61SAAT HABER SERVİSİ-HASAN TÜNCEL/ Dönemin Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan’a Trabzon’dan giden şikayetler üzerine, Bakan Yazıcı koltuğundan oldu. Şimdi Trabzon iş dünyası siyasilerle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir dosya sunacak, hemşeri kıyağına son verilmesini isteyecek

Bilindiği üzere Trabzon’da Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan tarafından Basitleştirilmiş Gümrük Hattı ile ilgili açıklamalar yapılmış, bu işin yetkisinin sadece bir şirkete verilmesinin etik ve yasal olmadığını dile getirmişti. Bu yasa dışı olayla ilgili büyük sıkıntılar gündeme geldi.  
Olay gittikçe büyüdü, Rize’den dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdogan’ın kulağına ‘Burada bir bit yeniği var, devlet ihalesiz, şartsız şurtsuz bir şirkete kıyak geçiyor, Bakan Hayati Yazıcı ise buna bile bile sessiz kalıyor’ iddiaları ulaştırıldı. 
Trabzon Milletvekilleri’de işin peşini bırakmayınca Hayati Yazıcı görevden alınacak en son kişiler arasındayken listenin başına geldi. 
Yeni kabinede de Yazıcı gitti, fakat Basitleştirilmiş Gümrük Hattı ile ilgili Yazıcı’ya yakın olduğu iddia edilen şirketin faaliyetleri devam ediyor. 
Trabzon siyasileri ise Ankara’da konuyla ilgili bir raporu tamamlamak üzere. Yakında Başbakan’a Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yeniden konuyu arz edecekler. 

İDDİALAR NEYDİ 
Karadeniz’den Rusya’ya yapılan ihracatta bir firmaya yetki verilmesi nedeniyle sıkıntı yaşandığı bildirilmişti. Rusya’ya ihracatta yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, Rusya ile ticaret için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan Basitleştirilmiş Gümrük Hattı veri giriş yetkisi talep etti.
“Basitleştirilmiş Gümrük Hattı”nın Rusya tarafında Tuapse Limanı’nın Rus otoriteler tarafınca giriş kapısı olarak belirlenmesinden sonra Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği olarak Trabzon-Tuapse Limanı arasında ihracatçılara hizmet vermek istedi. Ancak bu yetkinin “FAVOR TRANS” adlı bir şirkete verildiği ve bakanlığın bu özel şirketin yetkisinin başkası ile paylaşılmasına sıcak bakmadığı ifade edildi.
Bakanlığın 2012 yılında “FAVOR TRANS”ın yetkilerini önce 8 aylığına daha sonra da 2015 yılı sonuna kadar uzattığı ortaya çıktı. Bakanlığın ve bir önceki bakan Hayati Yazıcı’nın bu özel şirketi neden koruduğu ise anlaşılamadı.