Dr.Uysal : Kolon ( Kalın Bağırsak ) Kanseri erkeklerde ve kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biridir.
Her yıl Mart ayı tüm dünyada ‘’ Kolon Kanseri Farkındalık ‘’ ayı olarak kutlanmaktadır. Kolon Kanserinde erken teşhis çok önemli olup, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir hastalıktır. Kalın bağırsak kanseri tümörün bağırsağın başlangıcı ,orta kesimi yada son kısmında bulunma yerine göre belirtiler verebilmektedir.

Belirtileri :
- Kansızlık, halsizlik, bağırsak tıkanıklığı
- İshal ve kabızlık atakları
- Dışkıya kan bulaşması
- Karın ağrısı ,kilo kaybı gibi durumlardır.

Çoğu kez belirti vermeden de kolon kanseri belli bir büyüklüğe ulaşmış olmaktadır. Bazen karşımıza acil serviste karın ağrısı ve bağırsak tıkanıklığı ile beraber gelip ,kolon kanseri tanısı konabilmekte ve
bu hastalar acil olarak ameliyata alınmaktadır. Kolon kanserinde bir avantajlı durum ise erken teşhis imkanı sağlayan tarama testlerinin olmasıdır ‘’ dedi.

Dr.Uysal  şöyle devam etti:

‘’ Kolon kanseri gelişiminde bazı risk faktörleri vardır.

Bunlar:
- Aşırı kilolu olmak (Obezite)
- Fiziksel aktivite eksikliği
- Sigara,alkol kullanımı
- Ailede kolon kanseri varlığı
- Bağırsak Polipleri
- Bağırsağın inflamatuar hastalıkları ( ülseratif kolit,crohn Hast.)
- Fazla miktarda işlenmiş yağ ve kırmızı et tüketimi
- Meyve ve sebzeden fakir beslenme gibi durumlardır.

Yutma güçlüğü kanser belirtisi olabilir: Uzmanlardan önemli uyarılar Yutma güçlüğü kanser belirtisi olabilir: Uzmanlardan önemli uyarılar

kolon kanserinde erken teşhiste kullanılan testler vardır.

kolon3

Bunlar:

1 ) Dışkı da gizli kan testi olup ,50-70 yaş arasındaki herkese 2 yılda bir yapılması önerilmektedir. Bu test; tüm Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri , Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim
 Merkezleri (KETEM ),Sağlık Yaşam Merkezleri gibi birinci basamak sağlık kuruluşlarında tüm ülkemizde olduğu gibi Trabzon İlimizde de ücretsiz olarak yapılmaktadır.

kolon

2) Kolonoskopi : Dışkıda gizli kan testi pozitif olan hastalar , ilgili hekimler tarafından ikinci basamak Devlet Hastanelerine yönlendirilmekte ve buralarda ; kalın bağırsak kamera eşliğinde incelenmekte ve anormal durum var ise ( enfeksiyon,polip v.b ) görülüp biyopsi alınıp kesin teşhis patoloji ile erken konulabilmektedir. Böylece yeni gelişmeye başlayan yada var olan tümör erken tanı ile tedavi edilebilmektedir. Tüm bunların dışında 50 yaş üzerindeki herkese 5-10 yılda bir ( hastanın mevcut hastalıklarına göre ) şikayet olsun yada olmasın kolonoskopi önerilmektedir.
Kolon kanseri tedavisinde ise tümörün evresine göre ,cerrahi ( ameliyat ) ,kemoterapi ( ilaçlı tedavi ) ve radyoterapi ( ışın tedavisi ) yapılabilmektedir.

kolon2

Ancak kolon kanserinde esas tedavi erken tanı olup, bu konuda özellikle dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi çok önemli tanı araçlarıdır. Çünkü erken teşhis edilen bir kolon kanserinin şifa ile tedavi
edilmesi mümkün olabilmektedir’’ dedi.

Dr.Uysal son olarak ;
‘’ İçinde bulunduğumuz Mart Ayı Kolon Kanseri Farkındalık Ayı’nın tüm vatandaşlarımızda bir farkındalık ,bilinçlenme ve bilgilenme oluşturmasını diliyoruz ‘’ dedi.

Dr.Uysal ek olarak ‘’Of Devlet Hastanesi olarak Endoskopi ünitemiz olup ,Kolonoskopi teşhis ve tarama işlemi hastanemizde yapıldığını hatırlatarak sözlerini tamamladı. (Adnan Ramoğlu)