Masum Türker, partisinin Trabzon İl Başkanlığı'nı ziyaretinin ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Türker, Anayasa çalışmalarına değinerek, "Türkiye'nin Anayasa ile ilgili çalışmalarında muhakkak üzerinde anlaşılan maddelerin partilere sunulması gerekir, yalnız parlamentoda grubu bulunan parti başkanlarına ve cumhurbaşkanına değil, kendilerine öneri vermiş bütün siyasi parti başkanlarına veya yöneticilerine muhakkak bilgilendirme yapmaları gerekir" dedi.

Hükümetin Suriye konusundaki politikasının yanlış olduğunu, 'sıfır sorun' çözümü diye çıkılan Türkiye politikasının maalesef sorunlu hale geldiğini belirten Türker, şöyle konuştu:

"Komşularla sorunla hale geldik. Mesela bizim Rusya Federasyonu ile çok iyi bir ticari ilişkimiz olmasına rağmen askeri ve siyasi alanda Suriye dolayısıyla şuanda bizi Rusya'nın güneyden İncirlik'i bahane ederek gözlemlediğini görüyoruz. Şuanda Beşir Esed'in yerine konacak lider yok. Aynı sorun bu günlerde Mısır'da yaşanıyor. Bizim ısrarla 'Esed gitsin' diye tutturmamız doğru değil. Orada da muhalefetin dışarıdan kışkırtılarak oluşturulduğunu biliyoruz"

Türker, Suriye'nin Türkiye açısından önemli bir ülke olduğuna işaret ederek,

"Suriye'de hakim güç alevi güçtür. Mezhep çatışmasını körükler gibi Başbakanın, zaman zaman iktidar partisinin mensuplarının mezhep meselesini gündeme getirerek konuyu kaşımasını doğru bulmuyoruz. Türkiye'ye yönelik bir mezhep çatışmasını oluşturabilmek için uzun süredir bazı güçlerin çalıştığını biliyoruz bu 1980'yi yıllara kadar uzanıyor" dedi.

Suriye'nin dağılmasının da Türkiye'ye yansımaları olacağını anlatan Türker,

"Suriye'nin kuzeydoğusunda bir Kürt bölgesi kurulursa Irak'taki Kürt bölgesi UEFA'dan bile onay aldı, artık futbol maçı oynayabilecek hale geldi. O zaman Türkiye'den de bir parçanın bölünerek bir Kürt federasyonunun oluşumu kolaylaşmış olur" diye konuştu.

Türker, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a yönelik ev hapsi konusuna da değinerek, şöyle konuştu:

"Bizim partimiz Öcalan'ı idam etmediği için suçlanıyor. Biz aslında parti olarak idama Deniz Gezmiş'in idamının 1972'de gündeme geldiği günden beri karşıyız. Öcalan'ın idamıyla ilgili Anayasa değişikliğinden yararlanılarak kendisine bir hapis cezası verilmiştir. Hapis cezasının nedenleri daha ortadan kalkmamıştır. Bu konuda bir uzlaşma, işbirliği, zemin aranıyorsa önce başbakan dahil bizleri 'siz idam etmediniz' suçlamasından vazgeçmesi lazım"

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresine ilişkin bir soru üzerine de "Cumhurbaşkanının görev süresi 7 yıldır ve 7 yıl için seçilmiştir" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin de nadir bir yola başvurarak kanun koyucu gibi duruş sergileyerek, AK Parti'nin iç hesaplaşmasının yönünü değiştirdiğini savunan Türker, "Biz 2014 yılına kadar bir cumhurbaşkanlığıseçimi olmadığını biliyoruz. 2014'e kadar köprü altından çok su akacak. Öyle tahmin ediyoruz AKP'liler kendi içlerindeki çatışmaya göre ya yasal düzenlemeyi yapacaklardır ya da Abdullah Gül ile Erdoğan yer değiştirecektir. Biri cumhurbaşkanlığına, diğeri başbakanlığa talip olacaktır" diye konuştu