2024 Ocak ayı itibarıyla, emeklilere yapılan zam artışları sonrası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sisteme yüklenen yeni verilerle vatandaşlar, alacakları maaş miktarını hesaplamaya başladı. Emeklilik şartlarını tamamladıklarını düşünen birçok kişi, hesaplamalardaki küçük hatalar sebebiyle beklenmedik sonuçlarla karşılaşıyor. SGK'nın sunduğu hesaplama ekranı sayesinde, emekli olduktan sonra alınacak maaşlar hesaplanabiliyor. Ancak, emekli aylığını hesaplarken yapılan bazı hatalar, dikkat edilmesi gereken önemli noktalar arasında yer alıyor.

Altından bir rekor daha Altından bir rekor daha

Emekli maaşı hesaplamaları, e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. SSK'lılar için '4A Emekli Aylık Bilgisi Hesaplama', Bağ-Kur'lular için ise '4B Emekli Aylığı Hesaplama' bölümünden, istenen bilgiler girildikten sonra tahmini emekli aylığı ve diğer bilgiler görüntülenebiliyor. Hesaplama ekranına girildiğinde, o günün şartlarına göre bir hesaplama yapıldığı ve emekli olunduğu gün, o tarihteki şartlara göre hesaplamanın gerçekleştiği belirtiliyor.

Yapılan zamlar ve güncellemeler, emekli maaşları üzerinde önemli etkilere sahip olabiliyor. Örneğin, 2023 yılında yapılan zamlar, 2024 yılında emekli olmayı planlayan bir kişinin hesaplamasında dikkate alınmıyor olabilir. Bu durum, hesaplamalarda hatalara yol açabiliyor. Emekli aylıkları, 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası dönemler için farklı aylık bağlama oranları ve güncellemeler ile belirleniyor. Emekli maaşını en çok etkileyen faktörlerden biri de, SGK'ya bildirilen brüt maaş miktarı oluyor. Kazançlar ne kadar yüksekse, emekli maaşı da o oranda yüksek hesaplanıyor.

Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından duyurulan Sosyal Yardım Programları kapsamında, yaşlılık aylığı, engelli aylığı, doğum yardımı, vefat yardımı, asker çocuğu yardımı, öksüz ve yetim yardımı gibi birçok yardım da bulunuyor. Bu programlar, ihtiyaç sahibi vatandaşlara maddi destek sağlamayı amaçlıyor.