Enflasyon tüm dünyanın ortak sorunu iken ve Avrupa'da da Rusya-Ukrayna savaşı sonrası artmışken, mart ayında bir gerileme gözlendi.

Euro Bölgesi'nin enflasyonu martta düşüşe geçti

Mart ayında, tüm dünyada yaşanan enflasyon sorununa ek olarak, Avrupa'da Rusya-Ukrayna savaşı sonrası enflasyon artışı da görülmüştü. Bu durum, insanların alım gücünün düşmesine ve maaşların sabit kalmasına neden oldu. Ancak Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) yayınladığı enflasyon öncü verilerine göre, Euro Bölgesi'nde mart ayında bir gerileme görüldü. Şubatta yüzde 8,5 olan yıllık enflasyon, martta yüzde 6,9 seviyesine düştü. Piyasa beklentileri, yıllık enflasyonun martta yüzde 7,1 olacağı yönündeydi. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise bir önceki aya göre yüzde 0,9 arttı.

Enflasyonun ana bileşenleri incelendiğinde, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 15,4 ile gıda, alkol ve tütün ürünlerinde gerçekleşti.

Gıdayı, yüzde 6,6 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 5 ile hizmetler izlerken, enerji ürünleri yüzde 0,9 geriledi. Letonya'da yüzde 17,3, Estonya'da yüzde 15,6, Litvanya'da yüzde 15,2, Slovakya'da yüzde 14,8, Hırvatistan'da yüzde 10,5, Slovenya'da yüzde 10,4, Avusturya'da yüzde 9,2, İtalya'da yüzde 8,2, Portekiz'de yüzde 8, Almanya'da yüzde 7,8, İrlanda ve Malta'da yüzde 7, Finlandiya'da yüzde 6,8, Fransa'da yüzde 6,6, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde yüzde 6, Yunanistan'da yüzde 5,4, Belçika'da yüzde 4,9, Hollanda'da yüzde 4,5, İspanya'da yüzde 3,1, ve Lüksemburg'da yüzde 3 seviyesinde enflasyon tespit edildi.

Euro Bölgesi'nin enflasyon hedefi yüzde 2 iken, bölgede enflasyon hedeften uzakta kalmaya devam ediyor.