KARABÜK (AA) - Türkiye'nin ilk ağır sanayisi olma özelliğini taşıyan Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları'nın (KARDEMİR), Yöneti̇m Kurulu Başkanı Ömer Faruk Öz, yerli otomobil üretimine ilişkin, "Öncelikli olarak bizim tercihimiz onlara lojistik destek sağlamak, onların çelik ihtiyacını karşılamak." dedi.

Öz, Genel Müdür Ercüment Ünal ile düzenlediği basın toplantısında, yerli otomobil noktasında KARDEMİR çeliğinin kullanılması noktasında girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

Yerli otomobil üretmeyle ilgili Cumhurbaşkanının himayelerinde bir konsorsiyum oluşturulduğunu hatırlatan Öz, şöyle konuştu:

"Bu noktada genel müdürümüze gerekli talimatı verdik. Bunlarla en kısa zamanda bir araya geleceğiz. Otomobil fabrikasının Karabük'te kurulmasını canı gönülden arzu ederiz. Bu gündemimizde ilk madde. Öncelikli olarak bizim tercihimiz onlara lojistik destek sağlamak, onların çelik ihtiyacını karşılamak. Onlardan gelecek talebi bilmiyoruz. Onlardan eğer belli bir oranda ortaklık gelirse bu yönetim kurulunda tartışılır, değerlendirilir. KARDEMİR'in menfaati ne gerektiriyorsa o an için ona karar verilir. Yerli ve milli sermayeyi destekleme noktasında KARDEMİR'in hazır olduğunu belirtmiş olacağız."

- "Ciddi stratejiler belirleyeceğiz"

Hedeflerinin, Türkiye'nin önemli bir sanayi kuruluşu olan KARDEMİR'in üretim kapasitesini arttırmak, daha stratejik ürünler üretmek ve yeni pazarlar bulmak olduğunu aktaran Öz, şunları kaydetti:

"Bunları yaparken de kuruluşun çevreye duyarlı, işçi sağlığına ve iş güvenliğine önem veren bir anlayışla çağın gereklerine ve teknolojisine uygun olarak hayatını devam ettirme amacındayız. Daha da ileriye gitme noktasında burayı yönetmekten başka bir gayemiz olmayacaktır. KARDEMİR, Türkiye için önemli olduğu kadar, Karabük için de önemli. Karabük’ün ticareti ve birçok konusu, KARDEMİR üzerinden yürümektedir. Şehrin hassasiyetleri ve dinamikleri için KARDEMİR yönetiminin çok önemli olduğunu hep birlikte görüyoruz. Biz, KARDEMİR yönetim kurulu olarak ciddi stratejiler belirleyeceğiz."

- "Her birini masaya yatıracağız"

Göreve yeni geldiklerini ve 3 yıl fabrikayı yöneteceklerini belirten Öz, bu süre içinde neler yapacaklarını madde madde anlattı.

Ana gayelerinin en kaliteli malı en uygun fiyata, katma değeri yüksek ve en hızlı bir şekilde temin etmek olduğunu vurgulayan Öz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizden önce arkadaşlar başlamışlar. Ray üretimi konusunda yeni pazarların oluşturulması, tren tekeri noktasında daha hızlandırılmış bir şekilde sadece iç piyasaya değil, uluslararası piyasalara da mal satma noktasında her birini masaya yatıracağız. Uluslararası arenada pazarlayacağımız, rekabet edeceğimiz ürünler varsa bu konuda gerek Cumhurbaşkanımızın, gerekse Başbakanımızın yurt dışı seyahatlerinde de KARDEMİR'in mamullerinin pazarlanması ve dışa açılması noktasında çalışmalarımız olacaktır. Tek bir hedefimiz vardır, KARDEMİR'in daha da güçlenmesi ve daha da büyümesi."

- "Tartışmalı olan öncelikli mal alımı da gündemimizde"

Mümkün mertebe şeffaf olacaklarının altını çizen Öz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri olarak 'şunu şuradan alın, bunu buraya verin' diye bir konu olmayacak. Alımlar ve satımların olabildiğince şeffaf ve rekabetçi olması konusunda gereği yapılacak. Tartışmalı olan öncelikli mal alımı da gündemimizde. Bununla ilgili çalışmalar yapılacak. Yaşanan krizlerde büyük hissedarlarımız, burada hisselerini teminat olarak verip, burası için krediler kullanmış. 2011'de bu yükümlülük ve teminat serbest bırakılmış. Öncelikli mal alım devam etmiş. Bu konuda kamuoyunun taleplerini alıyoruz. Masa başında oturup karar verecek değiliz. Bu noktada şehirde sivil toplum örgütlerini ziyaret ediyorum. KARDEMİR ile ilgili ilintili, ilişkili bütün şahıslarla bir araya gelip herkesten istifade edeceğiz."