Bizim tatiller son dakikada tatil olmayan günlerle birleştirilip, uzatılır.
Plan ve program yapmayı seven bir millet olmadığımızdan, Hükümet de bu şekilde davranıyor. “Kervan yolda dizilir” misali, her zaman olduğu gibi yine “Müjde! Kurban tatili 9 gün” haberi duyuruldu.

Diyanet’in Ramazan Bayramı için Şili’de gözlem yapıp “Aha hilali 5 yılızlı otelden gördük yarın bayram” fantazisisi gibi değil; hem dini hem de diğer bayramlar, takvimlerde aylar öncesinden belli ki buna dini bayramlar da dahil.

Şimdi Kurban Bayramı tatili de 9 güne ayarlandı son dakikada.
Millet, telaşla bu son dakika tatil hediyesi ile tatil için program yapmaya başladı.
Be mübarekler! Bunu daha yılbaşında ayarlayın da, millet buna göre planını ve programıını yapsın; iç turizm de, canlansın. Önceden uçak biletlerini alsınlar, otellerini ayırtsınlar ve kafa rahat bir şekilde tatil günlerni de, beklesinler. Otelciler de önceden rezervasyonlarla rahatlasınlar, önlerini görsünler.
Önceden rezervasyonla hem seyahat hem de oteller daha ekonomik de olacaktır.

Bu kadar kolay bir durumda yarınnı göremeyen Hükümetlerimiz vardı ve varolmaya da devam ediyorlar.
Avrupa’da okulların tatilleri, iç turizmi desteklemek için aynı günlere denk getirilmiyor ki yurtdışına gidecekler için de uçaklarda yoğunluk olmamasına bile katkısı oluyor bunun.


Finlandiya’da ‘karne tatili’ yok, ‘kayak tatili’ var. Her şehir veya bölgede de bu kayak tatili birer hafta arayla başlayabiliyor.
Neden?
İç turizmi de destekkenek için. Anne ve babalar, işyerlerinden aldıkları izinle çocuklarıyla kayak merkezlerine tatile gidebiliyorlar. Anında yığılma olmaması ve bu tatil  merkezleri ile otellerin uzun süreli para kazanması için bu çok güzel bir uygulalma.

Aynı şekilde Almanya’da her eyalette okullar farklı zamanlarda tatile girerler. Merkezi uygulama yok.
Türkiye’nin Doğu ve Batı illeri arasında saat farkı da bir saat olmalı. Ağrı’daki bir vatandaş ile İzmir’deki bir vatandaş, aynı saatlerde hele hele şimdi yaz saati uygulmasının tüm yıl için yürürlüğe girmesiyle mesaiye başlamamalı.

Doğu illerimizde güneş doğmuşken, Batı illerimizde karanlıkta iş için yollara düşmek var.
Hükümet, bundan böyle; yılbaşı tatili dahil, diğer tatilleri birleştirecekse, bunu yılın başında 12 aylık takvimle açıklamalı.

Bu iç turizme de olumlu etki yapar, milletin de kafasının rahat olmasını sağlar.

İlaveten, ‘karne tatili’nin bölgesel olarak aralıklarla başlatılması uygulamasına geçilebilir. Okulların, açılış ve kapanış takvimleri de bölgelere göre farklı olabilir.
Erzurumlu, Artvinli eğitime erken başlayıp, erken yaz tatiline başlar, İzmirli, Edirneli ise geç başlayıp geç bitirir.
Hükümet bu tatilleri birleştirme işini gelecek yıl için şimdiden planlasın.

Özellikle, iç turizmi deskelemek için bu çok önemli.
Hükümet, yarınını planlayacak ki millet de önünü görsün.