Hiç yaşlanmayan bir cilt kim istemez? Ama bu mümkün değildir. Cildimiz mutlaka yaşlanacaktır. Bunun engellemek mümkün değil ancak yavaşlatabiliriz. Cilt sağlığımızı olumsuz etkileyen etkenleri ortadan kaldırabilirsek cilt yaşlanmasını yavaşlatabilir ve yaşımıza göre çok daha genç bir cilde sahip olabiliriz.

Cilt sağlığımızı olumsuz etkileyen etkenlerin başında sigara kullanımı gelmektedir.

Sigaranın sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerini biliyoruz. Sigaranın zararlı etkilerinden en çok nasibini alan organlarımızdan biriside cildimizdir. 

Sigaranın damarları daraltarak dolaşımı engellemesi ya da bozması nedeniyle cilt hücreleri yeterince oksijenlenememekte ve beslenememektedir. Bu nedenle üretimi yavaşlayan veya enerjisi düşen hücrelerin savunması azalmaktadır. Ayrıca organları oluşturan hücreler görevlerini yerine getirememektedirler.

Her duman çekişte başta karbonmonoksit ve formaldehit olmak üzere 2000’den fazla madde ciğerlerimize yani vücudumuza girmektedir. Bu zararlı kimyasallar hücrelerimizde hasar yapmaktadır. Her organda hasar yaptığı gibi cildimizde de hücre hasrına neden olmaktadır. Ayrıca yüzbinlerce serbest radikal dediğimiz ve cilt yaşlanmasına neden olan maddeler üretilmektedir.

Sigara damarlarımızı daraltarak cildimize yeterli oksijenin gitmesini ve cildin yeterli beslenmesini engelliyor.

Bütün bu ve bu gibi etkiler sonucu cildiniz zamanla kalınlaşır, rengi sararır ve adeta bir kösele görünümünü almaktadır.. Cildiniz kırışır ve erken yaşlanır.

Sigara, kollajen ve elastinin yapısını da bozar. Sonuç olarak cilt erken sarkar ve kırışır.

Yine sigara içerken kullanılan mimikler de kırışıklık oluşumu arttıran etkenlerdir.

Sigara içenlerin ciltleri soluk, grimsi, ciltleri ince ve dudak çizgileri belirgindir.

Ayrıca sigara içerken dudak ve yüz kaslarının kasılması ve dumanın direk tahriş edici etkisi kırışıklıkta rol oynamaktadır.

Sigara içiciliği kadınların cildini erkeklere göre iki kat daha fazla etkilemektedir. Özellikle menopoz sonrası dönemde deride kuruluk, kollajenin azalması ve incelmenin östrojen eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Sigara kullanan menopoz sonrası hanımlarda ‘hormon yerine koyma tedavisi’ ile sigaranın oluşturduğu kırışıklık riskini azalmaktadır fakat sigaranın cilt yaşlanmasındaki olumsuz etkisini ortadan kaldırmamaktadır. 

“ Kırışıklıklardan kurtulmak için her yıl milyarlarca lira kozmetik kremler ve müdahalelere harcanıyor. Sigara içiciliğini en önlenebilir kırışıklık önleyici olarak görebiliriz.. Dolayısıyla, sigarayı bırakmak kırışıklıkların önlenmesi için atılacak en doğru adım olacaktır.

Sigara içerek daha genç yaşta yaşlı bir yüze sahip olabiliyorsunuz. Özellikle genç güzel bayanlar; “tiryaki yüzüne” sahip olmak istemiyorsanız sigaraya başlamayın, başlamışsanız bir an bırakın diyorum. 

Sigaradan kaçınıp cildin daha iyi beslenmesini sağlayabilirsiniz. Sigara içmeyen kişilerin cildi daha pürüzsüz ve sağlıklıdır. Sigara cildin dış etkenlere bağlı olarak zarar görme oranını yükseltir.

Cilt sağlığınızı düşünüyorsanız sigarayı bırakmalısınız.

Pürüzsüz bir cilt için sigaraya son diyorum.

Geç yaşlanmak için sigaraya son diyorum.

Herkese sağlıklı mutlu nice yıllar diliyorum.

Sağlıcakla kalın