Boztepe, Soğuksu, Zafanoz ve Akyazı olmak üzere şehire hakim dört tepe üzerine kurulan Trabzon, Tarih boyunca da gerek ticaret yolu, gerekse de liman şehri olması dolayısıyla önemli bir kent olmuş.

Uzun yıllar göç veren Trabzon'un nüfusu, bugün 800 bine yaklaşmıştır. Göç vermesindeki en önemli etken hiç şüphesiz Karadeniz'in geçit vermeyen dağlarıdır, maalesef.

Soğuksu köyü, yaklaşık iki yüzyıldan beri Trabzon'un tarih ve turizm açısından en önemli yerleşim birimidir.

Geçmişten bugüne Trabzon'un ticaretini ve idaresini yöneten en önemli insanların ikamet ettiği Soğuksu köyü, kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de üç defa ziyaret edip konakladığı beyaz bir kuğuya benzeyen Atatürk köşküyle ve Vali konağıyla birlikte günümüzde de varlığını sürdüren on iki adet tarihi konağı bünyesinde barındıran önemli bir turizm merkezidir.

Trabzon'umuz tarihiyle, kültürüyle, asırlık sokaklarıyla birçok yaşanmış hatıraları günümüze kadar taşımayı başarabilmiş nadir kentlerden birisidir.

Tarih içinde de şehir devleti olarak statüde yer alan bu kadim şehir, son dönemlerde birçok tahribata uğramasına rağmen yurt dışından ve yurt içinden gelen birçok insanın hâlen daha ilgisini çekmeyi başarabilmektedir.

Sabahın ilk saatlerinde, şehre en yakın, hakim tepe olan Boztepe'ye çıkıp üstten aşağıya baktığımızda, Trabzon'un dar sokaklarında, dinmeyen yağmurlarında mahalle kültürüyle yetişmiş bir birey olarak, herkes gibi ben de bu şehire aşık olmaktan kendimi alamıyorum.

Marka olmuş, şiirlere, şarkılara ilham olmuş mahalleleriyle bünyesinde yetiştirmiş sanatçılarıyla, siyasetçileriyle ve işadamlarıyla vatan, millet, bayrak kutsiyetini kurtuluş savaşımızda da kahramanlıklarıyla ispat etmiş ülkemizin vazgeçilmez çimentosudur Trabzon'umuz.

Yaklaşık beş yıldan beri Trabzon'un mahallelerini ve yaşanmış hikayelerini kendimce yazmaya çalışıyorum. Okuyucularımdan rica ediyorum, elinizde Trabzon'un geçmişe dair genel değil, özel siyah beyaz fotoğrafları varsa iletişime geçelim, Trabzon'umuzu hak ettiği biçimde tanıtalım.

Trabzon sadece tereyağıyla, kuymağıyla, kayganasıyla, lahana yemekleriyle vs. tanıtılacak bir şehir olmamalıdır.

Yaşanmış gerçek hikayelerinizi bizimle paylaşın, bu köşede onları da yazalım. Şehrimizin bilinmeyen yönlerini ve kültürünü yeni nesillere aktaralım. Bu görevi memnuniyetle yapacağımı siz değerli okurlarıma belirtmek isterim.

Kapı komşum Trabzon Valimiz Sn. Aziz Yıldırım beyin ricasıyla Soğuksu'nun asırlık konaklarıyla ilgili bir kitap yazma girişimine başlamış bulunmaktayım.

Şehrimizi ve bölgemizi tanıtacak olan bu konaklarla ilgili elinde bilgi, belge ve resim olan okuyucularım olan sizlerden de yardımcı olmanızı bekliyorum.

Verilen her bilgi, belge ve fotoğrafların sahiplerine de kitabımda yer verip teşekkür edeceğimi belirtmek isterim.

Soğuksu'nun en önemli tarihi ve turistik yapısı olan Atatürk Köşkü'nün geçmişteki sahipleri, yazılarımı Selanik'ten takip ederek Trabzon'la ilgili hiç bilinmeyen tarihi fotoğrafları ve bilinmeyen hatıraları benimle paylaşarak yardımcı olmuşlardır.

Sizlerin de aynı hassasiyeti göstereceğinize eminim. Şimdiden teşekkür ediyorum.

Kalın sağlıcakla...