı ile Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait Gar-Atatürk Üniversitesi Kampüs-Tıp Fakültesi-Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi-Şehir Hastanesi-Yavuz Sultan Selim Bulvarı-Gar tramvay hatlarının inşası, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca gerçekleştirilecek. Erzurum'da Tramvay Hattı için zemin testi sondaj çalışmaları geçtiğimiz günlerde başladı.

Peki, Trabzon ne yapıyor?
2001 yılında Trabzon Belediye Başkanı Asım Aykan döneminde gündeme gelen projenin yine sahibi yok. 
Sorsanız Trabzon, stratejik önemi büyük, Karadeniz Bölgesi’nin başkenti… Oysa çevresindeki bütün illerin çevre yolunu tamamladığı veya yapımına başladığı, hemen hemen hepsinin havalimanına kavuştuğu/kavuşacağı sahipsiz bir kent…

Kim ne söylerse söylesin Trabzon’un sadece adı kalmış. Komşu iller yatırım üstüne yatırım alıyor. Trabzon ise tam da yeni yatırımlar alacaktı ki kaderin cilvesi ekonomik krize takılıverdi.

Trabzon tıpkı diğer büyük projeler gibi (Demiryolu, Güney Çevre Yolu, Havalimanı İkinci Pisti) Hafif Raylı Sistemi de yıllardır konuşuyor.  Yatırım Adası ve Şehir Hastanesi’ni konuşan kalmadı zaten.

Eski Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ilk döneminde Hafif raylı Sistemi gündemine almadı. Bakanlığın kriterlerini öne sürdü. Ancak ikinci döneminde proje çalışmalarına başladı. Yeniden aday yapılmadı. Yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu seçim öncesi “Cumhurbaşkanımız müjdesini vermişti. En önemli projemiz hafif raylı sistem olacak. Akçaabat’tan Yomra’ya kadar nazlı nazlı dolaşan Hafif raylı sistem Trabzon’a çok yakışacak. Temenni ediyorum kısa zamanda bunu şehrimize kazandıracağız.” sözleriyle en önemli projesi olarak Hafif Raylı Sistem Projesini açıklamıştı. Aradan 100’ü aşkın gün geçti. Hâlâ tık yok.
Sayın Zorluoğlu, geçtiğimiz günlerde 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla bir kahvaltı düzenlemiş. (Sadece Ortahisar ilçesindeki gazetecileri davet etmiş. Büyükliman ve Akçaabat’daki gazetecileri gazeteci sayıp davet etmemiş. Herhalde danışmanlarının dikkatinden kaçtı…) Basında yer alan haberlerde en önemli projesi olan Hafif Raylı Sistemle ilgili pek ayrıntıya rastlamayadık. Ya da gazeteci arkadaşlarımız sorma gereği duymadı!

Trabzon’un gerçekten zor şehir olduğunu söyleyen Zorluoğlu, hazır olan 20 projeye kaynak aradıklarını söylemiş.

Bunu söyleyen bir belediye başkanına Hafif Raylı Sistemi sormak gerçekten de zordur.

Sonuç olarak; Zorluoğlu’nun ilk 100 günündeki icraatlarından bizim aklımızda kalan atamalarına bağlı olarak AK Parti İl Yönetimiyle yaşadığı kavga ve Horon Festivali var.

Biz hâlâ Hafif Raylı Sistemi bekliyoruz…

*****

Antalya’da başarılı bir Trabzonlu…

Trabzon’dan yetişip Türkiye’nin çeşitli illerinde başarı hikayeleri yazan girişimcilerimizi gördükçe gurur duyuyoruz. İşte bunlara bir örnek de Çarşıbaşı’ndan geldi.

Çarşıbaşı’nda siyasetçi olarak tanıdığımız işadamı Sultan Yorgun, yaklaşık 10 yıl önce gittiği Antalya’da bir başarılı hikayesi yazdı. Antalya’da şu anda inşaat alanında faaliyet gösteren en büyük ilk on firmanın arasına girmeyi başardı. Çarşıbaşı’ndan çıkıp bunu başarmak gerçekten de müthiş bir başarı. Tatil dolayısıyla gittiğimiz Antalya’da Sultan Yorgun’un gerçekleştirdiği yatırımları da ziyaret ettik. Büyük bir beyaz eşya ve mobilya mağazası da açan Yorgun, Trabzon’dan gelen misafirlerini en güzel şekilde ağırlıyor. Kendisini kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

*****

Yusuf Yazıcı transferine nasıl bakılmalı?

Bu konuyu fazla uzatmayacağım. Çok iyi bir Trabzonsporlu olan Şükrü Kuleyin’e kulak verelim: “Gelelim; Yusuf Yazıcı transferine... Arkadaşlar epeyce yorum yapmış…

Ben; O şunu demiş, bu bunu demiş, başkan şöyle konuşmuş, şurda hata yapmış, burda doğru söylemişe bakmıyorum. Aldığım bilgiye göre 17,5 Milyon euro+bonuslarla 19 Milyon Euro ve bir stoperin ücretinin yarısı. Ayrıca satışından % 20… Bazı arkadaşlar ya hesap bilmiyor yada para ile işleri yok!.. Trabzonspor bana göre başarılı bir iş yapmıştır. Tek hata Yusuf’u taraftarın önüne atmaktır.
Allah aşkına bir kerede bir işi doğru dürüst yapalım. Sana hayırlı yolculuk Yusuf kardeşim!

İnşallah; Ülkemizi ve Trabzonspor’umuzu başarılı bir şekilde temsil edersin…”