Gümüşhane’nin şirin ilçesi Kelkit bu günlerde çok mutlu. 

Sebebi, ülkemizde üretilmeyen Kara Buğday üretimine başlaması.

İlk Glutensiz Un Fabrikası Üretime Başladı

Türkiye'de ilk ve tek olma özelliğine sahip glutensiz un ve bulgur fabrikası Kelkit’te üretime başladı. Böylece, 

Kelkit’te özel teşebbüs girişimleriyle hayata geçen fabrika Türkiye’nin ilk glutensiz un ve bulgur fabrikası oldu.  Hayırlı Olsun...

700 Bin Çölyak Hastasının Umudu: KELKİT

Son dönemde glutensiz besin kaynaklarına önemli ölçüde ihtiyacımız vardı. Türkiye'de yaklaşık 700 bin çölyak hastası olduğu, bu hastaların glütensiz gıdalara ulaşımının zor, fiyatlarının da yüksek olduğunu düşünürsek üretimin değerini anlarız gibime geliyor.
Ülkemizde Kara buğday üretiminin eksikliği hisseden Kelkitli genç girişimci Tayyar Gürsoy, ilk etapta 700 dönüm arazide ekim yaptırdıklarını ve 120-130 ton civarında karabuğday beklediklerini dile getirdi.

Harika. 

Bi düşünün. Tarım  arazilerinde hareketlilik başladı, insanlar üretiyor, satıyor ve kazanıyor. Çölyak hastaları için umudun doğması ayrıca hoşuma gitti. Umarım sizlerinde öyle. 

Fabrika Yükseldi, İstihdam Arttı

Ama benim daha çok yöre halkına istihdam sağlaması, yöre halkını Kelkit’e, toprağına bağlaması ilgimi çekti.

Fabrika toplam 27 bin 500 metrekare alan üzerinde kurulan fabrikada tamamen yerli makina ekipmanı kullanıyor. 

Her yerden Talep Var

Karabuğday bölge için herkesin umudu olacak. Kelkit’in dört bir yanında tarlalarda bugdaylar baş verecek. Sadak Barajından sulamanın başlamasıyla verim daha da artacak. Şimdiden Ürünlere (ekmeğe) olan talep bir anda patladı.

Trabzon’dan da Talep Var.

Talebe Trabzon’da kayıtsız kalmadı. Trabzon’da yaşayan Çölyak hastası vatandaşlarımız sağlıklı ve uzun yaşamak için dermanı Kelkit’ten bulacak. Tayyar Gürsoy, “Olsun; ne kadar taep olursa olsun hepsinin karşılayacak gücümüz var” diyor. Bu yıl 7 ton tohum dağıtıldı. Katılıyorum.

Yetkililerden Trabzon’a da şube açmalarını bekliyorum. 

Çifçilerin Yeni Kapısı

Çiftçiler için yeni bir gelir kapısı olan karabuğday katma değeri oldukça yüksek ve insan sağlığı için de son derece faydalı bir ürün. Gluten içermediğinden çölyak hastaları ve glütensiz beslenenler için alternatif olabilecek bir ürün. Lif oranı oldukça yüksek bir besin olan Karabuğday bölgeye de uyum sağlıyor.

Ülkemizin yeni ürünü olan Kara Buğdayın bölgemize zenginlik katmasını bekliyorum.