Noel kutlamaları, Hristiyanlıktan önceki kültürlerde de varolan bir olay ve 4 000 yıllık bir tarihi var.

Antik Roma'da Ziraat Tanrısı Satürn'ün doğum günü kutlaması, Mezopotamya kültüründe Zagmuk kutlamaları gibi benzerleri eskiden de, vardı.

M.S. IV. yüzyıla kadar, Hz.İsa'nın doğum günü kutlanmazdı.

Din, devletin resmi dini olarak yerleşmeye başladıkca, insanlar eski putperest kültürlerindeki adetlerini, yeni inaçlarında da başka etkinlikler altında devam ettirmeye başladılar. Yeni karakterler oluşturdular. Hz.İsa'nın doğum günü kutlamasıyla bu eski kutlamalar yer değiştirmiş, Noel Baba gibi, “almadan verenler” de faaliyete geçirilmişlerdir.

Ortaçağ'da, Şeytan'ın ailesiyle beraber bugün İsveç ve Finlandiya'nın kuzeyindeki bölgede, Lapland'da yaşadığına inanılırdı.

Lucifer'in, Allah'a isyan edip, kötülüğü tercih ederek; meleklerin üçte birini de kendi tarafına çektiğine inanıldığından, kötü ruhlar çoktu.

Eski inançlarda, Şeytan ve ahalisinin aile içi kavgalarından, şimşek çakmasının bile oluştuğuna inanırlarmış.

Kötü ruhlar, evlerin her tarafı kapalı olsa da, evlerin tek açık yeri olan bacadan evlere girebilirlerdi.

Şeytan, cehennemi temsil ettiğinden de kırmızıydı!

İnsanlar, bacadan evlere girip, kendilerine zarar vermesinden korktukları Şeytan ve ailesinden olan kötü ruhlara karşı, evlerinde şarap ve yiyecek sofrası hazırlarlar; bacadan giren kötülerin bu ikramlar sayesinde o eve zarar vermeden gideceklerine inanılırdı. Yani, bir çeşit rüşvet verirlerdi!

Hristiyanlık'taki Martin Luter hareketiyle, Noel baba karakteri daha da, geliştirildi.

Hollandalılar'ın, Türkiye topraklarında Patara'da doğmuş Demre'de yaşamış Aziz Nikolas'dan oluşturdukları hediye dağıtan, ismi Sinterklaas olan karakteri, Amerikan kültürüne de göçmenler tarafından taşınmış ve Sinterklaas olmuş Santa Claus!

Amerikalılar'ın Noel Baba inancında da, bacadan hediye torbasıyla gelir olmuş Santa Claus!

Lucifer (Şeytan) gibi kötülük yapan, insanlardan hediye bekleyen değil; iyi birisi olarak girmeye başlayan bir karakter Noel Baba. Kötü 'Alıcı' Şeytan'ın karşıtı olan, 'Veren' bir karakter!

Amerikalı karikatürüst Thomas Nast'ın 1863 yılında gırgırına kendi resmi olarak çizdiği resim sonraları kabul görmüş ve 1885 yılında Bosnalı bir basımevinin kırmızı elbiselerle basılmış Noel Baba kartpostalı ile; bugün kırmızı elbiseli, tombul göbekli ve beyaz sakallı olarak karşımızda!

Santa Claus, yani Noel Baba, evrime uğratılmış!

Amerikalılar'ın Noel Babası bacadan gelse de, Finliler'in eski Şaman kültüründe de varolan; II.Dünya savaşına kadar boz kürk giyen, ondan sonra Amerikan kültürüyle dejenere olup; kırmızı elbiseye, tombul göbeğe ve beyaz sakala bürünen Noel Baba (Fince: Joulupukki) evlere kapıdan gelir ve elinde torbasıyla, çocuklara hediyeler verir.

Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki geyikler de, Noel Baba'ya seyahat etmelerinde yardımcı olmaktadırlar. At ve deve ile değil, karda kızakla geyikler vasıtasıyla hareket eden, bazan da uçan bir insanüstü varlık! O çağda buralarda at ve devenin ne işi var!

Lucifer'in yani Şeytan'ın rakibinin de Kuzey Kutup Bölgesi'nde yaşaması da, doğal!

Amerikalılar, Noel Baba'nın İsveç'in Kuzey Bölgesi'nde yaşadığına inanıyorlar ve Finliler buna çok kızıyorlar! Bizimkiler de Türkiye'de Aziz Nikolas'ın başka yerlerde yaşamış gibi gösterilmesine kızarlar!

Noel Baba'nın bacadan gireni olduğu gibi kapıdan geleni de var!

Yukarıda da belirttiğim gibi, gerek antik Roma gerekse Mezopotamya kültürlerinde olsun, her eski antik kültürde buna benzer etkinlilkler vardı ki Norveç'in bile eski antik kültüründe Jule (İngilizce Yule) vardı.

Finliler eskiden 'Şamanist' inancına sahiptiler. Eski kültürlerinde benzer karakter ve kutlamalar da, varmış.

Yeni gelen inanç, hep eski inançlarla yoğrularak kabul edilegelmiştir. İnsanların atalarının inançlarından vazgeçmeleri hep zor olmuştur.

Anadolu'da da cinler ve perilere yemek sofrası kuranlar vardır. Ben bile, yaşlılardan böyle hikayeler dinledim. Çinler-periler, insanları böylece rahatsız etmiyorlarmış!

Aziz Nikolas'ın Türkiye'de yaşadığını kabul ediyorlar. Ama, kendi pagan kültürlerinden de yola çıkarak oluşturdukları bir inançları var. Çocuklarına Kutup Bölgesi'nde Noel Baba'nın yaşadığını anlatıyorlar.

Kar, geyik, kızak olmadan, Noel Baba olmaz! (bknz.video: http://www.youtube.com/watch?v=pUx3GJCuz3Y&feature=fvwrel )

İnsanlar, Noel'de, evlerinde aileleriyle oturup; kapı veya bacadan çocuklarına hediyeler bekliyorlar. Ailelerini ziyaret ediyorlar. Finlandiya'da bu tatilde sokakta insan göremezsiniz. Her taraf kapalı, gazeteler çıkmaz, açık market ve restorant bulamazsınız. Otellerin bile çoğu kapalı. İnsanlar aileleriyle beraberler. İnancı olmayan ateistler bile, Noel kutluyorlar!

Hz.İsa, hayatında domuz eti yememiş, ama Hz.İsa'nın doğum gününü domuz yiyerek de, kutluyorlar (Hindi yeme kültürü buralarda yok).

Çocuklarına hediyeler getirsin diye kiralık Noel Babalar bile ayarlamışlar. Parayı basıyorlar, çocuklarına kapıyı çalan Noel Baba hediye getiriyor ve kapitalist Noel Baba, artık motorsikletle de dolaşıyor ve Nasreddin Hoca gibi “Parayı veren hediyeyi kapar!” diyor.

Kapitalizm, Noel Baba'yı da kapitalist yapmış. Bedavaya hediye yok!

Bu Kapitalist Amerikalı Santa Claus, yani yeni Noel Baba; eskiden gittiği Amerka'dan kürkler yerine; kırmızı elbise, beyaz sakallar ve tombul göbeğiyle geri gelmiş. Şimdilerde, cebleri boşaltmaktan başka birşey yaptığı yok.

Nerede o kapitalizmden önceki Noel Babalar?

Tabii olarak bu kapitalist Noel Baba'dan kurtuluş yok. O bacadan, kapıdan ve pencereden değil; heryerden evlere girebiliyor. TV, internet, radyo ve gazeteler gibi çağımızın tüm imkânlarını kullanarak evlere girip, insanların paralarını götürüyor! Noel Baba, sömürücü olmuş!

Bizim Kültür Bakanımız; “Ey cahil ve günahkar Batılılar! Güzelim(!) Aziz Nikolas'ı ne hale getirdiniz! Ülkemiz topraklarından çıkmış bu karakterin, insanları sömürü aracı olarak kullanılmasını şiddetle kınıyoruz!” diyebilir.

Kapilist Noel Baba'nın şu dünyada yaptıklarına bakın! Kredi kartlarını boşaltıp duruyor Noel alış-verişleriyle!

Mağazalar, Noel Baba sayesinde kazançlarına, kazanç katıyorlar ki İstabul Fatih'teki Historia AVM'nin içi-dışı bile Noel için süslenmiş!

Kar, kızak, geyik olan yerde Noel Baba konaklamış.

Finliler'in Kuzey Kutbu'nun başlangıcı sayılan 66. paralelde bulunan Rovaniemi şehrine kurdukları Santa Claus Köyü çok turist çekiyor (bknz. http://www.santaclausvillage.info ).

Finlandiya'da Rovaniemi şehrindeki bu tatil köyü, tamamen ağaç malzemeden inşa edilmiş. Özellikle çocukların eğlenmesi için herşey var!

ABD'ye gidip, kürkünü çıkarıp, kırmızılara bürünüp, şişmalayıp dönen Kapitalist Noel Baba; bu yıl da ekonomiye katkıda bulundu, ekonominin kötüye gitmesiyle satışları düşen mağazaların da yüzünü güldürdü. Özellikle Çinli ve Japon turistler akın akın geliyorlar.