Başkan Genç, Ortahisar'da Suriçi ve Ganita-Ayasofya Kültür Rotası projeleriyle dört bin yıllık medeniyete ışık tutan bütün tarihi yapıları ortaya çıkaracağını dile getirdi. 
Suriçi'nde herkesin ilgisini çekecek tarihi eserlerin olduğunu belirten Genç, "Ortahisar 4 bin yıllık tarihi ile birçok medeniyete beşiklik etmiş, birçok medeniyetin izlerini barındıran bir kent... Özellikle Suriçi diye adlandırdığımız Yukarı Hisar bölgesinde Komminos Krallığından kalan çok güzel tarihi eserler var. Buralarda sayısız dehlizler, mağaralar, yer altı tünelleri var... Herkesin ilgisini ve dikkatini çekecek çok ciddi bir tarih potansiyeli var. Bunların bir restorasyonla gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılması öncelikli hedefimiz olacak. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'yla müşterek projeler yaparak bu tarihi değerlerimizi ilçemize kazandıracağız. Dört binyıllık bir tarihi kentte bu zengin tarihi mirasın gün yüzüne çıkarılmasının çok önemli bir proje olduğunu biliyorum. Bu sayede şehrimize gelen turistler için yeni bir cazibe mekanı oluşturacağız. Ve şehrimize gelen turistler ve ziyaretçiler zengin tarihi geçmişimizle ilgili bir fikir edinebilme imkânına kavuşacaklar." dedi. 
 

TARİHİ BİR MAHALLE OLUŞACAK
"Suriçi bölgemizde bir tarih saklı... Bunu acilen gün yüzüne çıkarmamız lazım. Bu bölgeye gittiğiniz zaman heyecanlanmamak elde değil... Bu alan içinde yer alan Yukarıhisar, Kommenos Sarayı, Kanuni Evi, Şehzade Sarayı, Çifte Hamam, Zağnos Vadisi, Tünel Akvaryum, Tabakhane Vadisi ve Kadınlar Pazarı gibi mekanlara ek olarak bir arkeoloji müzesi ve ışık müzesi yaparak burayı tarihi bir mahalle haline getireceğiz." ifadelerine yer verdi.  
 

GANİTA-AYASOFYA KÜLTÜR ROTASI 
Suriçi Kültür Rotası Projesi'ne paralel olarak 'Ganita-Ayasofya Kültür Rotası' projesini de hayata geçireceğini belirten Başkan Genç, konuyla ilgili şöyle konuştu: "Malumunuz Trabzon tarihte "kuleler ve kapılar şehir" olarak biliniyor. Biz de buna uygun olarak Ortahisar'ın turizm potansiyelini güçlendirmek ve kültür turizmini geliştirerek çeşitlilik sağlamak için tıpkı Suriçi projemiz gibi, "Ganita-Ayasofya Kültür Rotası" projemizi de hayata geçireceğiz. Kervansaray, han, hamam, çarşı, Bedesten, Alacahan gibi çok önemli tarihi değerlerimizin yer aldığı bu alanı tarihi çarşı ve pazarlarıyla çok güzel bir kültür aksı haline getireceğiz. Atapark'ta yıkılan Tarihi Hatuniye Külliyesi tekrar ihya edilecek. Buraya bir kütüphane inşa edeceğiz. Kemeraltı Projemizin 2. ve 3. etabının Kültür Bakanlığımız tarafından tamamlanmasıyla birlikte şehrimizin geçmişine uygun olarak yeni bir tarih güzergahı ortaya çıkacak. Bu alanda yer alan bütün tarihi yapıları, açık çarşı niteliğinde şehrimize kazandıracağız. Güzergahlar üzerinde yer alan cadde, sokak ve bulvarlarda yeni düzenlemeler yaparak turistler için yeni bir turizm rotasını ilçemize kazandıracağız."