Türkiye’de demiryolunun olmadığı iki bölgeden birinde yaşıyoruz. 

Oysa Demiryolu taşımacılığı, güvenilir olması, insana bağımlılığın ve dolayısıyla hata riskinin asgariye indirmesi, rekabetçi maliyetler oluşturması, güzergah üzerindeki avantajları ve çevre dostu bir çözüm oluşturmasıyla ilgi gören bir taşıma modelidir.

Ümitlendik 

Ancak biz bu güne kadar demiryolu taşımacılığından faydalanamadık. Bu günlerde ümitlendik. Doğu Karadeniz Bölgelerinde eksikliği hissedilen demiryolu projesi için ilk adımlar atılmaya başlandı.

Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryolu projesinin ihalesi yapıldığı bilgisi geldi. 

Hayırlı Olsun

Proje bu günlere gelene kadar  herkes kendine göre projeler üretti.  Bir kısım Sarp-Samsun güzergahı olmasını istedi. Erzincan-Gümüşhane-Trabzon güzergahı ihalesinin yapılmasına rağmen. Bir kısım Erzincan-Tirebolu güzergahı istedi. Şükür ikiside olmadı. Neden?

Çalışmaya biraz bilimsel bakmak gerekiyor. Bence öncelik, yolcu taşımacılığı değil, yük taşımacılığıdır. Bu noktada şu sorular aklıma geliyor. Trabzon’un demiryoluna ihtiyacı var mı? Var. Talep Sarp-Samsun veya Bayburt mu olsun. Olamaz. Çünkü Bayburt’ta maden yok. Doğru Proje ise Erzincan-Gümüşhane- Trabzon güzergahı olmalıydı. Öylede oldu. 

Öncelik Madenlerin Taşınması

Türkiye’nin kalkınması, gelişmesi düşünülüyorsa tespitleri doğru yapmak gerek. Siyasete sığınmadan, onda var bende de olsun mantığı yürütmeden. Bölgemizi düşünelim. O zaman;

Gümüşhane Madenleri Nasıl Taşınacak?

1-Bilindiği gibi Gümüşhane’de çeşitli madenler çıkarılıp işleniyor. İşlenen bu madenlerin ihraç ediliyor. Çıkarılan madenlerin ihracatı için denize ihtiyaç var. Denizde Trabzon’da. Gümüşhanenin madenlerini denize ulaştırmanın en kolay yolu Erzincan’dan gelen demiryolunun Gümüşhane’den geçerek Trabzon’a, yani denize ulaşmasıdır. Bu güne kadar bu işlem karayolu ile gerçekleşiyordu. Yolcu taşımacılığına burada ihtiyaç yoktur.

Sahilde de Demiryolu Olsun

2-Gelelim Sarp-Samsun demiryoluna. Yanılmıyorsam şu anda mevcut karayoluna demiryolu yapmak hem çok masraflı hemde coğrafi anlamda zor.  En başından yapılmalıydı. Trabzon’dan seyahat için Trenden daha çok karayoluna ihtiyacımız var. Sahile yapılacak yeni yol içinde demiryolunu yapmak çok daha rahat ve kolaydır. Yolumuz olsun gerisi kendiliğinden zaten gelecektir.

Tartışmalara da hiç gerek olamayacaktı.