Türkiye, 2014'ten sonra da Afganistan'a askeri eğitim vermeyi koşulsuz taahhüt etti. Afganistan için Uluslararası Temas Grubu, evsahibi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katılımıyla Ankara'da toplandı.

Uluslararası Temas Grubu, Almanya'nın Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Michael Koch başkanlığında toplandı.

Yaklaşık 50 ülke ile uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katıldığı toplantının ana gündeminde, Afganistan'da geçiş süreci ile yaklaşan seçimler vardı.

"Afganistan'da Başarısızlık Şansımız Yok"

Afganistan'ın, uluslararası toplumun 21'nci yüzyıldaki ilk ve en büyük sınavı olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Herhangi bir şekilde başarısızlık şansımız yok. Eğer Afganistan'da herhangi bir şekilde barış tesis edilemezse, Asya'da da barış tesis edilemez" diye konuştu.

"Önümüzdeki 2 Yılı Çok İyi Kullanmalıyız"

2014 sonrası döneme yönelik hazırlık yapılırken; bu tarihin hem NATO misyonunun, hem de geçiş döneminin sona ermesiyle ilgili son derece hassas bir tarih olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Siyasi anlamda da bir çok farklı siyasi sürecin gerçekleşeceği bir tarihtir. Bu önümüzdeki  2 yılı o kadar etkin bir biçimde kullanmalıyız ki Afganistan'ın geleceğini güvence altına alabilelim" diye konuştu.

Afganistan Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti ISAF'ın, 2014'te görevini tamamlamasının ardından atılacak adımlar da toplantıda ele alındı. Bu çerçevede Türkiye, Afganistan'a desteğini tekrarladı.

"Afgan Halkına Bir Taahhüdümüzdür"

Türkiye'nin bu konudaki kararlılığını bir kez daha ortaya koyan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, şunları dile getirdi:

"Afgan ordusunun eğitimini Afanistan'ın kendisinin tetiklemesi lazım ancak Türkiye bu konuda güvenliğin tesis edilmesi için Afganistan'daki güvenlik kuvvetlerine eğitim sağlamaya devam edecek, 2014'ten sonra da bu eğitim faaliyetlerinin devam edeceğini taahhüt etmek istiyoruz. Afgan halkına bir taahhüdümüzdür bu. Herhangi bir koşul olmadan bu eğitim faaliyetleri devam edecek."