TARIM DEDİK HAYVANCILIK DİYEMEDİK!

Her zaman söylüyorum. Tarım ve hayvancılık, Türkiye ekonomisinin mihenk taşıdır.
Eski insanlar söylerdi. Türkiye’de iki meslek hiç bitmez. Biri terzi diğeri fırın. Çok doğru. Katılıyorum. 

Ancak görünen  odur ki ülkemize tarıma yönelik teşvikler yeterli değil ve tarım ve hayvancılık pek çok yapısal sorun içerisinde boğulmaktadır. Oysa tarım sanayiye destek; hammadde, işgücüne talep oluşturur.
Türkiye, 78 milyon hektar yüzölçümü ile adeta cennet. Üretilmeyen ürün yok gibi. Doğusu başka batısı başka, kuzeyinde üretilen ürünler, güneyinde üretilen ürünler. Yani 7 bölgemizde kendine özgü ürünler yetişiyor.
Karadeniz bölgesinde fındık ve çay başlıca tarım ürünlerimizdir. Kaybolup giden ürünlerimizi saymak dahi istemiyorum. Çünkü acısı çekiyoruz.  


Bu gün çok daha fazla ürün yetiştirmemiz lazım. Kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyken şimdi hemen hemen her ürünü ithal ediyoruz.
Hatalarımız yok mu? Var. Ancak kendi ürünü pazarlayan ülkelerin gösterdikleri başarıyı biz gösteremedik. 

Neden Yetersi siz?
Biz neden tarım sektöründe kendimizi ispatlayamıyoruz? 

Atatürk’ün, “Türk köylüsünü 'Efendi' yerine getirmedikçe memleket ve millet yükselemez” sözü boşuna değildir. Şimdide Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Biz millete efendi olmaya değil hizmetkâr olmaya geldik” sözü aynı değere sahip değil midir? 

Yabancı Boyunduruğundan Kurtulalım
Bence her iki sözünde gerçekleşmesi için yabancı boyunduruklarından kurtulmamız şarttır. Yerimiz, yurdumuz, toprağımız, insan gücümüz yeterli. Yeterli olmayan veya olmayan tarım politikamızdır.
Tarım ve Orman Bakanı zaman zaman çıkıp teşvikler ve destekler konusunda açıklamalarda bulunuyor. Verilen destekler olmasına rağmen oldukça yetersizdir. Bizim bölgede değil ama doğuda binlerce hektar arazisi olan ağalar verilen destek veya teşvikleri alıyor ama tarlasını işlemiyor. 

Teşvik Kime Veriliyor?
Peki, bu destekler, teşvikler neden ve kime veriliyor?
İyilik kime yapılıyor. Çiftçiye mi? Hayır, köylüye mi? Hayır. O zaman bunun adını koyalım. Koruyuculuktan vazgeçelim. Koruyacaksan tüm TÜRKİYE’yi koruyalım.
Kurban Bayramı Geliyor.

Kurban bayramı yaklaşıyor. Fiyatlar henüz net değil. Hayvan sahipleri şimdiden kara kara düşünmeye başladılar. İthal edilen hayvanlar karşısında hayvanlarımızı koruyalım. Mutlu bayram geçirelim. 
Mutlu haftalar…