Asırlık konakların ve Atatürk köşkü'nün olduğu Soğuksu köyü.

Şarkılarda bile adı geçen, (çıkalım soğuksuya bir eğlence edelim)Soğuksu köyü, bünyesinde barındırdığı 120 yıllık konakları ve Atatürk köşküyle Trabzon'un yüzyıl dan beri
vazgeçilmez en önemli sayfiye yeridir.

Soğuksu çatağından köşk'e ayrılan yola girdiğinizde sizi yılan gibi kıvrılan her tarafı yemyeşil olan yavaş yavaş yükselen bir yol güzergahı karşılar, devamında yüz yıllık çam ağaçlarının olduğu birinci orman girişi ve sarı çamlık dediğimiz düzleme ve akabinde Muhteşem görünüşüyle Atatürk köşkü.

Çıkışta ve inişteki sağlı ve sollu yollarda bahçeli evleri ve konakları görürsünüz. Hepsi bir asırı devirmiş halen daha ayakta kalan sahipleri tarafından kullanılan konaklar, bahçeli evler.

Soğuksu çatağından köşke ilk saptığınız anda sizi yüksek duvarlı çam ağaçları arasında karşılayan ev Trabzon'un ilk kat küt fabrikası sahipleri saruhanların evidir.

Yolu iki üç viraj aldıktan sonraki düzlemeden önceki sağdaki ilk ev İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı sn.ekrem İmamoğlunun eşi Dilek imamoğlunun ailesinin oturduğu yazlık evdir.  

Devamında yolun sağındaki çeşmenin üstündeki evler Fındıkçı sabırların ve yıkık olan konak karanislerindir.
Tam karşılarındaki köy evi köşkün ilk bahçevanlarından Halit kavaklı'nın evidir.

Devamında ikinci çamlık girişinde soldaki ev  Rumlardan kalan çillioğlunun evidir şimdilerde trabzonlu bir aile ikamet etmektedir.

Bu yılan gibi kıvrılan ve günümüze kadar bozulmadan gelen köşke çıkan yolu Atatürk köşkünün ilk sahibi Konstantin gabayanidis yaptırmıştır.

Köşke geldiniz, köşkün tam karşısındaki bahçeli konak cumhuriyetin ilk kadın öğretmeni Vasfiye hoca hanımın evidir. Yakın bir zamanda konağı arazisiyle birlikte satın alan Erol tuna, konağı aslına uygun restore ettirmiş bitmek üzere,

Köşkten yukarıya telsiztepeye çıkan yolun sağındaki tarihi konak valilik konağıdır. Trabzon'a atanan valiler eskiden sadece bu konakta yazları toplamda bir ay bile kalmazlardı. Rahmetli valimiz İsmet gürbüz civelek soğuksudaki valilik konağını tadilat ettirdikten sonra , Trabzon'a gelen bütün valiler burada yaz kış oturmuşlar ve oturmaya devam etmişlerdir.


Tadilattan önce
Konağın bakıcıları Fehmi aga ve ailesi yıllarca bu konakta tek başlarına oturmuşlardır.

Soldaki bahçeli ilk ev  önceleri bizim evimizdi daha sonra araziyi satın alan Abdurrahman Şimşek ve ailesi ikamet etmiştir.

Hemen bitişiğindeki bahçeli ev cumhuriyetin ilk müzik öğretmenlerinden ve belediye bandosu kurucusu olan  rahmetli Sedat sonat amcaların evidir.
Kendileri bizim sınır komşularımız dır.

Bitişiğindeki araziyi rahmetli babam Temel Kandaz, Cumhuriyetimizin en önemli simalarından Lozan Barış Antlaşması'na imza koyan, üç baş delegeden birisi olan, eski Başbakan'larımızdan Hasan Saka'dan satın almış bugünde halen daha ikamet ettiğimiz evimizdir.

Evimizin tam karşısındaki arazi ve konağın sahipleri,
Trabzon'un ilk özel okulunun, Özel köşk ortaokulunun kurucusu olan ve Tiyatro binasınada adı verilen Rahmetli Halük ongan ve eşi Demet ongan ve çocukları Gamze, Mehmet ve Nazlı ongan çok yakın komşularımızdır.

Onganların evinin önünde telsiztepeye çıkan yolun başında büyük bir demir kapı vardı o arazi rahmetli Hikmet Şatıroğlu'nundu.

Yakın tarihe kadar Arazinin içinde olan yanmış evin olduğu yer eskiden köşkün sahibi gabayanidisin müştemalatı ve ailesiyle birlikte en yakın komşuları, kostaki,vistiripolis, çilloğlu ve Dr.midyatla, birlikte golf oynadıkları golf sahasıydı.

Telsiztepedeki sahada,
80'li  yıllarda, başta Trabzonspor ve Sebat gençlik olmak üzere idman yapmayan takım Trabzon'da  hemen hemen hiç yoktur.

Soğuksu köyünün ve çevre köylerin çocuklarının, hafta sonları, sabahtan akşama kadar yorulmadan maç yaptıkları vazgeçilmez sahalarıydı telsiztepe.

Maç kadrolarımızı genellikle şimdiki M.h.p.il başkanı
sn. Bekir Sıtkı Tarım kurar, gün içinde en az üç maç oynatmadan bizi bırakmazdı.

Köşkten aşşağıya şehre inen yoluda banker kostaki gabayanidisle araları bozulduğundan, iniş ve çıkışlarda karşılaşmamak için yaptırmıştır.

Köşkün ilk virajını aşağıya döndüğünüzdeki sağ taraftaki büyük arazi,
Trabzonspor'un ilk kurucu başkanlarından ve ilk divan başkanı olan rahmetli Rıfat Dedeoğlunundur.
Şimdilerde oğlu kamil ağbi  eşi Oya ablayla birlikte oturmaktadır.

Hemen bitişiğindeki ev ve arazi rahmetli hikmet şatıroğlunun du, sonradan satıldı.

Devamında sol tarafındaki konak eskilerden ustaömeroğlu ailesinindi sonradan araziyi ve konağı alan Fındıkçı Mehmet cirav konağı restore ettirmiş ve ikamet etmektedir.

Yol boyunca devam ederseniz, sol tarafta kalan kasımoğulları ve ofluoğullarının konakları karşılar sizi. Kasımoğullarından arazilerinde günümüzde kimse oturmasada Ofluoğlu konağında özbakır Ofluoğlu ve eşi Oya Ofluoğlu oturmaktadır.

İç tarafta asırlık sokaktaki konak soğuksunun en zengin işadamı ve bankeri kostakinin konağıdır.

Şimdiki sahipleri ferdi ongan ve Suzan ongan tarafından kullanılmaktadır.

Onganların konağının,
alt tarafındaki göğüs Hastanesi'ne yakın olan Müftüoğlu konağı, bu sokağın en son asırlık  
konağıdır. Halen sahipleri Müftüoğulları tarafından kullanılmaktadır.

Soğuksu eskiden köyümüzdü sonradan mahalle olduğuna bakmayın, yaşayanların ve ikamet edenlerin hala daha eskiden kalma alışkanlıkla köyümüz diye hitap ettiği sakinlerine selamlarımla.

Kalın sağlıcakla...