Geçmişini bilmeyen geleceğini kuramaz. Sözünden yola çıkarak 1919 yılına kısaca bi ziyaret yapalım.

Tarihler 19 Mayıs 1919 tarihini gösterdiğinde Mustafa Kemal Samsun’a çıkmıştı bile.

Ve o tarihte İzmir’in Yunan elinde, Trabzon’un Rumların elinde, İç Anadolu’nun İtalyanların, Doğu ve Güneydoğu, Fransızların, İngilizlerin, İstanbul bütün dünyanın elinin altında olduğu yıllardı. 

İşte o gün 19 Mayıs 1919, Milli Mücadele’nin başladığı gündür.

Mustafa Kemal 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkışını Nutuk'ta şöyle anlatır:

"1919 yılı Mayıs’ın 19'uncu günü Samsun'a çıktım. Genel durum ve manzara: Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu durum, Dünya Savaşı'nda yenilmiş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş. Şartları ağır bir ateşkes antlaşması imzalamış. Büyük Harbin uzun yılları boyunca, millet yorgun ve fakir bir halde.

Milleti ve memleketi Dünya Savaşı'na sokanlar, kendi hayatları endişesine düşerek memleketten kaçmışlar. Damat Ferit Paşa'nın başkanlığındaki hükümet aciz, haysiyetsiz, ordunun elinden silahları ve cephanesi alınmış ve alınmakta. İtilaf donanmaları ve askerleri İstanbul'da. Adana vilayeti Fransızlar, Urfa, Maraş, Gaziantep İngilizler tarafından işgal edilmiş.

Antalya ve Konya'da İtalya askeri birlikleri, Merzifon ve Samsun'da İngiliz askerleri bulunuyor. Her tarafta yabancı subay ve memurlar ve ajanlar faaliyette. 15 Mayıs 1919'da İtilaf Devletleri'nin uygun görmesiyle Yunan ordusu İzmir'e çıkartılıyor."

Mustafa Kemal’in anlatımı ile 19 Mayıs 1919’da ülkenin durumu bu. Aradan geçen 4 yılda dünya tarihine altın harflerle geçecek bir kurtuluş destanı yazıldı.

19 Mayıs’ta başlayan Milli Mücadele, 23 Nisan 1923’de, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihe kadar sürdü.

19 Mayıs’lar da bunları hatırlarsak, Mustafa Kemal Atatürk’ün, liderliğini, bağımsızlığın önemini daha iyi anlarız. Yani…

Mustafa Kemal’i Anlamak bu olsa gerek.

Gençler Bayramınız kutlu olsun…