Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV canlı yayınına konuk oldu. Oğuz Haksever'in moderatörlüğündeki programda konuşan Davutoğlu milletvekili aday listesini nasıl hazırladığını ve seçim sonrası palementer sistem konusunda izlenecek yolları anlattı.

"27 MAYIS'TAN İTİBAREN PARLAMENTER SİSTEM YOK"

"Yapacağımız şey, esas itibariyle anayasanın özgürlükçü karakteri ve insan haklarına dayalı temelidir" diyen Davutoğlu şunları söyledi;

"Form nihayet şekillendirilebilir, ama özde bir sakatlık varsa form yürümüyor. Parlamenter sistem, 27 Mayıs’tan itibaren yok Türkiye’de. Olsaydı parlamenter sistem bu kadar darbe olmazdı. Cumhurbaşkanlığı makamı güçle mücehhez kılınmazdı, sembolik olurdu.

"PARLAMENTER SİSTEMİ SAVUNSALARDI..."

Türkiye’de gerçek bir parlamenter sistem işleseydi, parlamenter sistemi savunsalardı, cumhurbaşkanlığı seçiminde, e-muhtırada, yani 12 Eylül’ün sabahı savunsalardı parlamenter sistem işlerdi. Kimse "başkanlık sistemi" demezdi. Şimdi cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmişse, doğru olan bu sistemin başkanlık sistemi üzerinde evrilmesi.

ÖN SEÇİMDEN DAHA ETKİLİ BİR UYGULAMA YAPTIK"

"Ön seçimden çok daha etkili bir uygulama yaptık" diyen Davutoğlu liste hazırlama sürecine ilişkin şunları söyledi;

"STK'lar, bize oy versin vermesin, bütüm STK'lara temayül yaptık. Kararsız kaldığımız adaylar için kamuoyu anketi yaptırdık. Birkaç ilde adayların yaptığı konuşmaları Google'dan aratarak dinledim."

Davutoğlu: Adayların konuşmalarını Google'dan aratarak dinledim VİDEO
"ŞÖHRET PEŞİNDE DEĞİLİZ"

Davutoğlu adayların belirlendiği sürece ilişkin olarak şunları söyledi;

"Siyasette yıldız arayışımız yok, bir konsere ya da futbol maçına çıkmıyoruz. Adaylarımız arasında sanatçı da var. Siyasette popüler arayış popülizme yönelir. Adayları belirlerken ne aradık? Popüler isimlerden ziyade, AK Parti'nin geleneğini sürdürebilecek isimleri belirledik. Geleneği kimlerle yenileyebilirim diye baktım.

Listelere iyi bakarsanız, çeşitlilik var. Ama onlar şöhret ve bilinir oldukları için değil, sosyal ve etik performansları için seçildiler. 550 kişinin herbiri aynı değerdedir. Şöhret peşinde değiliz."
"HER İLDE TEMAYÜL YOKLAMASI YAPTIK"

Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti;

"Diğer partilerden farklı olarak aday zenginliğimiz var. Birçok alanda ciddi şekilde zorlandık.

Kongrelerde 50'yi aşkın ile gittim, tek tek resmini çektim. Temayül yoklaması yaptık, her ilde. Gözlemlerimle temayül yoklamalarını yan yana koydum. İl başkanlarımızdan rapor istedim. İl başkanlarının tümünü tek tek dinledim.
"GOOGLE'A GİRİN" DEDİM

Çarpıcı bir şey söyleyeyim. Bir an geldi, kaliteli iki aday. Özellikle az bilinen isimlerde. Ama resim bir yaşayan bir şey olmadığı için, "Google’a girin son konuşmasını çıkartın" dedim. Birkaç ilde konuşmalarını dinledik adayların. Üslubu, edebi, hitabeti, bedensel dili nasıl. Birkaç ilde böyle karar verdik. Doğal haliyle onları izledik, onun için saatlerce sürdü.

Bazı illerimizde aday bakımından, "hem yerel hem ulusal ölçekte" dedik ki daha iyisini arayalım. Hadi dedim zihninizden isimler çıkarın. Herkes yeni isimler ortaya çıkardı. Listede olmadığı halde aday yaptığımız isimler var