61SAAT HABER SERVİSİ - Toplantıya AK Parti Trabzon milletvekili eski bakan AK Parti Trabzon Milletvekili Faruk Özak, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, yardımcısı Osman Gökhan Bali ve AK Parti Meclis Grup Başkanı Fahrettin Aksoy’un katılımıyla gerçekleşti. Trabzon Belediye Meclisi Toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya belediye gençlik meclisi üyeleri yoğun ilgi gösterdi.

MUAMMER TOSUN TEŞEKKÜR ETTİ  

Trabzon Belediye Gençlik Meclisi Başkanı Muammer Tosun İstanbul Büyükşehir Belediye Gençlik Meclisi’nden sonra kurulan Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun büyük özverisi ile kurulan Trabzon Belediye Gençlik Meclisi’nin 2011 yılında Türkiye’nin en aktif çalışan meclis olmasında büyük katkısı olan ve 15. Olağan Gençlik Meclisi toplantısını onurlandıran Trabzon Milletvekili ve eski bakan Faruk Özak’a teşekkür etti.

Trabzon Belediye Gençlik Meclisi Başkan Muammer Tosun’un açılış konuşmasının ardından Trabzon Belediye Gençlik Meclisi’nin 11 komisyonun başkanlığını yapan gençler faaliyetler ve görev alanları ile ilgili kısa bilgilendirmelerde bulundular.  

Toplantıya onur konuğu ve konuşmacı olarak katılan Trabzon Milletvekili eski bakan Faruk Özak davetten duyduğu memnuniyeti ifade ederek konuşmasına başladı.

Özak hepimizin amacının halka hizmet olduğunu kaydederek şöyle devam etti, “Gençlik ve Spor Bakanı olduğumda en öncelikli hedefim eğitim ile sporun bir arada olduğu bir sistem oturtmaktı. Fakat bu ortamı oluşturmak şimdi daha zor. Birçok sınav var. Öğrenciler spora gitmiyor.

40 milyon genci olan bir ülkede 2.5 milyon lisanslı sporcu olması utanç verici. Rusya’da sadece 3 milyon teakwando lisanslı sporcu var.

Spor eğitimle parallel gitmelidir. Gitti mi, gitmedi.

Bizim dönemimizde göstermelik spor dersleri vardı. Haftada bir gün kimya dersinden çıkar spora girer sonra oradan çıkar terli terli matematik dersine girerdik. İşte bunu değiştireceğiz. Bu sistemin değişmesi için elimizden geleni yapıyoruz.

SİZLERLE GURUR DUYUYORUM

Mutlaka iyi bir işiniz, iyi bir aileniz ve sosyal sorumluluk projelerine katılmanız lazım. Eğer siz direksiyona geçmezseniz acemiciler direksiyona geçiyor ve trafik kazaları meydana geliyor. 

Sizin güzel çalışmalarınız var. Biz önemli bir tarihe sahip olan nesilleriz. Ecdadımızda çok ince düşünen bir zihniyete sahipti. Hamallar için sedirler kuran, Osmanlı bundan 600 yıl önce aç kuşları doyurma vakfı kuruyor. Biz böyle bir ceddin torunlarıyız. Ben sizin yaptığınız çalışmalarla gurur duyuyorum.

Çok güzel işler yapıyorsunuz.

Gençliğin çok büyük sorunları var. 21. Yüzyıl bilgi ile donanımlı gençliğin yüzyılı olacak. Petrolün değil. Geçmişi ile öğünen bugünüyle barışık, yarınından emin gençler. Kendi kültürünü özümsemiş diğer kültürleri zenginlik sayan, büyüklerine saygılı, çevreye duyarlı, sosyal yardımlaşma, dayanışmayı seven, eğitimli ve donanımlı gençlerin olacak gelecek.

Fakat siz gençleriz bize göre sorunları çok. Üniversiteyi bitiriyorsunuz, KPPS'ye giriyorsunuz rakibiniz çok. Bizim dönemimizde öyle değildi bizim işimiz kolaydı. Rakibimiz azdı. O nedenle çok girişken ve dünyayla entegre olmuş genç nesile ihtiyaç var.

TÜRKİYE DEMOKRASİ İLE KALKINIYOR

Türkiye’nin bu genç nüfusuna rağmen Trabzon’da işsizlik yüzde 6’lara inebilmişse bu bir istikrarın sonucu, bu gençlerimizin yaratıcı gücünün sorunudur. Türkiye’nin sorunları biter mi bitmez, dünyanın sorunu bitmez.

Amerika’da 40 milyon insan gıda bankasından gıda alıyor. Çin’e gidin günde 1 dolar ile yaşayan bir milyar insan var. Türkiye o ülkelerden çok iyi durumda.

Bunu nasıl sağlıyoruz. Demokrasi ile. Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir diyen Mustafa Kemal Atatürk. Bu sözde kalmamalı.   

-Siz gençlerden istediğim çok okuyun. Sağ görüşü de, sol görüşü de okuyun. Her şeyi geri getirebilirsiniz. Ama zamanı geri getiremezsiniz. O nedenle zamanı iyi değerlendirin. İyi kullanın.

-Bunun yanında her geçe not tutun. Ben 45 yıldır her gece not tutuyorum. Sizde tutun, bunu alışkanlık haline getirin.

MARKA OLMAK İÇİN PROJE YAPMALIYIZ

Milletvekili Özak Trabzon’un marka şehir olması için daha çok projenin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi, ‘Lahana çorbasıyla kuymakla kaygana ile marka şehir olunmaz.

Bir müzemiz yok. Müzesi olmayan bir şehir olur mu? Bir kere şehre bir müze yapılması lazım. Bizi bu konuda zorlayın. Nerde yapabiliriz. Trabzon’da bir bilim ve sanat müzesi yapmamız lazım.

Planatoryum yapmamız lazım Trabzon’a. Sayın Başkanım uğraştı, etti Plato’daki yeri askeriyeden aldı, Allah razı olsun ondan. Oraya Botanic bahçe yapacak, yada hayvanat bahçesi yapacak. İşte bunlar yapıldığında Trabzon çekim merkezi olacak. Bunlar Trabzon’da hayata geçirilirse en az 10 vilayetten 500 bin talebe buraları gezmeye gelecektir.

Çakırgöl Kayak Merkezi. Buda önemli bir proje. Sümela Manastırı yolu bitiyor. 30 milyon tl harcadık. Niye yapıyoruz bunu, çünkü yaylalarımızda inanılmaz endemik bitkiler var.

Kayak Merkezi en az 2 bin istihdam sağlar bu şehire. Önceleri yaz aylarında yaylaya çıkardık şehirde rutubet var diye. Ama şimdi yapı yok, otel yok diye çıkamıyoruz. Şimdi çıkılacak, oraya büyük oteller kompleksler yapacak. Doğanın yapısını bozmayacak şekilde.

Yeşil yol için 50 milyon yol ayırdık. Yaylaları birbirine bağlayacağız. 1000 kilometrelik bir yol olacak ve insanlar yaylalarımızı gezip görebilecek.

Doğu Karadeniz Turizm Master Planı çerçevesinde. 125 bin kişi istihdam edilecek bu proje ile. Bu projelere hep birlikte sahip çıkmalıyız’

DÜNYAYA REZİL OLUYORUZ

Sporda şiddet ve şike meselesine de değinen Özak, ‘Türkiye’de şikeye ceza yoktu. Şiddete ceza yoktu. Bunu nasıl önleyeceğiz. Yasalarla pek mümkün olmuyor.

Bu eğitimle başlar. Artık eğitim 4 yaşına indi. Eğitim evde anne babayla başlar. Trafikte şiddet var mı, var hata yapanı görünce küfür ediyorlar. Müslüman, Müslümana küfür eder mi? Sabırsız insanlarız. Bu nedenle spor yapmamız lazım. Spor yapan insan doğru ve çabuk karar verir. Ben spor yaptım ve kimseyle kavga etmedim hayatımda.

Diyeceksiniz ki bu stadyumlarda nedir bu şiddet olayları.. Şu anda Türkiye’de 10 bin kişi maçlara giremiyor. Spor mahkemeleri kuracağız. Bunları yapmamız lazım. Dünyaya rezil oluyoruz. Hakem düdük çalıyor, kafasına taş atıyoruz. Böyle bir şey olur mu? Biz bunların önüne geçmeye çalışıyoruz.

90 yıldır şikeye ceza veriliyordu. Ben futbol oydanım, başkanlık yaptım. Belki de hakim yenildi, şampiyonluğum elimden alındı. Bene de bir gün para teklif edildi. Babam mezardan çıksa kabul etmem dedim.

Bugün ne oldu şikeye bulaşanlar ülkemizi rezil ettiler. Bu nedenle seçimlerde işi ehline teslim etmeli ve denetlemeliyiz. Genel kurullarda iyi insanları görev başına getirmeliyiz.

Bir neslin geleceğini bir önceki nesil hazırlar diyor Hz. Mevlana.  Bizde size bir şeyler hazırlamaya çalışıyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk gelmiş geçmiş en büyük devlet adamıdır, askerdir. Siyasetçidir, bürokrattır. Gittiği her yerde Türk milleti benden iki şey istiyordu yol ve okul diyordu. Bizde eğitime çok önem vermeliyiz.

Biz helva ekmek ile kamyon kasasında üniversiteye gider elimizde helva ekmek ile karnımızı doyururduk. Şimdi öğrencilerimiz lüks yurtlarda lüks binalarda, burslar alarak ailesinden bile yardım almadan eğitim görüyorlar.

Bu şansı iyi değerlendirin. Duble yollar, hastaneler, ambulans helikopterler bunlar istikrar sayesinde oluyor. İstikrar olmazsa paranızdan 6 sınıfı atamazsınız, IMF’yi ülkenizden kovamazsınız. Şimdi Mayıs ayına bakın. İsrail Özür Diledi Kanal İstanbul Başlıyor. 3. Havaalanı İhalesi başladı, 3. boğaz köprüsü 11 yıl sonra sizin olacak. Nükleer Santrale karşı çıkıyorlar. HES’e çevre duyarlılığı haricinde her projeye karşı çıkmak doğru değil. Doğalgaz lobisi yüzünden yıllardır bize nükleer santral yapmadılar ama biz yapacağız. Termik santral, rüzgar santrali, güneş enerjisi yapmamız lazım. Türkiye Büyümesi için enerji üretmesi lazım. Bu büyüme ve ihracat devam ederse bizi ileride eleştirecekler neden 2003 de bu nükleeri yapmadılar diye. Hepinizi bu tür konularda sağduyulu olmaya aklı selim olmaya davet ediyorum.” 

Trabzon Belediye Gençlik Meclisi Toplantısı sonunda Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Gençlik Meclisine katkılarından ötürü Milletvekili Faruk Özak’a teşekkür plaketi verdi. Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Özak’a toplantıyı onurlandırdığı için ayrıca teşekkür etti.