İnsanlar gibi, kurumların da hafızası vardır. Hafıza hatları koptuğunda, eliniz de kolunuz da bağlanır.

Kurum hafızası ne demek?

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Volkan Canalioğlu’ndan belediye başkanlığı görevini devraldığında, kritik göreve, Cengiz Çolak vardı. Çolak, hükümetin en önemli projesi kentsel dönüşümlerin kilit adamıydı. Canalioğlu’nun adamı demedi, kurum hafızası önemli diyerek Çolak’la yol arkadaşlığı yaptı. Çolak hala bu en kritik görevde.

Gümrükçüoğlu’nun bu hassasiyeti, büyükşehir belediye başkanlığı ile sürdü. Özel İdarenin kurum hafızası sayılan kilit isimleri, kilit görevlere getirdi.

İbrahim Kul; özel idare genel sekreteriydi, özel idarenin hafızasıydı, belediye artık özel idareden gelen hizmetlerden de sorumluydu, Kul bu anlamda kurum hafızası olarak Belediyede genel sekreter yardımcısı.

TİSKİ’nin genel müdür yardımcılığına da yine Özel idareden gelen Nurettin Tandoğan atandı. TİSKİ’de de özel idarenin kurum hafızası yerine oturdu.

Belediyede fen işlerine ise özel idarenin yol şube müdürü Ekrem Aktaş’ı atayan Gümrükçüoğlu, böylelikle büyükşehirin özel idare bütünleşmesindeki kurum hafızası konusunda hamlesini başarı ile tamamladı.

Böylelikle büyükşehir belediyesinde taşlar yerine oturdu.

Elbette, yeni teşkilatlanmada sıkıntılar var ama kurum hafızasının hatları en azından kopuk değil.

Erdoğan Bayraktar da bakan olduğu gibi hemen yardımcılığına Trabzon’dan Muhammet Balta’yı getirdi.

Balta teşkilattan geliyordu, il başkanıydı.

Trabzon’un dinamiklerini biliyordu, bakanın ilk kademe sıkıntılarını giderecekti.

Trabzon’un meselelerini biliyordu, Bakanlığın Trabzon’la ilgili hamlelerinde rehberlik yapacaktı.

Yani Erdoğan Bayraktan bakanlığında şehrin hafızasını, Balta ile taşıdı.

Ya Ortahisar’da…

Trabzon’un yeni belediyesi, eski Merkez ilçenin kırsal alanları içine alan sınırlarından sorumlu. Yani, şimdi mahalle olan köylerin, yolları, yollarının bakımları, onarımları, sanat yapıları, imarı, yayla yolları ve ihtiyaçlar artık Ortahisar Belediyesinin sorumluluğunda.

Ortahisar Belediyesine de Özel idareden kilit isimler geldi. Başkan Genç,Özel idareden gelen bütün personeli havuza aldı.Belediye ile ilişkisini kesti.

Belediye teşkilatlanmasında, danışman kadrosunda, başkan yardımcılıklarında özel idare hizmet alanları içinde gözü kapalı köylere gidecek, sorunlarını bilen elemanlara görev vermedi ya da veremedi.

Genç, belediyede kurum hafızasız çalışıyor.

Hal böyle olunca Ortahisar Belediyesinde özel idare kurum hafızası yok oldu. Bereket büyükşehir’deki bu bağ sağlam olduğu için, Genç’in sıkıştığı yerde imdadına büyükşehir yetişiyor.

A.Metin Genç, 5 yıllık görevi boyunca özel idareden kaynaklı kurum hafızasını yeniden oluşturmada çok yorulacak, yoruldukça muhtemelen hata yapacak, bu anlarda doğal olarak bilgisiz olanların yanlış yönlendirmesi ile kırsalda sıkıntı yaşayacak.

Genç’in bu konuda bir fırsatı var. “Danışman” kadrosuna, özel idarenin yapısını bilen, özel idare ile yaşayan siyaseten de iktidarın özel idarede adamı olan yönlendirici pozisyonda görev yapan etkili il genel meclisi üyelerinden birini ekibine alabilir.

Zararın neresinden dönerse kardır.

Keşke, buna gerek kalmadan Genç, Gümrükçüoğlu’nun yapabildiği hamleleri yapabilseydi.

Zaman bakalım kimi haklı çıkaracak.  

Bir Tır ve havuz hikayesi! 

Şimdi size anlatacağım bir senaryo değil. Hikaye de, ya da benim uydurduğum bir hayal hiç değil.

Olayın kahramanlarının isimleri bende saklı.

Ortahisar ve Büyükşehir belediyesinde özel idareden gelen çalışanlarının büyük çoğunluğu havuzda, norm kadro fazlası diye başka kurumlara gönderilecek.

Bu konuda yasal süreç işliyor.

Özel idarenin yüksek teknolojik araç ve gereçleri de belediyelerin malı oldu. O iş makinelerini kullananlar ise havuzda. Bu iş makinelerinin biri de bildiğimiz, tır. Tır kırsal alana iş makinesi taşıyor. TIR’ın şöförü havuzda. TIR’ı bir TRABEL işçisi kullanıyor. Doğal olarak kırsal alan yollarına yabancı. Köylere nerede gideceğini de. Görev verildiğinde o koca TIR’ın o köyyoluna girip girmeyeceğini de bilemiyor.

Çare olarak havuzdaki şoförü arıyor, “Abi, bu TIR o köye çıkar mı?” diye yardım talep ediyor. Tecrübeli TIR şoförü de o köye çıkabileceği yol güzergahlarını anlatıyor.

Diğer hizmet alanlarında da benzer örnekler var.

Umarım, devletin bu milli servetinin ilerleyen zamanlarda başına bir şey gelmez. Üstündeki çalışanının da.

Son dönemlerde belediyelerin toplu taşıma araçlarının sebep olduğu ilginç kazalar sakın, bu torba- havuz nedeni ile oluyor olmasın..