NE BU İLGİ DEDİRTTİ 

Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi özellikle İstanbul ve başkent Ankara’da büyük bir Trabzon ağırlığı var. 

Ve dün bir kez daha bunu Ankara’da gördük 

Türkiye’de 50 bin 275 muhtarın bağlı bulunduğu büyük bir camia olan Türkiye Muhtarlar Konfederasyonunun Genel Başkanlığına Soğuksu Mahallesi Muhtarı, Trabzon muhtarlar Federasyonu Başkanı Bekir Aktürk getirildi. 

Hayat hikayesi tam bir başarı öyküsü olan, bu mevkilere tırnaklarıyla gelen Aktürk’ün genel başkan seçildiği genel kurulda Trabzon yine ağırlığını hissettirdi. 

Trabzon adeta oraya akın etti. Muhtarlar da şaşırdı bu işe. Trabzon’un 3 milletvekili, müsteşar yardımcısı, il başkanı, ilçe başkanları, belediye başkanları ve ismi belediye başkan adaylığı için konuşulan isimler genel kurula akın etti, Aktürk’e destek çıktı. 

Aktürk Türkiye’de özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çok ama çok önemsediği muhtarlık müessesesinin en üst makamına oturdu. 

Türkiye’de kilit bir isim halini alan Aktürk, yerel seçimlerde de önemli bir güç olacak. İşte bu nedenle genel kurul çok daha heyecanlı ve yoğun katılımlı oldu. 

Şunu da belirtelim, zaman zaman Aktürk’ün gözleri doldu, duygu dolu anlar yaşadı. Konuşmasında özellikle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya defalarca teşekkür etti ve salon dakikalarca Soylu’yu alkışladı. 

Bir Trabzonlu olarak görevini en iyi şekilde yerine getireceğinden şüphemiz yok. Kendisine çıktığı bu önemli yolda başarılar diliyoruz. 

ZİNCİRLERİ 4000 AVRO KIRACAK 

Türkiye Boks Federasyonu’nun Rusya’daki yıldızlar Avrupa Şampiyonası Trabzon’da protesto edilmiş, sporcuları götürülmeyen kulüp başkanı, sporcularının yumruklarına zincir sardırıp anlamlı bir tepki gösterisinde bulunmuştu.  

Konu yerel basında yer aldı, büyük yankı uyandırdı. Muhtarlar Konfederasyonunun genel kurulu nedeniyle Ankara temaslarımız esnasında Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç’e rastladık. 

Trabzon’dan neden sporcu getirmiyorsunuz diye tepkimizi gösterdik. Gözgeç konuşmaya başlayınca, baktık Rusya’ya gidecek 5 kişilik erkek sporcudan 2’si Trabzonlu.  Toplam 11 sporcunun şampiyonaya katılacağını ifade eden Genel Başkan  Gözgeç, konuyla ilgili bize şunları söyledi. 

Şampiyonaya gidecek olan sporculara teknik kurul karar verir. Teknik kurul içinde tek gösterge şampiyonada madalya alabilecek kapasitedeki sporcuları oraya getirmektir. İmkanlarımız çok daha geniş olsa daha fazla sporcu getirmeyi arzu ederiz. 

Şu anda Cumhurbaşkanımızın da, bakanlarımızın da tasarrufu öncelediği bu günlerde, ülkenin içinde bulunduğu bu ekonomik durumda, federasyonumuzun bütçesini en ekonomik şekilde kullanmak zorundayız. Federasyonunun hiçbir kulübe, hiçbir şehre karşı olumlu yada olumsuz önyargısı olamaz.

Hele hele  de sporculara karşı. Biz Türk Boksu için, sporcusuyla, antrenörü ile yöneticileri ile Türk sporuna katkı vermeye devam edeceğiz, 

Trabzon’dan sporcu getirmedi diyorlar ama Trabzonlu Kerem Özmen  ve Emir Büyükdağ. Bu isimler Trabzonlu. 2 isim şampiyonaya geliyor. 

Dediğim gibi bizim imkanlarımız böyle. Federasyonu bu manada eleştirenlere, sporcuların masraflarını karşılamayı taahhüt edenlere çağrıda bulunuyorum. 

Sadece konaklama ve vize ücreti olan sporcu başına 10 günlük 1000 avro ödeme yapsınlar, bizde istedikleri sporcuları getirelim. 

Ulaşımı, yemesi, içmesi, harcırahı ve diğer tüm masrafları yine karşılamaya hazırız. 

Ama Türkiye’yi yurt dışında defalarca gururlandıran Boks sporunun pırlanta gibi sporcularının yumruklarını zincire vurmak hiç yakışık alan bir durum değil. Bu beni çok ama çok özdü’ ifadelerini kullandı. 

Bakalım konunun muhattabı olan kulüp ve yöneticileri sporcularının konaklama masrafını karşılayıp onları şampiyonaya gönderecek mi? 

TRABZON’DA BAŞKANLAR ARANIYOR 

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden ayrılarak kurulan Trabzon Üniversitesi yönetim kadrosunu oluşturmaya çalışıyor. 

Trabzon Üniversitesi rektörlüğüne Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu’nun atanmasının ardından Trabzon Üniversitesi Genel Sekreterlik görevine ise Fatih Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Çimer atanmıştı.

Yeni eğitim öğretim yılı başlamasına rağmen Trabzon Üniversitesi’nin yönetimi kurulamadı. Kısa zamanda önemli çalışmalar yapan Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu atayacak olduğu daire başkanlıklarında da titiz davranıyor. 

KTÜ yönetimi ve arkadaşlarıyla sık sık bir araya gelen Rektör Emin Aşıkkutlu daire başkanlıklarına donanımlı ve deneyimli isimler atamak istiyor.

 Trabzon Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevini yürüten Sami Ayan da Emin Aşıkkutlu’nun takip ettiği ve istişarede bulunduğu isimlerden birisi. 

Trabzon’da farklı kurumlardan bu denklikte olanlar da ayrıca araştırılıyor. 

Şu anda 8 daire başkanlığı bulunan Trabzon Üniversitesi’nin kadrosu önümüzdeki günlerde netleşecektir. Bu isimleri sizlerle paylaşacağız. 

Trabzon Üniversitesi KTÜ’den ayrılmış olsa da internet sitesindeki ziyaretçiler bazı eksik olan bölümlere girdiğinde KTÜ’nün sayfasına yönlendirilmekte. Kuruluş aşaması bittiğin de bu sorun da ortadan kalkmış olacaktır diye düşünüyoruz. 

TRABZON’DA ÜNİVERSİTELER ARASI KRİZ PATLADI 

Trabzon Üniversitesi’nin kurulmasının ardından bazı bölümler Trabzon Üniversitesi’ne bağlandı.

Daha önce, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı Fatih Eğitim Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, İletişim Fakültesi, Devlet Konservatuvarı, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Eğitim Bilimleri Enstitüsü ile Beşikdüzü Meslek Yüksekokulu, Şalpazarı Meslek Yüksekokulu, Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu, Tonya Meslek Yüksekokulu ve Vakfıkebir Meslek Yüksekokulu Trabzon Üniversitesi Rektörlüğüne bağlanmıştır. 

Trabzon Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi adıyla yeni bir fakülte kurulmuş; Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Spor Bilimleri Fakültesine dönüştürülürken; Eğitim Bilimleri Enstitüsünün adı da Lisansüstü Eğitim Enstitüsü olarak değiştirilmiştir. 

Bu bölümlerle beraber KTÜ ile Trabzon Üniversitesi arasındaki ilk çatışma da Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu yüzünden oldu. 

Neden derseniz hemen üniversitenin alt tarafında bulunan KTÜ Sahil Tesisleri, Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu’na bağlı olarak hizmet veriyor. 

KTÜ yönetimi bu tesislerin Trabzon Üniversitesi’ne kaptırılmaması gerektiği konuşuyor.

 Ama yeni kurulan Trabzon Üniversitesi de bölümlerle birlikte tesislerin de taraflarına verilmesinin gerektiğini söylüyor.

 Rektör Baykal ve Rektör Emin Aşıkkutlu bu tesisler için hangi üniversiteye verilirse verilsin işleyişinin nasıl olması gerektiği hakkında kararı verecektir.

GENEL MERKEZ 'ADAYLARI BELİRLEYİN' DEDİ 

Trabzon’da bugünlerde sokakta en fazla konuşulan konu yerel seçimler. 

Seçime 6 ay olmasına rağmen “Adaylar kim?” sorusu her köşe başında tartışılıyor. Ak Parti’nin yanı sıra muhalefette de isimler merak ediliyor. CHP aday belirleme sürecini erken başlatıyor. Trabzon teşkilatına genel merkezden yazı geldi.

İl,ilçe belediye başkanlıkları, belediye meclis üyelikleri için aday belirleme hazırlıklarının YSK’nın yayınlayacağı seçim takvimi beklenmeden başlaması talimatı verildi. 

Aday başvurularının 1 Ekim’de başlayıp 19 Ekim’e kadar süreceği belirtildi. Trabzonlu olan CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi il ve ilçe başkanlarının 12 Ekim’e kadar istifa etmeleri gerektiğini iletti. Kamu görevlilerinin ise bu koşulların dışında kaldığını da hatırlattı.

Yani CHP’de yaklaşık 20 günlük bir süre var. Aday olacaklar kararını vererek istifalarını verecek. Bakalım bu süreçte CHP Trabzon teşkilatı hem içindeki sorunları çözüp hem de seçim havasına girebilecek mi? 

Akif Hamzaçebi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun değişimi için imza veren Trabzon teşkilatına biraz soğuk olduğunu da söyleyelim. Seçim öncesi bir değişim olur mu bilemiyoruz ama CHP Genel Merkezi’n ajandasında bu ayrıntı da not edilmiş durumda.

BÜYÜKŞEHİR İÇİN ONUN İSMİ GÜNDEMDE 

2019’un Mart ayında yapılacak Mahalli İdareler Seçimlerinde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kulislere her geçen gün yeni isimler ekleniyor. Kimi büyükşehir belediye başkanlığı isterken, kimi de etrafındakiler tarafından ikna edilmeye çalışılıyor. 

Mevcut başkan Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu yeniden aday olacağının sinyalini çoktandır veriyor.

Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç’in de bu görevi uzun süredir istediği biliniyor.

Son birkaç aydır verdiği demeçlerde AK Parti İl Başkanı Haydar Revi de büyükşehir belediye başkanlığı için ‘varım’ diyor. 

Eski Bakan Erdoğan Bayraktar kendisi bir açıklama yapmamasına rağmen ismi geçen önemli isimlerin başında geliyor. 

Yine eski bir bakan Faruk Nafiz Özak’ın ismi dinlendiriliyor. Ancak kendisinin bu görevi istemediğini yakın çevresine defalarca kez söylediği de biliniyor. 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Davut Çakır’ın ismi de birçok yerde dillendiriliyor görev bekliyor deniyor.

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan da gündeme getirilen isimlerden biri oldu. Ancak kendisinin Trabzon’a dönme niyeti olmadığını yakın çevresiyle paylaştığı duyumunu da aldık. 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığına düşünülen ancak yakın çevresine ‘asla’ diyen isimlerden biri de herkesin yakından tanıdığı bir isim. 

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsman) Kamu Başdenetçisi Av. Şeref Malkoç.

Malkoç, siyasi hayatı boyunca ılımlı ve mütevazi tavrıyla ön plana çıkmış bir isim. Son 4 yıldır da Trabzon yerelinde ve Türkiye genelinde siyaseten ismi yıpranmamış bir kişi olarak ön plana çıkıyor. 

Ancak kendisinin bu görevi istemediğini ve yakın çevresine ‘asla dillendirmeyin’ dediği duyumunu aldık. Neden mi? Trabzon’da siyaset insanı çabuk yıpratıyor. 

Sayın Malkoç da bunu biliyor ve şu anki görevine zarar getireceğini düşünerek bu görevi istemiyor. 

Çünkü O da biliyor ki, kendisini destekleyip Trabzon’a gelmesi için baskı kuracak olanlar yarın bir gün kendisine ilk cephe açacak olanlar olacak. 

Kaygı ve düşüncelerinde haksız değil. Halkın ve siyasetin içerisinde gönüllerde yıllardır edindiğiniz yer kaybolup gidebilir. 

Sonucu zaman gösterecek elbette ancak Trabzon zor bir şehir ve insanlar bunu bilerek Trabzon’da mücadele etmekten artık çekiniyor. 

Çünkü verdiği mücadelede en çok zararı kendi görüyor. 

Bu yüzden biraz daha yapıcı bir kent olmamızda fayda var diyebiliriz. 

O zaman kalite bizden kaçmaz, biz kaliteyi belirleriz