Yükseliş eğilimine devam eden dolar/TL, bu sabah tüm zamanların rekorunu yeniledi. Kur, 7.25 seviyesini test etti. 

Haftaya 7 liranın hemen üzerinde başladıktan sonra Merkez Bankası'nın swap düzenlemesinin ardından yukarı yönlü hareketini güçlendiren dolar/TL kuru, gece  yarısı 7,20 liraya kadar tırmandı. Kur, 7.25 seviyesine kadar çıkarak rekor kırdı. Dolar/TL'de tüm zamanların en yüksek seviyesi 13 Ağustos 2018'de 7,24 ile görülmüştü. 7.25 seviyenin test edilmesinin ardından kur, 7.23 seviyelerinde işlem görüyor. Bu arada Euro/TL de 7.83 seviyesine kadar çıktı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,01 artışla 98 bin 579 puandan güne başladı. Açılış sonrası gelen satışlarla Endeks, 98 bin puanın altına çekildi.

Piyasada dış veri gündemi ve TCMB'nin haftalık verileri takip edilirken yeni bir dış kaynak sağlanıp sağlanamayacağı sorusu ise piyasanın ana gündemini oluşturmaya devam ediyor.

Dün uluslararası yatırımcılarla düzenlenen telekonferansta sunum yapan Bakan Albayrak, G20 ile swap görüşmelerinin sürdüğünü belirterek, "Birden fazla anlaşma olabilir" dedi. Albayrak, swap konusunda IMF ile masada olunmadığını ifade etti.

AA: Düzenleyici kurumlar harekete geçti

Bu arada Londra merkezli bazı finansal kuruluşların, dünkü işlemlerde ellerinde olmayan TL ile hızlı bir şekilde ve yüksek miktarda döviz almaya çalıştığı, ancak satın aldıkları döviz için Türk bankalarına olan TL yükümlülüklerini yerine getiremediklerinden temerrüde düştükleri öne sürüldü. AA muhabirinin bankacılık kaynaklarından edindiği bilgilere göre, serbest piyasanın kurallarına uymayan işlemleri tespit eden düzenleyici kurumların hukuki süreç başlattığı ve işlemleri yapan yurt dışındaki bankaların ağır cezalar ve işlem yasakları ile karşılaşabileceği bildirildi.

BDDK'ya manipülasyon tespiti için geniş yetki

“Finansal piyasalarda manipülasyon ve yanıltıcı işlemler” ile ilgili maddenin ardından bugün Resmi Gazete’de konuyla ilgili bir yönetmelik yayınlandı. Yönetmelik BDDK'ya manipülasyon ve yanıltıcı işlem ve söylemleri belirlemede geniş yetkiler tanımlıyor.

'Düşüşün ana sebebi döviz likiditesi ihtiyacı'

Dolar/TL kurundaki yukarı yönlü hareketleri değerlendiren Ekonomist Soner Kuru, yükselişin ana sebebi olarak gördüğümüz bu durum neticesinde piyasalarda döviz likiditesi ihtiyacı olduğunu ifade etti. Kuru'nun değerlendirmesi şöyle: 

"Doların uluslararası piyasada değerli olduğu ve sermayenin gelişmekte olan ülkelerden çıkma eğiliminde olduğu bu süreçte pandemi nedeniyle içeride atılan mali adımlar ve sağlanan destekler dolaşımdaki TL miktarını artırıyor.

Kurdaki yükselişin ana sebebi olarak gördüğümüz bu durum neticesinde piyasalarda döviz likiditesi ihtiyacı hakim. daha önce bu noktada yapılan açıklamalar piyasada beklenti oluşturmuş, kur 7 TL altında bir süre dengede kalmıştı ancak döviz likidite enjekte edecek bir adımın gelmemiş olması son günlerde kurda yeni bir yukarı hareket başlattı.

Uluslararası kurumlarla yapılacak bir swap veya kredi anlaşması neticesinde döviz likiditesine ulaşılabilirse miktara bağımlı olarak kurda ilk etapta 6,80 seviyelerine sonrasında 6,40'lara kadar hızlı bir düşüş olabilir.

Kurda kalıcı bir geri çekilme için ise olası bu anlaşmalara ilaveten küresel tarafta da gelişmekte olan ülkelere bir sermaye akımı trendi başlaması gerektiğini düşünmekteyiz ki bu ağırlıklı olarak pandeminin seyrine bağlı olacak."

Erkan: Döviz getirecek hamleler gerekiyor

Tera Yatırım'dan Ekonomist Enver Erkan da dolar/TL'nin düşmesi için yurt dışından döviz getirecek hamlelere gerek olduğunu aktardı. Erkan'ın değerlendirmesi şöyle: 

"Kurun düşmesi için TRY’y cazip hale getirici veya yurt dışından döviz getirecek hamlelere ihtiyaç var. En çok gündemde olan FX swap görüşmeleri… MB Başkanı Murat Uysal, bu konudaki görüşmelerin sürdüğünü belirtmişti.  Bakan Albayrak da swap görüşmelerinin devam ettiğini ve 1’den fazla olabileceğini söyledi. Fed ile bir swap anlaşmasının yapılması kısa vadeli döviz likiditesi ihtiyacının sağlanması açısından önem arz etmektedir."

TÜRK LİRASINA KARŞI SON ATAK LONDRA'DAN
Koronavirüs kaynaklı gelişmeler sonucu gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışı sürüyor. Bu bağlamda Türk Lirası'na yönelik bir atak da Londra'dan geldi. Londra merkezli alımlar sonucu dolar kuru 7.24 lirayı aşarak tarihi zirvesine ulaşırken söz konusu artışa yönelik yeni adımların atılacağı öğrenildi. Global gelişmeler TL üzerinde baskı yaratırken Türkiye'nin borçlanma takvimindeki sıkışıklıklar da söz konusu atağın kurlar üzerindeki etkisini artırdı.

Zira dış borç geri ödeme takviminin 3 aya sıkışması ve Merkez Bankası’nın bankalardan tahvil geri alımları ile bankanın rezervlerinin azalması da spekülasyona zemin hazırladı. Buna karşılık Türk Lirası’nın değerini korumak için hem Merkez Bankası hem de BDDK yurtdışı swap olanaklarını kısarak TL’de spekülatif alım yapmak isteyen yabancı yatırımcılara karşı set çekmişti. Merkez Bankası 22 Nisan’da bankaların döviz karşılığı TL swap limitlerini yüzde 20’den yüzde 30’a çıkarmıştı, önceki gün de yüzde 40’a çıkardı. BDDK ise önceki gün aldığı kararla bankaların yurtdışı şubeleri dahil TL yatırımlarını öz sermayelerinin binde 5’i ile sınırlandırıldı. Söz konusu önlemleri içine sindiremeyen yabancı yatırımcılar adeta Türk piyasalarına rest çekerek dolar kurunu yukarı çekmek için harekete geçti.

MERKEZ VE BDDK TEYAKKUZDA

Merkez Bankası ve BDDK’nın önlemlerine rağmen son olarak Londra merkezli bazı finansal kuruluşlarının, ellerinde olmayan Türk Lirası ile hızlı bir şekilde ve yüksek miktarda döviz almaya kalkarak, Türk lirasına değer kaybettirmeye yönelik manipülatif atakta bulunduğu gözlendi. Hal böyle olunca da dolar kuru dün 7.20 lira düzeylerine kadar tırmandı. Bugün ise 7.24'ü aştı.

Edinilen bilgilere göre satın aldıkları döviz için Türk bankalarına olan TL yükümlülüklerini yerine getiremeyen bu finansal kuruluşların, Merkez Bankasının EFT sisteminin kapanış saatini uzatmasına rağmen temerrüde düştükleri ifade ediliyor. Londra merkezli bankaların bu işlemlerini Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yatırımcı toplantısına denk getirmesi ise dikkati çekti. Merkez Bankası ve BDDK ise süreci dikkatlice izliyor. Söz konusu işlemleri tespit eden düzenleyici kurumların hukuki süreç başlattığı ve işlemleri yapan yurt dışındaki bankaların ağır cezalar ve işlem yasakları ile karşılaşabileceği öğrenildi. 

DÜNYA GAZETESİ - HABERTÜRK