Safra kesesi ameliyatı öncesinde hastaların yaş aralığı göz önünde bulundurulup çeşitli tetkikler hastaya uygulanmaktadır. Kronik hastalıklardan muzdarip olan hastalara daha farklı tetkikler de gerekmektedir. Safra kesesi taşı ameliyatı öncesinde kan ve idrar tahlilleri ile göğüs ve kalp grafisi istenmektedir. Özellikle hasta astım, tansiyon, diyabet hastası ise ameliyat olup olmayacağına dair ilgili bölümlere de yönlendirilmektedir. Anestezi uzmanları tarafından yapılması gereken kontroller de ameliyat konusunda oldukça önem taşımaktadır. Hastanın ameliyat olmadan en az bir hafta öncesine kadar kan sulandırıcı ilaçları kullanmaması gerekmektedir. Ayrıca ameliyat olacağı günün öncesindeki gece yarısından itibaren yeme ve içmeyi de kesmiş olması gerekmektedir. Gerekli olan tüm bilgilendirmeler uzman hekim tarafından tarafımıza söylenmiş olacak ve ameliyat ile ilgili tüm bilgiler ve detaylar sağlanacaktır.

Safra kesesi nedir?

Safra kesesi armut veya su damlası şekline benzeyen küçük bir keseyi andıran karaciğere bağlı bir organdır. Safra kesesi karaciğer tarafından üretilmiş bir sıvı ile sindirimde görev alan safranın depolandığı bir keseye denmektedir. Safra kesesi içi boş bir şekilde depolamış olduğu safrayı ana safra kanalı yardımı ile birlikte oniki parmak bağırsağına ulaştırmaktadır. Böylece kese içinde bulunmuş olan safra bağırsaklara kadar ulaşmış olacaktır. Ancak bazı durumlarda safra kesesinde çeşitli hastalıklar meydana gelebilmektedir. Bu hastalıklar genel itibariyle safra kesesinde yer alan polip ve taş oluşumu olarak söylenebilir. Safra kesesi taşı genel itibariyle belli başlı semptomlara neden olmayabilir ancak ilerleyen dönemlerde tedavi edilmediği takdirde farklı hastalıklara neden olabilir. Safra kesesi polipleri safra kesesinde yer alan küçük ve anormal dokular olarak adlandırılabilir. Bu polipler iyi huylu oldukları kadar %5 oranında kötü huylu olması da muhtemeldir. İyi huylu poliplerde tedaviye ihtiyaç duyulmazken kötü huylu poliplerde ciddi rahatsızlıklara yol açmaması adına uygun tedavi yöntemleriyle tedavi edilmektedir.

Safra kesesi ameliyatı

İzmir safra kesesi ameliyatı genel itibariyle bölge civarında yaşayan veya diğer illerden gelmeyi düşünen kişiler tarafından araştırılmaktadır. Safra kesesi taşlarını ve bu taşların neden olmuş olabileceği tüm hastalıkları tedavi etmek amacıyla cerrahi operasyonlara safra kesesi ameliyatı adı verilmektedir. Oldukça sık tercih edilen safra kesesi ameliyatı kapalı ameliyat yöntemine ismini vermektedir. Açık ameliyata göre kıyaslandığında kapalı ameliyat çok daha tercih edilen ve avantajlı bir yöntem olarak söylenebilir. Kapalı ameliyatta karında büyük kesiler açılmadan dört küçük delik oluşturularak yapılmaktadır.

Safra kesesi ameliyat sonrası

Safra kesesi laparoskopik kolesistektomi ameliyatı sonrasında hastalar 5-6 saat içerisinde anestezinin etkisinde çıkmaktadır. Bir günlük istirahat ile birlikte günlük hayatlarına kolaylıkla geri dönebilmektedir. İyileşme süresi bakımından oldukça kısa süre içinde iyileşme gösterilirken ameliyat sonrasında oluşan birkaç gün Ağrı görülmesi son derece normaldir. Safra kesesi ameliyatı sonrası sağ kaburga altında ağrı görülmesi oldukça sık rastlanan bir semptom olmaktadır. Kapalı ameliyat yönteminin sağlamış olduğu avantajlardan biri ameliyat sonrasında karın bölgesinde belli belirsiz bir yara izi kalmasıdır. 4 delik ve göbek deliğini içeren ameliyat sonrasında küçük kesi izleri kalabilmektedir. Ancak göbek deliğinden yapılan ameliyatlarda ise yara izi kalmamaktadır. Safra kesesi ameliyatı geçiren kişilerin beslenmelerine de dikkat etmesi gerekmektedir. Ameliyattan birkaç saat sonra sıvı alımına dikkat etmeli ve diğer günleri takip eden katı gıdalarla beslenildiğinde hazımsızlık sorunu yaşamamak adına bir ay boyunca da diyet yapılması gerekmektedir. Ayrıntılı bilgi ve aklınıza takılan tüm soruları sorabilmek için https://www.drmakclinics.com/  linkine tıklayarak bilgi edinmeniz mümkündür.  

Kaynak:https://www.drmakclinics.com/