Havaların ısınmasıyla birlikte yılanların yuvalarından daha fazla çıkmaya başladığını belirten Sayın, bu durumun her yıl aynı dönemlerde yaşanan olağan bir süreç hâline geldiğini söyledi.
Sayın, şehir merkezinde yılan görülmesinin temel nedenleri arasında artan betonlaşma, kırsal alanların daralması, dolgu alanlarının çoğalması ve sıcaklıkların yükselmesini gösterdi.
“Yılanlar serinlik ve yiyecek arıyor”
Yılanların sıcak havalarda serin alanlara yöneldiğini ifade eden Sayın, “Her yıl bu aylarda, havaların sıcaklığının arttığı dönemlerde yılanlar görülmeye başlıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri yıllardır devam eden betonlaşma ve kırsal alanların daralması. Hava sıcaklığıyla birlikte yılanlar yuvalarından hareket etmeye başlıyor. Yılanlar serinlik ve yiyecek arıyor” dedi.
Betonlaşmanın artmasıyla yılanların doğal yaşam alanlarının daraldığını belirten Sayın, bu nedenle yılanların daha farklı noktalarda görülmeye başladığını dile getirdi.
“Biz onların yaşam alanına girdik”
Şehirleşmenin artık kırsal alanlara kadar uzandığını vurgulayan Sayın, “Aslında yılanlar bizim yaşam alanımıza gelmiyor. Biz onların yaşam alanına girdikçe onlar hareket sahalarını değiştirerek bizim bulunduğumuz alanlara doğru gelmeye başladı. Kentler artık köylere kadar gidiyor. Şehirleşme, binalar ve beton arttıkça bu tür durumlarla daha sık karşılaşacağız” ifadelerini kullandı.
Sayın, dolgu alanlarının artması ve bu alanlara toprak taşınmasının da yılanların yer değiştirmesinde etkili olduğunu belirterek, taşınan topraklarla birlikte yılanların sahil kesimlerine veya şehir merkezine gelebileceğini söyledi.
“Evcil hayvanların yemleri cazibe merkezi oluyor”
Yılanların yiyecek arayışı nedeniyle bazı alanlara yöneldiğine dikkat çeken Sayın, özellikle evcil hayvanların beslendiği bölgelerin yılanlar için cazip hâle gelebildiğini kaydetti.
Sayın, “Yılanlar yiyecek bulamayınca evcil hayvanları beslediğimiz alanlara yönelebiliyor. Hayvanların etrafına koyduğumuz yemler, yılanlar için de cazibe merkezi hâline geliyor. Doğada fare ve sıçan gibi canlıların azalması da yılanların farklı alanlara yönelmesine neden oluyor” diye konuştu.
“Trabzon’da insan sağlığını tehdit edecek zehirli türe rastlanmadı”
Vatandaşların yılan gördüklerinde paniğe kapılmaması gerektiğini belirten Sayın, Trabzon ve çevresinde insan sağlığını ciddi şekilde tehdit edecek zehirli bir türe rastlanmadığını söyledi.
Sayın, “Yılan ürkütücü bir hayvan olabilir. İnsanlar korkabilir ancak bölgemizde aldığımız bilgilere ve araştırmalarımıza göre insan sağlığını tehlikeye düşürecek zehirli bir türe rastlanmadı. Bu da sevindirici bir durum” dedi.
“Taş atmayın, ani hareket yapmayın”
Yılanla karşılaşıldığında sakin olunması gerektiğini vurgulayan Sayın, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.
Sayın, “Yılan gördüğümüzde taş atmaya, ani hareket yapmaya ya da onunla mücadele etmeye gerek yok. Normal şekilde uzaklaşmak en doğru davranıştır. Zaten yılanlar insan gördüğünde, ses ve hareket hissettiğinde kaçma eğilimindedir. Amaçları insanlara zarar vermek değildir” ifadelerini kullandı.
Yılanların doğal yaşamlarında genellikle toprak altında, sessiz ve serin alanlarda bulunduğunu belirten Sayın, sıcaklık artışı ve yiyecek arayışı nedeniyle bu canlıların daha görünür hâle geldiğini söyledi.
“Bu durum ilerleyen yıllarda da sürecek”
Şehirleşmenin artmasıyla birlikte benzer durumların önümüzdeki yıllarda da yaşanabileceğini belirten Sayın, “Bu artık normal bir süreç. İlerleyen yıllarda da aynı sorunla karşılaşacağız. Çünkü kentler büyüyor, kırsal alanlar daralıyor. Bu nedenle doğadaki canlıları şehir merkezlerinde daha sık görmeye başlayabiliriz” dedi.







