Son günlerde yapılan bazı atamalar, sosyal medyada çok yankı buldu. Ülkemizde atamaların nasıl yapıldığı, kurumlarımızın nasıl yönetildiği gibi birçok konuyu tartışmaya açtı…

İnsanların bu konuları konuşması aslında çokta yersiz değildi. Zira atamalara bakıldığında hemen hemen herkesin bir başka görevinin daha olduğu görülüyor. Bir insanın aynı anda birden çok görevi yerine getirmesinin nasıl mümkün olacağını toplum merak ediyordu doğal olarak. Özellikle de üniversite mezunu bu kadar işsiz genç nüfusun olduğu bir ülkede.

Örneğin Vakıfbank’ın Yönetim Kuruluna atanan Eski sporcu Hamza YERLİKAYA. Şuan itibariyle Gençlik ve Spor Bakanlığında Bakan Yardımcılığı ve Cumhurbaşkanımızın Danışmanlığı görevlerini yürütüyor. 

Bu üç görevin yanında bilmediğimiz başkaca yerlere ataması yapılmış mı onu bilemiyoruz tabi. Varsa da oralardan alınan maaşlar çerez parası niteliğinde olduğundan yazmaya da değmeyeceğini tahmin ediyorum. 

Bir diğer örnekse,  Vakıfbank Yönetim Kurulu Üyelerinden Adnan ERTEM. Vakıflar Genel Müdürlüğü Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinden tanıyoruz kendisini. Adnan ERTEM, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcılığı görevini yürütüyor. Tabi aynı anda Vakıfbank Yönetim Kurulu Üyeliğini de. 

Söz Vakıfbank Yönetim Kurulu üyelerinden açılmışken Yönetim Kurulu Başkanının 75 yaşındaki Eski İçişleri Bakanlarından Abdülkadir AKSU olduğunu ve Ak Parti eski Milletvekilleri olan Sadık YAKUT ve Dilek YÜKSEL’in de yine aynı şekilde Vakıfbank’ta yönetim kurulu üyeliği görevinde bulunduklarını ifade edelim. 

Dokuz kişiden oluşan Vakıfbank Yönetim Kurulunda isim ve görevlerini telaffuz ettiğim bu 5 ismin ortak özelliğini Ak Partili olmaları sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Yönetim Kurulundaki herkesin Siyasi İktidara yakın isimler oldukları biliniyor. 

Bu 5 ismin ortak özelliği iş hayatlarında bankacılıkla ilgili hiçbir bilgi ve deneyimlerinin olmaması.

Vakıfbank’ta bunlar olurken, diğer kamu bankalarında durum farklı mı? Tabi ki HAYIR.

Halkbank Yönetim Kuruluna baktığımızda da benzer tablo göze çarpıyor.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanlık görevini yürüten Meltem TAYLAN AYDIN ve Maksut SERİM aynı zamanda Halkbank’ın yönetim kurulu üyeleri. RTÜK Başkanlığını yürüten Ebubekir ŞAHİN’de bu göreve yeni atanan bir isim. 

Kadir TOPBAŞ’ın görevden alınmasından sonra İBB Belediye Başkanlığına atanan ve 31 Martta seçiminde Belediye Başkanı seçilemeyen Mevlüt UYSAL’da ilk göze çarpan isimlerden. Ve tabii aynı zamanda Ticaret Bakan Yardımcılığı görevini yürüten Sezai Uçarmak’ta Halkbankasından Huzur hakkı alanlar arasında…

Burada yazdığımız isimlerinde bilmediğimiz kaç yerden maaş aldıklarını bilmiyoruz. Ama bildiğimiz bir şey var ki, bu isimlerinde Bankacılıkla bir ilgileri yok… 

Örnekleri çoğaltmak mümkün. Yazıyı uzatmamak için burada bitirmek istiyorum. 

Bazı şeyleri anlamak için yeterli olduğunu düşünüyorum.

Sözlerimi de Yüce Kitabımızın bir Ayeti ile bitirmek istiyorum. 

NİSA 58: Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne güzel öğütler veriyor. Şüphesiz Allah her şeyi işitmekte, her şeyi görmektedir.