New York kentinde gerçekleşen BM 67. Dönem Genel Kurulu'nda tartışılan ana konu Suriye'deki iç savaştı. Görüşmelerde bu konuda BM'nin çözüm üretmede yetersiz kaldığı vurgulandı.

BM Genel Kurulu'nda Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, İngiliz yayın kuruluşu BBC muhabiri Jeremy Bowen'un sorularını yanıtladı.

Suriye topraklarında oluşturulacak tampon bölgenin, Beşşar Esad'a sivilleri öldürmeyi durdurması konusunda bir uyarı olacağını belirten Davutoğlu, "Eğer bugün bu saldırılardan kaçan kadınlar ve çocuklar için bazı kararlar verilmezse, gelecekte çok daha büyük risklerle karşı karşıya kalırız" dedi.

'BM ÖZÜR DİLEMEK ZORUNDA KALACAK'

BM'nin Suriye'deki krizi çözmede yetersiz kaldığını da vurgulayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu şunları söyledi: "Korkarım ki birkaç yıl sonra bir başka Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Suriye'ye gidip yaşananlara tepkisiz kalındığı için özür dilemek zorunda kalacak."

'TÜRKİYE'DE 90 BİN SIĞINMACI VAR'

Suriye'nin komşusu Türkiye'nin de yaşanan savaşa bölgedeki her ülke kadar maruz kaldığını dile getiren Davutoğlu, Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye 120 bin sığınmacının giriş yaptığını ve bunlardan 90 bininin kamplarda yaşadığını söyledi.

Bowen'ın "Güvenli bir bölge oluşturmak, askerlerin ve uçakların konuşlandırılması demek. Suriye hükümeti bunu aktif bir savaş olarak görmez mi?" sorusuna Davutoğlu, şu yanıtı verdi:

"Eğer belli önlemleri zamanında almazsanız, gelecekte daha büyük risklerle karşı karşıya olursunuz. Krizin ilk aşamalarında ne yazık ki uluslararası toplumun kesin bir mesajı olmadığı için, Suriye daha fazla saldırı yapmak konusunda kendine güvendi ve eğer bugün saldırılardan kaçan kadınlar, çocuklar için bazı kararlar almazsanız, gelecekte daha büyük risklerle karşı karşıya oluruz."

Davutoğlu Suriye konusunda, BM Genel Kurulu'nda yeni bir ivmenin olmasını ve BMGK'de güçlü bir tutum görmeyi umduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin bölgede aktif bir savaş istemediğini vurguladı, ancak Suriye'den çok sayıda sığınmacının geldiğini bildirdi.