Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin, IPA fonlarına önereceği “Biyorafineri tesisi projesinin” ana odağı, atıksularla birlikte “fındık kabuğunun değerlendirilmesi” olabilir.

Avrupa Birliği Ülkeleri, enerji kapasitesinin en az %20’sini yenilenebilir kaynaklardan üretmek noktasında 2020 yılını baz almıştır. Bu noktada; ısıtma-soğutma, elektrik üretimi ve biyoyakıt sektörlerine yoğunlaşmışlardır. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA Fonları, 2025 yılına kadar devam edecektir.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, özellikle atık yönetimi konusunda hazırlayacağı projelerle bu hibe desteklerinden yararlanabilir. Bu anlamda önemli bir yoğunlaşma içerisine gidilmelidir. Avrupa Birliği projelerinde, belirlenen ve odaklanılan projenin amacı önemli bir özgünlükte olmalıdır. Bu bakımdan, Trabzon Büyükşehir Belediyesi için önemli bir hedef, “atık su arıtma tesisi” hedefini daha da büyüterek bir “biyorafineri tesisinin hedeflenmesi” olacaktır.

Trabzon ve Bölge fındık üretimi bakımından dünyada bir merkez konumundadır. Biyorafineri tesisinde fındık kabuklarının da değerlendirileceği ve atık sularında birlikle yönetileceği bir tesis kurulması, bu tesisin fizibilite çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Bu konu IPA projesi sürecine taşınarak tesisin %90’lar mertebesinde finansmanı hibe yoluyla sağlanabilir. Bu bakımdan Ordu ve Samsun Büyükşehir Belediyeleri’nin önemli tecrübeleri söz konusu olmuştur ve bu deneyimlerden yararlanılabilir.

Biyorafineriler; biyoyakıtların, enerjinin ve kimyasal maddelerin üretildiği tesislerdir. Biyokütle dönüştürme süreçlerini bütünleştiren tesislerdir. Biyorafineriler ile, atıksuların çevreye salınmasından kaynaklanan etkiler son derece hafifletilmektedir. Biyorafineri tesisleri ile yüksek katma değerli ürünler üretilebilmektedir. Bölgemizde Ordu ve Samsun illerinde atıksu arıtma tesisleri bulunmaktadır. Elektrik enerjisi üretimi de yapılmaktadır. Fındık kabuğunun da süreçler içerisine katılacağı ve farklı alternatif maddelerinde üretilebileceği bir biyorafineri tesis projesi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlayacağı IPA projesinin önemli bir proje gerekçesi olabilir. Bu gerekçenin güçlendirilmesi ile, projeye destek sağlanma olasılığı da oldukça artacaktır.