AK PARTİ ORTAHİSAR ADAY ADAYI FAHRETTİN AKSOY İDDİALI KONUŞTU:

Sayın Başkan bizler sizi yakından tanıyoruz. Röportajımıza başlamadan önce okurlarımız için kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Öncelikle şahsıma ve partime göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı şahsınıza ve gazetenize teşekkür ederim. 1959 yılında doğdum. 44 yıldır aralıksız olarak Trabzon merkezde yaşamaktayım. 1981 yılında KTÜ’den kimyager olarak mezun oldum. Vatani görevimi Kıbrıs’ta asteğmen olarak tamamladıktan sonra memleketime döndüm ve özel sektörde çalışmaya başladım. 10 yıl Çukurova Grubu’nda görev yaptım. Satış elemanı olarak işe başladığım firmada bölge müdürü iken kendi işimi kurmak için ayrıldım. 2003 yılına kadar serbest ticaret yaptım. 2003 yılında aktif siyasete başladım. 2009 yerel seçimlerinde AK Parti’den Trabzon Belediye Meclisi’ne aday gösterildim ve seçimin ardından Grup Başkanvekilliği görevine getirildim. Halen bu görevimi yürütmekteyim. 30 Mart 2014’te yapılacak olan yerel seçimlerde AK Parti’nin Ortahisar Belediye Başkan aday adayı oldum.

Neden talipsiniz bu göreve?

Şükürler olsun ki Trabzon olarak 30 yıllık hayalimiz AK Parti ile gerçekleşti, şehrimiz büyükşehir oldu. Trabzon’un büyükşehir olmasıyla birlikte merkezde Ortahisar ilçesi kuruldu. Bu ilçe, Karadeniz’deki en kalabalık nüfusa sahip ilçe… Ortahisar ilçesi demek, Trabzon’un merkezi demek, Trabzon’da büyük yatırımların vatandaş ile buluşacağı yer demek. Trabzon’un büyükşehir olmasıyla birlikte şehrimize gelen ödenekler ve yatırımlar artacak. Burada koordinasyon çok önemli. Ortahisar ilçesinin, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı ile, Bakanımız, milletvekillerimiz ve bürokrasi ile mutlak bir uyum içerisinde yönetilmesi gerekiyor. Bu uyum çok önemli. Burada kendimde sorumluluk olduğuna inanıyorum. Ayrıca bildiğiniz gibi 4,5 yıldır Trabzon Belediye Meclisi’nde AK Parti’nin Grup Başkanvekili olarak görev yapıyorum. Bu dönemde Sayın Belediye Başkanımız Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile omuz omuza çalıştık. Trabzon’un el atılamaz denilen tüm sorunlarına el attık. Çözülemez denilen sorunlarını çözme yolunda büyük mesafeler aldık. Burada belediyecilik alanında önemli tecrübeler kazandım. Bu tecrübelerimle Ortahisar’ı en iyi şekilde yönetebileceğimi, gerek seçim öncesinde gerekse seçim sonrasında partimde mutlak uyumu, birlik ve beraberliği sağlayabileceğimi düşündüğüm için göreve talip oldum. Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum: Seçimden sonra resmen göreve başlayacak olan Ortahisar Belediyesi’ndeki personelimizin, teşkilatlarımızın, insanlarımızın, kısacası bu şehrin sevgiye hoşgörüye, birlikteliğe ihtiyacı var. Bu değerleri bu topluma verecek yüreğin kendimde fazlası ile olduğunu düşünüyorum.

Ortahisar Belediyesi’nin Büyükşehir Belediyesi ile mutlak bir uyum içinde çalışması gerektiğine sürekli değiniyorsunuz. Ve Trabzon’un uzun vadeli planlarının yapılması gerektiğini ifade ediyorsunuz.

Bunların aksini söylemek mümkün mü? Elbette ki Ortahisar Belediyesi’nin Büyükşehir Belediyesi ile uyum içinde çalışması gerekiyor. Hem de öyle böyle bir uyum değil, mutlak bir uyum gerekiyor. Bu iki belediye arasında koordinasyonun en ileri safhada sağlanması şarttır. Bu Trabzon için elzemdir.

Burada araya girmek istiyorum. Gerçekten de sizin AK Parti’nin Trabzon özelindeki tüm erkleri ile olan sağlam ilişkileriniz dikkat çekiyor. AK Parti Trabzon teşkilatlarında pek çok defa gruplaşmalar yaşandı. Ancak siz her daim herkes ile sıcak ilişkiler içinde bulundunuz.

Gruplaşma sözü ile parti içinde yarıştan bahsediyorsanız bu siyasetin doğasında vardır. Her dönem her partide bu tür yarışlar yaşanmıştır. Önemli olan bu yarışların partinize zarar vermesine mani olmayı başarmaktır. Ben bu konuda çok iddialıyım. Herkes ile sıcak ilişkilerim olduğu yönündeki ifadenize gelince; olması gereken bu değil midir? Beni AK Parti’ye davet eden kişi Sayın Faruk Nafiz Özak’tır. Kendisine şükran borçluyum. Israrlı davetleri sonunda AK Parti’li oldum ve geriye dönüp baktığımda iyi ki olmuşum diyorum.

Zira o dönem Sayın Özak’ın ısrarlı davetlerine olumsuz yanıt versem, Trabzon Belediye Başkanı Sayın Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile omuz omuza bu şehre hizmet etme gururuna nail olamayacaktım… Benim yapımda kavga etmek yok. Benim yapımda birlik ve beraberlik içinde çalışmak var. İstişarenin nimetlerini çok iyi bile biriyim. Aday adayı olmadan önce de zaten partimizin tüm erkleri ile görüştüm. Bakanlarımızın, başkanlarımızın, eski yeni milletvekillerimizin ve eski yeni teşkilat mensubu arkadaşımızın görüş ve hayır dualarını aldıktan sonra aday adayı oldum.

“Uzun vadeli planlar yapılmalı” derken neyi kastediyorsunuz?

Trabzon’da bugün kentsel dönüşümler yapılıyor mu? Yapılıyor? Peki daha fazla kentsel dönüşüme ihtiyaç var mı? Var. Bu durum, bu şehri son yüz yılda plansız ve programsız şekilde katlettiğimizin kanıtıdır. Çok şükür ki, AK Parti ile kentsel dönüşüm işi litaritürümüze girdi ve şehirlerimiz temizleniyor. Trabzon’un Avrupai bir şehir olması için Ortahisar’ın gelecek 100 yılının planlanması lazım. Bu şehirde 5 yıl sonra ne yapılacak? 10 yıl sonra ne, nerede yapılacak? 25 yıl, 50 yıl ve 100 yıl sonra yapılacak olan büyük işler bugünden planlanmalı, programlar net olarak ortaya çıkarılmalı ve 100 yıl boyunca şehirdeki tüm yönetimlerin bu plana uygun olarak hareket etmesi gerekiyor. Bunu yapmazsak, geçmişin pisliklerini temizlemek için bugün yıkım yapıyoruz ya, yakın zaman da yine kentsel dönüşümlere ihtiyaç duyar hale geliriz ki, bu durum şehrimiz için bir felaket olur.

AK Parti’nin bugün Ortahisar’da yaşadığı süreç, 2004 seçimleri öncesinde Trabzon Belediyesi adaylığı için yaşanan sürece benzetiliyor. O dönem de çok aday adayı vardı, şimdi de var. Ve işin sonunda küskünlükler olunca AK Parti 2004’te Trabzon’u kaybetmişti…

Aday adaylarının çokluğu konusunda belki haklı olabilirsiniz ancak sürecin işleyişi konusunda bu düşünceye katılmıyorum. Son derece ılımlı ve arkadaşların kendilerini anlatmaya çalıştığı bir süreci yaşıyoruz. Bu da partimiz için bir kazanım olmuştur diye düşünüyorum.  Aday adayı arkadaşlarımızdan hiçbiri söz ettiğiniz duruma izin vermez. Ben ta aday adayı olduğum ilk gün bu konuda gereğini söyledim. Ve bütün inancımla şunu belirteyim ki, Allah nasip ederde aday olursam Ortahisar’ın meydanında tüm aday adayı arkadaşlarımla kol kola girerek seçim çalışması yapacağım. Tüm arkadaşlarımı kucaklamayı başaracağımdan hiç şüphem yok ve kimsenin de bundan şüphesi olmamasını istiyorum.


MECLİS’E GİRECEĞİZ
DEDİLER, GİRMEDİLER 


Sayın Aksoy 2007 yılında ANAP il Başkanı iken siyasi hayatınıza nokta koydunuz. Sonra 2009’da AK Parti’ye katıldınız. Yanılmıyorsam 367 krizi nedeniyle ANAP’a ve siyasi hayatınıza nokta koyma kararı almıştınız.

Ben 2007 yılında Anavatan Partisi’nin Trabzon İl başkanı idim. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde 20 milletvekilimizin hepsi ve dönemin Sayın Genel Başkanı ile görüşmüştüm. 367 yoklamasının yapıldığı günden bir gün öncede Trabzon yerel medyasına bu konuda Trabzon’da yaptığımız çalışmanın sonucunu ve kendi görüşmeleri açıklamıştım. Trabzon teşkilatımızın yüzde 95’i Meclis’e girilmesini istiyordu. Bu noktadaki görüşümüz mutlaka Meclis’e girilmesi noktasındaydı. Ve yaptığım görüşmelerden 20 milletvekili arkadaşımızdan 13’ünün Meclis’e gireceğini öğrenmiştim. Olması gereken de buydu. Bu durum gerçekleşse AK Parti ile ANAP’ın Meclis’teki sayısı 367’yi bulacak ve Abdullah Gül rahatlıkla Cumhurbaşkanı seçilecekti. Ancak ne olduysa oldu, Meclis’e girilmedi. Bu durum bizim moralimizi alt üst etti. Toplumda ve teşkilatımızda adeta infial yaşandı. Demoralize oldum. İstifa ettim. Ondan sonra da aktif olarak siyaset yapmayacağım dedim. 

Sonra AK Parti’ye katıldınız.
 
O dönemde Bayındırlık bakanımız olan Sayın Faruk Nafiz Özak sağ olsun bizleri hiç yalnız bırakmadı. Sık sık  partiye davet etti. 2009 yerel seçimleri öncesi hem Sayın Bakanımızın hem de Belediye Başkan adayımız Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun daveti üzerine partimize katıldım ve Belediye Meclisi’ne seçildim. 4,5 yıldır Belediye Meclisi’nde AK Parti Grup başkanvekili olarak görev yapıyorum. Şimdi bir kere şunu da kabul etmek lazım. Bizler koalisyon kültürü olan bir millet değiliz. Ülkemizin tek parti tarafından Sayın Başbakanımız gibi güçlü bir lider ile yönetilmesi lazım. Bu açıdan AK Parti’de olmayı ülkeye hizmet için büyük bir şans olarak görüyorum. 

Geçen hafta Trabzon’un tümünde telefon anketleri yapıldı. Ortahisar için yapılan ankette ise aday adaylarının tümü değil, sadece 3’ü halka soruldu. Ve bu üç kişinin temayül yoklamasında ilk 3’te yer alan isimler olduğu iddia ediliyor. Sizde bu 3 kişi arasındasınız.

Söyledikleriniz benim de kulağıma geldi. Ama konuyu araştırma gereği duymadım. AK Parti, Türkiye’de gelmiş geçmiş partiler arasında en sistemli çalışan partidir. Genel Merkezimiz elbette ki yurdumuzun genelinde olduğu gibi Trabzonumuz ve Ortahisarımız’da da anketler yaptırmış ve yaptıracaktır. Anketlerden çok iyi yerde çıkacağımı düşünüyorum. Temayülde de teşkilatımızın bana hakkımı teslim ettiğine eminim. Bizim insanımız, hak edene hak ettiği değeri verir.

Sayın Başkan şimdi size bazı isimler söyleyeceğim ve bu isimleri duyduğunuzda ilk aklınıza gelen şeyi hiç düşünmeden tek kelime ile ifade etmenizi istiyorum:

Tamam, başlayalım.

Recep Tayyip Erdoğan
Dünya lideri
Erdoğan Bayraktar
Kentsel dönüşüm
Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu
Kararlılık ve çalışkanlık
Faruk Nafiz Özak
Trabzonspor ve AK Parti
Trabzon
Sevda
Ortahisar
Trabzon
Ankara
Başkent
İstanbul
Metropol
AK Parti
Hizmet
Belediyecilik
Hizmetkarlık