Başbakan Yardımcısı Atalay, Meclis kulisinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Atalay, gensoru enstrümanının ciddi bir araç olduğunu, somut bir delil olmadan bu enstrümanın işletilmesini doğru bulmadığını söyledi. "Deniz Feneri e.V" soruşturmasının devam ettiğini ifade eden Atalay, "Anayasanın 138. maddesine göre Meclis Başkanlığı gensoru önergesini iade etmeliydi. Meclis yetkililerine de söyledim bunu, ama benim çekinecek bir şeyim de yok'' ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'Yİ BU SORUNDAN KURTARMAK İÇİN BÜTÜN GÜCÜMÜZÜ KULLANIYORUZ"Başbakan Yardımcısı Atalay, demokratik açılım konusunda her zaman olumlu olduklarını belirterek, "Politikamız, Başbakanımızın da ifade ettiği gibi; terörle mücadeleye, siyasetle müzakereye devam edeceğiz. Burada tabii pek çok sosyal boyutu da düşünüyoruz. Vatandaşla görüşerek, onlara daha iyi anlatmak gerek'' dedi. Bunun yürüyen bir süreç olduğunu, 'yepyeni bir paket çıktı' gibi anlayışları doğru bulmadığını kaydeden Atalay, şu ifadeleri kullandı:

"Kurumlarımız çalışıyor. Çok değişik alternatifler, yöntemler üzerinde çalışıyor. Benim de temel konum bu doğrusu, çalışıyoruz. İnşallah Türkiye'yi bu sorundan kurtarmak için bütün gücümüzü kullanıyoruz. Ama böyle devam eden bir süreç bu. Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi, demokratik açılım sürecimiz; demokratikleşme yasaları Meclis'e geliyor bir yandan. Mesela bu hafta çarşamba, komisyonda İnsan Hakları Kurumu'nun kurulması...Bunlar hep demokratikleşmeyle ilgili adımlar.''

''Terör varsa, orada etkili bir güvenlik kanalıyla mücadeleniz olacaktır. O bizim için şu anda çok önemli" diye devam eden Atalay, "Ama bir yandan da sorunu çözmek yönünde çeşitli inisiyatifleri kullanmak gerekiyor. Bölge ülkelerdi, komşulardı, bütün boyutlarıyla geniş bakmak lazım. Sadece güvenlik penceresinden değil de geniş bir pencereden. Çünkü bu, büyük toplumsal olay. Ama müzakere değil de şunu da biz hep söyledik, karşımızda güçlü bir siyasi parti olursa biz onu muhatap alırız ve bunları muhatap alırız dedik o zaman. Şimdi aynısını söyleriz. Bu sorunları Meclis'in çatısı altında, milletin seçtiklerinin müzakere etmesini tercih ederiz" ifadelerini kullandı.

BDP'lilerle son dönemde müzakere anlamına gelecek konularda bir görüşme yapılıp yapılmadığına ilişkin soruya Atalay, "Meclis çatısı altında herkes birbiriyle görüşüyor. Yani o manada bir görüşme değil, ama burada görüşüyoruz. Bölgesel şeyler oluyor, illerin sorunları gibi. Geçen bir randevu aldılar, geldiler bana. Ama o dediğiniz manada değil, öyle almamak lazım. Yoksa bir kopukluk olmaz, görüşme oluyor" yanıtını verdi.