Bilindiği üzere seçimlere neredeyse 1 ay kaldı.

İller, ilçeler, beldeler hatta mahalleler pür dikkat şeçimleri yakından takip ediyorlar. Şehir geleceğine kilitlenmiş.

İşadamları Fazla, Bayan Aday Yok

Seçime katılan adaylar çoğunlukla işadamları. Çok az memur var. Bayan ise yok gibi.

Yani ülkenin halinden en iyi anlayanlar bulundukları yerlerin yönetimlerine talip olmuşlar. Hepsinin yolları açık olsun.  

Vekilliğe İlgi Düştü Yaşasın Belediye Başkanlığı

Yeni Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiği günden beri, milletvekilliği algısında duraksama oldu. Bakan olamayacak vekillik makamını önemsiz görmeye başladılar.

Buna mukabil belediye başkanlığının kıymeti arttı. Siyasetçiler, bağımsız karar alma mekanizmalarına sahip, kendi bütçesi olan ve merkezi hükümetle ilişkisi olan belediye başkanlığını daha önemli, kuvvetli ve fonksiyonel görüyorlar. Bu yüzdendir ki, bu seçimde belediye başkanlığına ilgi bir hayli yoğun. 

Konuyu birazda ekonomiyle karşılaştırmak istiyorum.

ABD ile yaşanan Rahip Brunson krizi, dövizin düşüşü, şirketlerin arka arkaya konkordato ilanları, inşaat sektöründeki durgunluk, yüksek seyreden enflasyon dikkate alındığında Türkiye son yılların en kırılgan ekonomik sürecinde yerel seçimi gerçekleştirecek gibi görülüyor.

İktidar Kesenin Ağzını Açtı

Krizleri böyle atlatan İktidar şimdide yerel seçim öncesinde bir kez daha kesenin ağzını açtı. Bazı mali aflar ve asgari ücrete yapılan zamlar, beyaz eşya ve otomobilde ötv indirimi gibi önlemlerle ekonomi canlandırılmaya çalışılıyor. Ancak artan işsizlik, iflaslar, yüksek enflasyon gibi etkenlerin iktidar partisinin oylarına olumsuz yansıyacağı tahmini yapılıyor. 

Geldiğimiz noktada güçlü seçmenler, yerel seçimlerde ise ekonomik kriz nedeniyle hükümete "ihtar" verebilir ve genel seçimlerde partinin oyu, 24 Haziran'da aldığı yüzde 42'nin daha aşağısına inebilir.

Krizden Çıkış Öncekiler Gibi Hızlı Değil Yavaş Olacak

Bu durumda ekonomimizin seyri nasıl olur:

2018’i artan işsizlik, yükselen enflasyon ve yavaşlayan büyüme rakamlarıyla sonlandıran Türkiye ekonomisi, tablonun yerel seçimlere kadar derinleşerek devam etmesi karşısında endişe yaşayacak gibi görülüyor.

2002 yılından bu yana ilk kez yılsonu enflasyon yüzde 20’nin üzerine çıktı. Buda 2019 yılı için sınırlı bir daralma sözkonusu. Daralmanın İlk altı ay süreceği yapılan tahminler arasındadır.

Özellikle İşsizlik

Türkiye’de işsizlik maaşı alanların sayısı 6 ayda yüzde 53 arttı. 

Artık herşey ELİMİZDE…