Ortahisar Belediyesi’nin Çağlayan Kentsel Dönüşüm Projesi’nde ilk adım atıldı. Yaklaşık 14 yıldır konuşulan projede, yıkımlar bugün başladı. Projenin ilk etabında 418 konut ve 44 dükkan yapılacak.

Trabzon’un Ortahisar ilçesine bağlı Çağlayan Mahallesi’nde hayata geçirilecek Kentsel Dönüşüm Projesi resmen başladı. Yaklaşık 14 yıldır konuşulan proje; Ortahisar Belediyesi tarafından 2 etap halinde planlandı. İlk etabın yıkımları ise bugün yapılan törenle gerçekleştirildi.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya’nın ev sahipliğinde gerçekleşen törene; CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, CHP İl Başkanı Mustafa Bak, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, CHP Ortahisar İlçe Başkanı Haluk Batmaz, Trabzon eski Milletvekili Hüseyin Örs, belediye başkan yardımcıları ve çok sayıda mahalle sakini katıldı.

Projenin ilk etabında, yıkımların ardından 418 konut ve 44 dükkân inşa edilmesi hedefleniyor. Yeni konutların 2 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Modern şehircilik anlayışıyla tasarlanan proje tamamlandığında, Çağlayan Mahallesi'nin çehresi tamamen değişecek.

İlk etabın ardından ikinci etap çalışmaları başlayacak. Şu anda proje hazırlıkları süren ikinci etapla birlikte, bölge daha yaşanabilir, güvenli ve estetik bir hale getirilecek.

PROJENİN AKSAMASI İÇİN ELLERİNDEN GELEN…
Törende ilk olarak ORKENT Genel Müdürü Can İhsan Boztaş konuştu.
Bozbaş, projeyle ilgili bilgiler verdikten sonra, özetle, “Ortahisar Belediyesi olarak bu projenin yapımıyla görevliyiz. Bu projeyi korumak kollamak sizlerin görevidir. Çünkü maalesef siyasi ve şahsı çıkarlarını Çağlayan ve sizlerin önünde tutan bazı çevreler projenin yapılamaması ve aksaması iç in ellerinden gelen uğraşları vermektedirler. Lütfen bunlara fırsat vermeyelim. Biz dün olduğu gibi bugün de aynı kararlılıktayız. Çağlayan, Trabzon’un en güzel yaşam alanlarından birine dönüştüreceğiz” dedi.

SÖZÜNÜZÜ YERİNE GETİRDİNİZ
Çağlayan Mahallesi Muhtarı Adem Yılmaz, “ Çağlayan için milat, yeni bir sayfadır. Geldiğiniz günden beri söz vermiştiniz. Sözünüzü yerine getirdiniz. Çağlayan halkı olarak çok memnunuz. Çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

İLK ADIMI BURADAN ATIYORUZ
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, “Hemşerilerimize söz vermiştik. Bu kentin neresinde sorun varsa bu sorunu çözme gayretinde olacağı demiştik. Bu ilk gün ortaya koyduğumuz misyon doğrultusunda bugüne kadar çalışmalarımızı yaptık, yapmaya devam ediyoruz.

41 proje vaadinde bulunmuştuk. En önemlilerinden bir tanesi de Çağlayan Kentsel Dönüşüm Projesiyi.. Bu projenin en önemli adımlarından bir tanesini atmak için toplandık.

İlk adımı buradan atıyoruz. Orta okulu burada okumuş, çevredeki evlerin bir çoğunda okul arkadaşı olan, belediye başkanı kimliğini bırakıp, bu yöreden biri olarak konuşuyorum.

Firar Bayrak ağabeyimiz burada belediye başkanlığı yaptı.
Firar ağabey bu projenin ilk adımını atmıştır. Firar Bayrak, bu projenin ilk adımını atan ve Çağlayan’da Kentsel Dönüşüm olması gerektiğini ifade etti. Firar ağabeyle konuştuk. ‘Her türlü desteği vermeye hazırız’ demiştir. Kendisine teşekkür ediyorum. Bir teşekkürü de burada yaşayan insanlara etmek istiyorum. Sağ olsun burada yaşayan insanlarımız bize inandı güvendi, iki etmeden gereğini yerine getirdiler.
Çünkü insanın yaşadığı çocukluğun geçtiği anılarının olduğu bir evden çıkmak kolay değlidir.
Eski bir evdir, yıkılmak üzeredir, harabedir ama orada o kadar kıymetli anılar vardır ki bunlar paha biçilmezdir.

SİZLERİ HİÇ MEAĞDUR ETMEDEN…
Sizleri hiç mağdur etmeden, hakkınızı sonuna kadar teslim eden anlayışla, uzlaşıyı esas alan bir anlayışla burada ilk adımı atmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Sizlerde biliyorsunuz, bu projeyi biz başlatmadık. Benden önceki belediye başkanı arkadaşlar ve ekiplerin çalışması vardı. Farklı projeleri vardı. Biz o projeyi beğenmediğimizi ifade ettik. Çizene haksızlık etmek istemiyorum ama Çağlayan’ın daha güzelini hak ettiğini düşünerek çok güzel proje çizdik.
En kısa sürede imalat aşamasına geçerek bu projeyi Çağlayan’a kazandıracağız. Çağlayan’ı Trabzon’un en güzel mahallerinden biri haline getireceğiz.
Biz iyi proje olsun diye çaba sarf ettik.

BİNALAR ELEKTRİĞİNİ KENDİSİ ÜRETECEK
Trabzon’un gerçekten en güzel mahalelerinden biri haline Çağlayan’ı getirmiş olacağız.
Ben bunun mutluluğu ve heyecanı içindeyim.
Bu yapı stoğu eski görüntü burada hoş durmuyordu.
Şimdi çok güzel ve modern binalarla burayı donatmış olacağız.
Binalarımız son teknolojiye göre donatılacak.

ÇAĞLAYAN BENZERİ FARKLI YERLERDE DE DÖNÜŞÜM YAPILACAK
Çatalında güneş paneli var. Binalarımız elektriği de kendi üretecek.
Teknolojinin bütün imkanlarından faydalancağız.
Trabzon’da Çağlayan’da başlattığımız ilk adımı farklı yerlerde uygulamaya geçireceğiz. Trabzon güzel şehir. Değerli alanlarda eski mezbeleye dönüşüm binalarımız var. Yapı stoklarımızı yenilememiz, depreme, afetlere dayanıklı binalar oluşturmamız lazım. Bu hepimizin sorumluluğudur” dedi.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK PROJE..
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, ilk olarak geçtiğimiz günlerde vefat eden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ile ilgili konuştu.
Zeybek, “Bu projeyi Ahmet başkan ile uzun süredir konuşuyoruz. Her geldiğimde bunu anlatıyor, heyecanla bahsediyor. Çok önemli proje.. Burası benim çocukluğumdan Türkiye’ye, ulaştığımız ana aks.. Zigana’yı aştık, Trazon’a gelirken geçtiğimiz yer Çağlayan..
İpekyolu’nun üzerinde, Trabzon’un girişinin de son derece iyi planlanmasına ihtiyaç vardı.
Başka bir şey daha önemli. Kentsel Rant’ın halk tarafından kullanılması gerekiyor.
Rant kimin için, kamu için, beldiye için, halk için.
Bugün burada görüyorum ki herkesin evi yenilecek, riskli kamu stoku ortadan kalkacak, insanımız değer kazanacak. Kazanılmış değer milletin ta kendisine verecek.
Belediye başkanlarını burayı 1 milyon 2 milyon liraya kamulaştırıp, sonra burayı yandaşa vermek yerine buradaki insanların tamamının yaşayacağı projeye imza atıyor.
Halkçı belediye bu..
Bu projenin devam etmesi ve başarılı olması gerekiyor.
Bu aslında bütün Türkiye’yi ilgilendiren konu.
Türkiye depremlerde ciddi biçimde insanını kaybediyor. Sellerde insanını kaybediyor, varlıklarını, canlılarını kaybediyor. Doğa tahrip oluyor, kentlerimiz yaşanmaz hale geliyor.
Riskli yapı stoğu azaltılmalı.
Kentsel Dönüşmü bir numaralı düşmanı enflasyon.
İçinizde ememliler var. Emekli maaşı almış bir insanın 30 sene önce taksitli aldığı evi yıkıp yeniden yaptırabilmesi mümkün değil.
Devletin verdiği 877 bin TL hibe, 877 bin TL Krediyle bu yapı stoğunun yapılabilmesi mümkün değil.
Kentsel Dönüşümün önündeki engellerden bir tanesi de şehrin değerli bölgelerindeki eski yapı stoğunun bulunduğu yerlerde yaşayan halkla değil, sonradan zenginleşmiş insanlarla kapalı kapılar ardında konuşup oraya proje geliştirmesidir..
Burada halkımızla yıkım başlatıyoruz.
Burası bende inanıyorum ki Trabzon’un hem Gümüşhane - Bayburt yolu üzerinden şehrin girişine önemli değer katacak, aynı zamanda Çağlayan Mahallemiz, yaşayanlar açısından cazibe merkezine dönüşecek” dedi.